ACTUALITATE 11 septembrie 2012

În timp ce la nivel național a început Programul de Screening, în județul Covasna nu avem vaccin contra cancerului de col uterin

de Covasna Media | 297 vizualizări
În județul Covasna sunt 414 femei înscrise în evidența Secției de Oncologie a Spitalului Județean suferind de cancer de col uterin. În județul nostru, Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col uterin va ajunge să fie funcțional destul de târziu, cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP)

În județul Covasna sunt 414 femei înscrise în evidența Secției de Oncologie a Spitalului Județean suferind de cancer de col uterin.

În județul nostru, Programul Național de Screening pentru Cancerul de Col uterin va ajunge să fie funcțional destul de târziu, cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) aflându-se abia în faza de pregătiri. Mai exact, după cum a declarat Lavinia Drăgoiu de la DSP Covasna, acum se lucrează  la înscrierea medicilor de familie care se vor ocupa de Program, astfel că în județ vom avea 65 de medici de familie în cabinetele cărora se vor putea face screeningurile. Pentru că Programul în sine este un sistem suprapus pe medicina de familie, implementarea sa va mai dura – în octombrie medicii incluși vor participa la primele cursuri în acest sens.

În județul Covasna avem în prezent 414 femei înscrise în evidența Secției de Oncologie a Spitalului Județean de Urgențe (SJU) care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin și urmează tratamentele necesare. Potrivit directorului medical al SJU, medicul ginecolog Antal Álmos, cele 414 femei reprezintă 10% din totalul bolnavilor de cancer aflați în evidențele medicale.

Femeile merg la medic

În ceea ce privește interesul femeilor pentru sănătatea lor, se pare că ajungem cumva într-o sferă de normalitate, unde consultul ginecologic nu mai este un subiect tabu. Antal Álmos a declarat că examenele ginecologice sunt foarte dese la cabinetele de profil, femeile fiind conștiincioase atunci când vine vorba despre a preveni eventuale boli sau de a le depista în faze incipiente.

Ginecologul András Pál spune că interesul femeilor ține de nivelul de educație. De altfel el ne-a spus că programul național care tocmai a început este binevenit din mai multe puncte de vedere. „Fiind vorba de un program național, se va extinde și în județul Covasna, ceea ce este foarte bine. Campaniile de informare, precum și de prevenire sunt foarte importante. Depistarea precoce a bolii este importantă atât pentru pacient, care are șanse mari de vindecare, dar și pentru sistemul de sănătate pentru că astfel statul cheltuie mai puțini bani pentru tratamentul acestor persoane” – ne-a declarat doctorul András Pál.

Cabinetele particulare – mai de încredere?

Multe femei refuză să meargă la policlinicile și spitalele de stat pentru control sau analize. O tânără din Sfântu Gheorghe, Angela, ne-a spus că preferă să dea un ban în plus, dar să fie sigură atât de condițiile de igienă, cât și de rezultatele analizelor. „Mi-am făcut testul Babeș-Papanicolau în urmă cu o lună. Nu am știut că va fi un program național în acest sens, dar sincer, oricum mă duceam la particular. Am plătit 120 de lei pentru consult și analize, dar măcar știu 100% că sunt bine. Nu am încredere în spitalele de stat, așa cum nu am încredere în tot sistemul sanitar din țară” – a declarat femeia.

Nu avem vaccinul contra cancerului de col uterin

Dacă Programul Național de Screening se va ocupa de femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, adolescentele care nu și-au început încă viața sexuală au avut, până acum ceva vreme, șansa de a se vaccina împotriva cancerului de col uterin. Din păcate însă, se pare că întreaga campanie făcută acestui vaccin nu a fost foarte convingătoare – pe de-o parte, în vreme ce nici mamele nu au reușit să se informeze complet – pe de altă parte. În plus, sistemul în sine pare a suferi de lacune de comunicare, cel puțin la nivelul medicilor de familie – DSP.

Astfel, medicii de familie din județ se plâng de faptul că nu au mai primit doze de vaccin contra cancerului la col uterin de foarte multă vreme, prin urmare fie trebuie să facă rost din alte județe atunci când pacienții solicită, fie trebuie să-i îndrume pe aceștia să cumpere vaccinul. Iar problema mare este aceea că vaccinul costă în jur de 600 de lei doza, el fiind eficient și complet doar în trei doze, administrate treptat; prin urmare, prețul final ajunge undeva la 1.800 de lei, o sumă destul de ridicată, mai ales pentru pacienții din mediul rural.

Medicul primar epidemiolog din cadrul DSP Covasna, Sánta Ferenc, spune însă că parcursul vaccinurilor contra cancerului de col uterin a fost afectat de faptul că la lansarea campaniei de popularizare a acestora se cerea acordul părinților, ceea ce i-a făcut pe aceștia din urmă să se teamă de vaccin.

„La lansarea vaccinului a fost o mare acțiune pe țară, s-au făcut studii în străinătate, s-au cheltuit bani. Am avut multă vreme aceste vaccinuri, dar s-a decis că trebuie luat acordul părinților în privința administrării, nu a fost la celelalte vaccinuri, care nu se administrează decât dacă părinții specifică concret acest lucru. Ei bine, pentru că s-a cerut acest acord, mulți părinți s-au speriat, de parcă era vorba despre o operație pe creier și așa s-a ajuns să facem foarte puține vaccinuri. În cele din urmă, am terminat dozele iar ceea ce era expirat a fost distrus. Nu s-au mai primit alte stocuri tocmai pentru că nu avem siguranța că acestea vor fi consumate. Mie îmi pare foarte rău, era un vaccin împotriva unei boli periculoase, care apare în ani, cum e și cel pentru Hepatita B – împotriva tumorii la ficat care apare la 30 de ani. Toate vaccinurile sunt foarte importante și regret că se vehiculează o mulțime de prostii pe Internet, făcându-i pe mulți părinți să fie reticenți”, a explicat medicul Sánta.

Acesta a menționat că, chiar dacă în prezent în județ nu există doze de vaccin contra cancerului la col uterin, la nevoie acestea pot fi procurate din județul Brașov, dar numai atunci când există solicitări clare în acest sens.

Părinții se împart în două tabere

O mamă din Sfântu Gheorghe, Eva, a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în urmă cu câțiva ani. A fost operată, a urmat tratament de specialitate, iar acum este bine. Pornind din propria experiență, și-a vaccinat fetița pentru a preveni această boală. „Dacă se poate preveni cu un vaccin această boală cumplită, mi se pare normal să fiu de acord cu vaccinarea. Fetița mea este în clasa a șasea și a primit dozele necesare de ser. Sper ca astfel să nu treacă prin ce am trecut eu” – ne-a declarat ea.

Maria, o altă mamă, este de altă părere. A citit multe despre acest vaccin și a decis că este prea riscant ca serul să fie administrat copilului ei. „Am decis să nu îi administrez vaccinul, de teamă că aș putea face mai mult rău decât bine. Poate sună demodat, dar nu sunt de acord cu acest vaccin, mai ales datorită faptului că s-au semnalat deja reacții adverse deloc de neglijat” – ne-a spus femeia.

Până la urmă decizia în ceea ce privește vaccinarea copiilor le aparține părinților. De asemenea, decizia le aparține acelor femei care vor avea șansa de a beneficia de un test Babeș-Papanicolau gratuit, și pot astfel depista din timp eventuale probleme sau pot primi o confirmare a faptului că sunt sănătoase. Dacă vor profita sau nu de această șansă, rămâne de văzut.

(monicavajna.wordpress.com)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.