ACTUALITATE 7 aprilie 2016

Incendii de litieră la Aita Seacă şi Araci

de Covasna Media | 1072 vizualizări

În cursul zilei de miercuri, 6 aprilie, la ora 18:00, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna a fost anunţat despre faptul că un incendiu de litieră s-a produs într-o pădure de fag din zona localităţii Aita Seacă.

La localizarea şi stingerea incendiului au participat 12 pompieri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Sfântu Gheorghe, cu două autospeciale şi peste 30 de cetăţeni din zonă.

Flăcările au cuprins aproximativ 5 ha de litieră.

Eforturile de lichidare a incendiului  de către pompierii militari şi cetăţeni au durat peste 3 ore din cauza zonei greu accesibile, a focarelor izolate şi au dus la salvarea pădurii din Aita Seacă.

Înainte de ora 23:00, un alt apel a anunţat un incendiu de litieră la ieşirea din localitatea Vâlcele spre Araci.

Un echipaj din cadrul Detaşamentului de pompieri Sfântu Gheorghe a intervenit cu pompe manuale şi a localizat şi lichidat incendiul ce se manifesta pe o suprafaţă de aproximativ 1 ha în mai puţin de o oră.

În ambele situaţii de urgenţă, cauză probabilă a incendiului o reprezintă focul deschis în spaţii deschise.

Recomandări ale I.S.U. Covasna

Potrivit analizei statistice a incendiilor din ultimii ani, în această perioadă a anului se manifestă o creştere alarmantă a numărului de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor cu vegetaţie uscată, iar în cele mai multe cazuri, focul se extinde la gospodăriile populaţiei sau la păduri, provocând însemnate pagube materiale şi chiar pierderi de vieţi omeneşti.

Perioada de primăvară se caracterizează prin cel mai mare număr de incendii, aceste evenimente nedorite având loc în special în mediul rural, şi nu de puţine ori pagubele materiale provocate de acestea sunt consistente.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Mihai Viteazul” al judeţului Covasna aduce la cunoştinţă cetăţenilor care deţin sau administrează terenuri agricole, prevederile generale care trebuie să fie respectate la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, în fapt măsurile minime de prevenire în acest sens sunt următoarele:

 Arderea se va realiza numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt;

 La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

– executarea arderii în zone care  să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

– supravegherea permanentă a arderii;

– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

 Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de  către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă;

 În  pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens;

 Deţinătorii de  păduri, a  căror incendiere poate pune în pericol populaţia  şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate;

 Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.

Atragem atenţia, că în conformitate cu prevederile H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, „arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi” sau „amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi” se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Compartimentul  Informare şi Relaţii Publice

Plutonier major Marian-Marius Tolvaj

Teme articol: pompieri incendiu litiera
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.