IN MEMORIAM. Col. (r) Aurel Nicolae ȘERB (1951-2021)
A trecut la cele veșnice un brav ofițer jandarm, personalitatea de numele căruia se leagă reînființarea activității Jandarmeriei Române în județul Covasna după peste 40 de ani de la desființarea activității acestei importante instituții a sistemului românesc de ordine publică, de către regimul comunist. Comandantul jandarmilor covăsneni, Aurel Șerb a depășit toate greutățile începutului cu înțelepciune, dârzenie, demnitate, echilibru și consecvență, contribuind la integrarea acestei jandarmeriei în cadrul vieții publice a județului Covasna.
Într-o perioadă când am învățat cu toţii regulile vieţii democratice, când şabloanele şi prejudecăţile faţă de unele instituţii erau încă foarte puternice, acţiunile menţionate, împreună cu faptele cotidiene ale jandarmilor covăsneni au condus la îmbunătățirea imaginii publice a instituției și conștientizarea rolului ei în menținerea ordinii și liniștii publice.
Colonelul Aurel ȘERB s-a născut la data de 02.06.1951 în localitatea Rădești, judeţul Alba, fiul lui Aurel şi Susana; a fost căsătorit, tată a 2 copii și bunic fericit.
A fost absolvent al Școlii de Ofiţeri Activi de Transmisiuni Sibiu – promoţia 1973 şi al Academiei de Înalte Studii Militare - Facultatea de Arme Întrunite – promoţia 1981, îndeplinind următoarele funcţii în cariera sa militară: ofiţer de stat major în cadrul Brigăzii 28 Jandarmi Brașov (în perioada 20.08.1973-01.11.1991); comandant al Comandamentului de Jandarmi Judeţean Covasna, din 01.11.1991 până la 30.04.2005, dată la care a trecut în rezervă. În anii care au urmat a participat la activitățile desfășurate de Asociația cadrelor în rezervă din cadrul Ministerului de Interne și la diverse manifestări cultural-științifice, ceremonii militare prilejuite de marcarea unor sărbători naționale.
În întreaga sa carieră profesională, colonelul Aurel Șerb a fost un exemplu pentru generațiile mai tinere din unitate, fiind un comandant iubit și apreciat deopotrivă de către întreg personalul unității.
Una din cele mai mari realizări ale comandantului Aurel Șerb o constituie construirea sediului Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna, una din cele mai moderne clădiri din sistemul Jandarmeriei Române.
Colonelul Aurel Șerb a acordat atenția cuvenită cunoașterii și prețuirii memoriei înaintașilor jandarmi. Din inițiativa sa, monumentul ridicat în memoria Eroilor Jandarmi din Aita Mare, Ioan Tatu şi Ioan Grindeanu, înălţat în toamna anului 1927 şi dărâmat în toamna anului 1940, a fost refăcut și sfințit la data de 8 iunie 2000, de Ziua Eroilor, cu participarea IPS Ioan, Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei și a Ministrului de Interne, Constantin Dudu Ionescu precum și a unui numeros public.
În întreaga sa activitate, colonelul Aurel Șerb a fost un statornic sprijinitor al societății civile și al instituțiilor de cultură din județ. În mesajul transmis la împlinirea frumoasei vârste de 55 de ani, se menționează: „Suntem convinşi că la acest moment, în „bilanţul” pe care îl veţi face, veți rememora izbânzile înfăptuite în tinereţe, cât şi cele din perioada de 14 ani, de când trudiţi cu folos şi spor în fruntea Jandarmeriei din judeţul Covasna, pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice din această binecuvântată parte de ţară. Sperăm că acest bilanţ va include şi rezultatele parteneriatului constant şi ale colaborării benefice dintre Comandamentul Judeţean de Jandarmi Covasna şi Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi celelalte asociaţii culturale şi civice din judeţul Covasna, care funcţionează cu binecuvântarea şi sprijinul P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei şi Harghitei”.
Omul Aurel Șerb a fost înzestrat de providență cu prețioși talanți: modestie, cinste, corectitudine, apropiere față de oameni și problemele lor capacitate de a lucra în echipă, preocupare pentru promovarea noului și adaptarea activității la cerințele timpului. Credincios practicant, iubitor de istorie și cultură românească, colonelul Aurel Șerb a fost o prezență permanentă în viața publică a județului Covasna, fiind apreciat deopotrivă de toți cetățenii județului, indiferent de etnie sau confesiune.
Îi vom păstra o veșnică amintire. Bunul Dumnezeu să-l odihnească în lumea celor drepți, iar familia, foștii camarazi și noi, reprezentanții societății civile, să-i cinstim așa cum se cuvine memoria.
Dr. Ioan Lăcătușu,
Ing. Ciprian Hugianu