ACTUALITATE 7 august 2020

În sfârșit, laboratorul performant al Spitalului Județean a intrat în programul național de testare COVID-19

de Iulia Drăghici - Taraș | 1434 vizualizări

Ministerul Sănătății a inclus, după trei luni de la deschidere, laboratorul Spitalului Județean de Urgență, unul dintre cele mai performante din regiune, în programul național de testare COVID-19. 

Astăzi putem discuta și despre acreditarea laboratorului, intrarea laboratorului în categoria laboratoarelor de referință acreditate de către INSP și care pot să lucreze în cadrul programului național de testare. Am avut ca țintă să fie inclus laboratorul nostru în rândul acestor categorii de laboratoare. Practic, începând de luni putem să lucrăm și în acest regim. Am primit un buget de 200.000 de lei pe care putem să îl folosim pentru 1.000 de teste PCR, potrivit metodologiei aprobate și care se modifică periodic de către Institutul Național de Sănătate Publică”, a declarat joi managerul Spitalului Județean, András-Nagy Róbert. 

Din 11 mai, de când a fost operaționalizat laboratorul, și până în prezent, aici s-au prelucrat peste 2.400 de teste Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-COV-2, însă doar pentru personalul spitalului sau pacienți, dintre care 1.402 numai în luna iulie. 

Potrivit managerului, până în prezent, nu s-au înregistrat rezultate fals pozitive în testele prelucrate în laboratorul spitalului. Kit-urile de testare utilizate până acum au fost achiziționate din America și au o sensibilitate mai mare, a explicat acesta.  

În perioada următoare, serviciile laboratorului vor putea fi accesate și de cetățenii care au nevoie de teste COVID-19 la cerere, pentru plecări în străinătate, însă anunțul cu datele de contact și prețurile va fi făcut în perioada următoare. 

Managerul a dezvăluit doar că prețurile nu vor fi mai mari decât în altă parte.

Țelul nostru nu este de a produce venituri suplimentare sau exagerate, ținta noastră este ca activitatea laboratorului să iasă la zero”, a spus András-Nagy Róbert. 

Acesta a subliniat totodată că prioritate la testare vor avea în continuare pacienții spitalului și personalul acestuia. 

Reprezentanții spitalului au precizat în repetate rânduri că existența acestui laborator ușurează munca angajaților, dar este folositor și pentru pacienți, pentru că rezultatele vin mult mai repede. 

Spațiul, situat în zona Gării, este dotat cu aparatură performantă, care va putea fi de folos în depistarea și altor boli decât COVID-19. 

Consiliul Județean Covasna a alocat 300.000 de lei pentru realizarea acestui laborator, dintre care 180.000 de lei este suma utilizată pentru reabilitarea și pregătirea spațiului, iar restul, de 120.000 de lei, a mers către achiziționarea a 1.000 de kit-uri de testare. 

Tehnica de ultimă generație a fost cumpărată dintr-o donație de 100.000 de euro făcută de o companie privată către autorități. Laboratorul are o capacitate maximă de prelucrare a 48 de probe în trei ore.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.