Încă un container pentru deșeuri selective, incendiat la Sfântu Gheorghe
Este al patrulea caz înregistrat anul acesta
Un container pentru deșeuri selective situat la intersecția străzilor Lăcrămioarei și Nuferilor din Sfântu Gheorghe a fost incendiat săptămâna aceasta. A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru ca flăcările să fie stinse, spun reprezentanții TEGA. Aceștia presupun că incendiul a izbucnit de la un muc de țigară aruncat aprins. Dacă cei care săvârșesc astfel de fapte sunt prinși, riscă închisoare sau amendă, informează IPJ Covasna.
„Au mai ars și în trecut containere selective. Nu e prima oară. Eu cred că aici a fost vorba de un chiștoc. Vreun locatar poate a dus vreun PET la reciclat și a aruncat mucul de țigară, fără să gândească. Sper că așa e și că nu a făcut-o cineva intenționat. Au fost și pompierii la fața locului”, ne-a spus directorul TEGA, Máthé László, care a precizat totodată că și acest caz a fost raportat la poliție.
La finalul lunii trecute, unul dintre containerele semiîngropate din strada Oltului a ars pentru a doua oară. Atunci au fost afectate și două recipiente de colectare a deșeurilor biodegradabile.
În 2020, pagubele materiale provocate de incendierile containerelor s-au ridicat la aproximativ 10.000 de lei, ne-a spus luna trecută directorul TEGA, Máthé László.
IPJ Covasna informează că în ultimii trei ani a fost înregistrată o singură faptă de acest fel.
Este vorba despre un dosar penal, întocmit în luna februarie a anului 2018 la nivelul Poliției Municipiului Sfântu Gheorghe, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, mai exact pentru incendierea unui container din plastic pentru colectarea deșeurilor de hârtie, amplasat la intersecția dintre străzile Grădinarilor și Castanilor din municipiu, se arată într-un răspuns al IPJ Covasna, formulat la solicitarea ziarului Observatorul de Covasna.
Dacă sunt prinşi, făptașii riscă închisoare sau amendă
Referitor la ce pedeapsă riscă persoanele care săvârșesc astfel de fapte, polițiștii covăsneni precizează următoarele:
„În conformitate cu art. 253 alin (1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun aparținând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum și înlăturarea măsurilor luate se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
În continuare, alin (4) din cuprinsul aceluiași articol prevede că Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun, săvârșită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc și dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani”, transmite IPJ Covasna.
Sursa foto: Facebook/Tega RT - SA