ACTUALITATE 17 septembrie 2009

În judeţul Covasna: Peste 50 de directori de şcoli numiţi prin detaşare

de Covasna Media | 416 vizualizări

Numărul directorilor şi directorilor adjuncţi de şcoli numiţi prin detaşare de la nivelul judeţului nostru depăşeşte 50 de persoane, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) afirmând că aceştia îşi vor înceta activitatea în aceeaşi zi cu sosirea ordinului de numire a lor în funcţie.

Insp. gen. Keresztely Irma a declarat că nu crede că vor fi surprize la nivelul judeţului, din acest punct de vedere, şi a menţionat că probabil după demiterea lor aceleaşi persoane numite de IŞJ vor fi numite şi prin Ministerul Educaţiei, întrucât ele au posibilitatea de a participa la concurs după vacantarea posturilor de conducere.

Potrivit şefei IŞJ, cei numiţi în Covasna prin detaşare, în funcţii de conducere fără concurs, sunt cadre numite de consiliile profesorale, pe care IŞJ le-a aprobat, iar cu detaşare la fel au fost persoane acceptate de şcoli.

„Evident, cifra este destul de mare (a celor detaşaţi, n.r.) din directorii şi directorii adjuncţi, dar nu se datorează directorilor, ci faptului că anul trecut ministerul a suspendat ocuparea funcţiilor de conducere şi la inspectoratele şcolare şi la unităţile şcolare. Până nu vine ordinul de numire a lor nu îi putem elibera din funcţie“, a spus Keresztely Irma. În mod normal, de la 1 septembrie această categorie de directori primeşte o nouă numire, până la organizarea concursului.

Potrivit datelor prezentate de IŞJ Covasna, în judeţ sunt 69 de directori numiţi prin concurs şi 29 cu detaşare, iar la directori adjuncţi 30 de directori prin concurs şi 25 cu detaşare în interes de învăţământ.

Ministrul Educaţiei a emis un ordin privind demiterea tuturor directorilor de şcoli şi a inspectorilor de specialitate numiţi în funcţii fără promovarea unui concurs.

Ana Sidon

PD-L cere demisia ministrului Educaţiei, pentru ordinul de revocare a directorilor

Un nou scandal politic în coaliţie. PDL cere premierului să o revoce pe Ecaterina Andronescu de la conducerea Ministerului Educaţiei, dacă aceasta nu revine asupra deciziei de a demite toţi directorii de şcoli şi inspectorii numiţi prin detaşare.

Deputatul PD-L Mihail Boldea cere demisia ministrului Educaţiei pentruordinul privind demiterea tuturor directorilor de şcoli şi a inspectorilor de specialitate numiţi în funcţii fără promovarea unui concurs, apreciind că încearcă să planteze în şcoli agenţi electorali înaintea prezidenţialelor.

„Oficial, cer astăzi (joi, n.r.) demisia ministrului Ecaterina Andronescu, care ieri (miercuri, n.r.) a dat ordinul epurărilor politice în sistemul de învăţământ. Printr-un ordin emis de către Ministerul Educaţiei, semnat chiar de dânsa, Ecaterina Andronescu a dispus revocarea, în 48 de ore, a tuturor directorilor numiţi fără concurs la unităţile şcolare din învăţământul preuniversitar, care la nivelul municipiului Galaţi sunt în număr de 170, iar la nivelul întregii ţări sunt în număr de 16.000 de persoane. Prin acest ordin, Ecaterina Andronescu încearcă să politizeze învăţământul românesc. Îi atrag atenţia că acest lucru nu este posibil şi că nu poate să trişeze şi să numească agenţi electorali la şcoli tocmai în vederea pregătirii alegerilor prezidenţiale“, a spus deputatul PD-L Mihail Boldea.

Parlamentarul, de profesie avocat, a apreciat că ordinul semnat de Ecaterina Andronescu este „dictatorial, abuziv şi ilegal“. „Din punct de vedere al Legii învăţământului, acest ordin este ilegal.

Legea învăţământului este o lege organică, care nu poate fi abrogată printr-un ordin. Legea stabileşte foarte clar, în două articole, faptul că inspectorii şcolari generali fac numirile în funcţiile de director şi director adjunct la toate unităţile de învăţământ preuniversitar şi, în acelaşi timp, numesc inspectorii care se ocupă de îndrumarea şi coordonarea în cadrul inspectoratelor şcolare judeţene. Noua Lege a învăţământului stabileşte acelaşi lucru. Ministrul Ecaterina Andronescu se comportă ca un dictator şi îşi conferă puteri prin care mută decizia de la nivelul inspectoratelor şcolare la nivelul Ministerului Educaţiei“, a afirmat deputatul PD-L.

Mihail Boldea a avertizat că, dacă Ecaterina Andronescu nu îşi revocă ordinul, documentul va fi atacat în contencios administrativ.

„Acest ordin va fi contestat în instanţa de contencios administrativ la Galaţi de un director

de şcoală, care îşi pierde funcţia prin acest ordin. Nu contestă pen tru că ţine la scaun, ci pentru că ordinul este ilegal“, a dezvăluit deputatul PD-L.

În ce o priveşte pe Ecaterina Andronescu, Mihail Boldea a spus că, dacă nu va demisiona, va fi îndepărtată din funcţia de ministru. „Consider că singura soluţie pentru Ecaterina Andronescu este să demisioneze şi să pună capăt acestui lung şir de bâlbăieli şi ilegalităţi, care îi caracterizează mandatul. Îi atrag atenţia că, dacă nu demisionează, vom găsi mijloacele legale prin care să o scoatem din acest sistem în care se comportă ca un dictator“, a declarat deputatul PD-L.

De cealaltă parte, oficilii Ministerului Educaţiei neagă existenţa unui astfel de ordin şi susţin că nu au cerut decât liste complete cu directorii şi inspectorii, pentru a-i verifica.

Realitatea.net

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.