ACTUALITATE 13 noiembrie 2020

Încă un transport ilegal de lemne cu destinația Covasna, descoperit pe calea ferată

de Iulia Drăghici - Taraș | 3204 vizualizări

Transportatorul nu a putut prezenta actele care să ateste cine a trimis sau cine va primi marfa

Încă un transport ilegal de lemne cu destinația finală județul Covasna a fost interceptat pe calea ferată. Garda Forestieră Brașov informează, printr-un comunicat de presă, că în momentul controlului nu au putut fi prezentate documentele legale de transport, care să ateste expeditorul sau destinatarul materialelor lemnoase. Este vorba despre un tren de marfă cu 38 de vagoane. Pe lângă amenda de 15.000 de lei, autoritățile au confiscat întreaga cantitate transportată, aproape 1.690 de metri cubi de lemn.

„Garda Forestieră Brașov a fost solicitată să acorde asistență de specialitate, într-o acțiune desfășurată în baza Planului Comun de Acțiune „Scutul Pădurii”, împreună cu polițiști din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Covasna şi din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov.

În această acțiune desfășurată în a doua săptămână a lunii noiembrie, s-a identificat un transport de material lemnos cu destinația finală județul Covasna, respectiv un tren de marfă compus din 38 vagoane, pentru care în momentul controlului nu au fost puse la dispoziție documentele legale de transport, care să ateste cine este expeditorul sau cine este destinatarul materialelor lemnoase.

Astfel au fost încălcate prevederile art. 19, alin.(1), lit. c), din Legea 171/2010, modificată şi actualizată şi anume: c) primirea de către personalul operatorului de transport feroviar, al administratorului şi/sau gestionarului infrastructurii căii ferate în vederea expedierii şi/sau expedierea materialelor lemnoase fără avizele de însoțire a materialelor lemnoase valabile sau cu avize de însoțire din care nu rezultă proveniența legală ori fără documentele comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund.

În urma acestei acţiuni, reprezentanţii Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Covasna şi ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Brașov, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Brașov, au aplicat transportatorului 1 sancţiune contravenţională în cuantum de 15.000 lei, iar întreaga cantitate de materiale lemnoase a fost evaluată tehnic, de unde a rezultat aproximativ 1659,84 mc, cantitate care a fost confiscată şi predată în custodie celei mai apropiate structuri silvice.

Precizăm faptul că, transportul făcea obiectul unui import de materiale lemnoase”, se arată în comunicatul de presă transmis joi, 12 noiembrie, redacției Observatorul de Covasna de Garda Forestieră Brașov.

Și în lunile iulie, august și septembrie, Garda Forestieră Brașov a informat despre controale pe mai multe trenuri de marfă cu lemne cu destinația județul Covasna, unde s-au și găsit ilegalități.

În iulie s-au dat două amenzi în valoare totală de 20.000 de lei și s-a confiscat lemn (1.609,94 mc sunt din specia molid dintr-un transport și alți 1.965,66 mc dintr-un al doilea transport), materiale provenite din Cehia și Slovacia.

În august, controlul a vizat tot un tren de marfă din Cehia. Atunci, amenda aplicată în urma neregulilor găsite a fost de 15.000 de lei și s-a confiscat o cantitate de peste 1.300 de metri cubi de lemn, provenind din Cehia, depistată în urma unui control ce a vizat transporturile pe cale ferată.

Controlul din septembrie a vizat un alt un tren care transporta lemne din Cehia, fără documentele necesare, potrivit legii. Garda Forestieră și polițiștii au aplicat atunci din nou o amendă de 15.000 de lei și au confiscat lemnul transportat – 1.874,83 mc.

Garda Forestieră informează, ca de fiecare dată că vor fi desfășurate și în continuare activități de verificare și control a transporturilor desfășurate pe căile ferate din raza de competență a acesteia și anunță că orice transport de pe teritoriul României, trebuie să respecte legislația în vigoare.

Și probabil că vor avea în continuare mult și bine de muncă, mai ales că, se pare, legislația din România este mult prea permisivă pentru transportatorii de lemne, care nici măcar nu par intimidați de măsurile aplicate de organele legii.

Sursa foto: arhivă.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.