ACTUALITATE 9 decembrie 2020

Încă 6 localități covăsnene intră în scenariul roșu

de David Leonard Bularca | 13484 vizualizări

Pentru altele 5, rata de incidență a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori 

O nouă Hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna arată că 6 noi localități intră în scenariul roșu, iar acestea sunt: Coșeni, Iarăș, Imeni, Mărtineni și Țufalău. Pentru o altă localitate, Aninoasa, măsurile se prelungesc pentru încă 14 zile. Pe de altă parte, 5 localități ies din scenariul roșu, după ce rata de infectare cu COVID-19 a scăzut. Este vorba despre Alungeni, Comandău, Lutoasa, Surcea și Telechia.

În cazul localităților Coșeni, Iarăș, Imeni, Mărtineni și Țufalău, noi restricții intră în vigoare începând de joi, 10 decembrie 2020, iar aici se vor respecta prevederile Hotărârii cu numărul 71 din 2020 a CJSU Covasna.

Pentru localitatea Aninoasa s-au prelungit de miercuri, 9 decembrie a.c., măsurile de restricție, care sunt, la fel, prevăzute în Hotărârea cu numărul 71 a CJSU Covasna.

Tot de miercuri, 9 decembrie a.c., localitățile Alungeni, Comandău, Lutoasa, Surcea și Telechia au ieșit din scenariul roșu, după ce rata de infectare cu SARS-COV-2 în cazul acestor zone a scăzut sub 3 cazuri la mia de locuitori.

Printre altele, Hotărârea CJSU cu numărul 71 din 15 noiembrie 2020 prevede o serie de reguli, în context pandemic, precum „organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori”. Aceleași reguli se aplică și în cazul restaurantelor, barurilor, cafenelelor, operatorilor economici licențiați în jocuri de noroc, unde la peste 3/1.000 de locuitori rată de infectare se interzice activitatea la interior. 

Pe lângă acestea, sunt în vigoare, peste tot, și măsurile instituite deja la nivel național: portul obligatoriu al măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, indiferent de rata de incidență, toate școlile şi grădinițele din țară au cursuri exclusiv online, circulația între orele 23.00 și 5.00 este interzisă – cu câteva excepții, moment în care este nevoie de declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator, magazinele sunt obligate să închidă la ora 21.00 – cu excepția farmaciilor şi a firmelor de livrare la domiciliu, iar angajatorii (firme și instituții) trebuie să organizeze munca de la domiciliu sau munca în ture.

Conform datelor transmise de DSP Covasna, incidența cumulată a cazurilor de infectare (fără focare) pentru ultimele 14 zile la nivelul județului Covasna era miercuri de 1,56/1.000 de locuitori.

Cazuri active de SARS-COV-2 la nivelul județului Covasna sunt 481, deoarece din 4.521 de persoane infectate de la începutul pandemiei, 3.907 s-au vindecat, iar 133 au decedat.

Totodată, 985 de persoane suspecte de a fi infectate cu virusul SARS-COV-2, se află în carantină la domiciliu ori la locația declarată, sub supraveghere medicală.

În același timp, 10 de localități covăsnene au depășit rata de incidență de 3/1.000 de locuitori, fără focare.  Acestea sunt: Aninoasa, Belin, Brateș, Coșeni, Hăghig, Iarăș, Imeni, Mărcuș, Mărtineni și Țufalău, conform Prefecturii Covasna.

Alte 16 localități au o rată de infectare, fără focare, pentru ultimele 14 zile, între 1,5 și 3/1.000 de locuitori, în timp ce 31 de localități au incidența cumulată în ultimele 14 zile sub 1,5/1.000 de locuitori. Vestea bună este că 68 de localități covăsnene nu au niciun caz pozitiv. 

Datele prezentate sunt în dinamică și se pot schimba de la o oră la alta”, informează, ca fiecare dată, Prefectura Covasna.

Hotărârile CJSU Covasna pot fi consultate pe site-ul Prefecturii, la categoria „Situații de Urgență”.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.