ACTUALITATE 5 ianuarie 2012

În judeţul Covasna, culturile de plante bioenergetice se extind

de Agerpres | 81 vizualizări

Culturile de plante bioenergetice s-au extins în ultimii ani în judeţul Covasna, ajungând la aproape 60 de hectare. Preşedintele Asociaţiei „Green Energy“ din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos, a declarat că după apariţia primelor parcele experimentale cu salix în judeţul Covasna, numărul agricultorilor interesaţi de acest soi de salcie energetică s-a mărit constant şi se prefigurează şi pe viitor o creştere a suprafeţelor cultivate cu această plantă. Vajda Lajos a menţionat că salixul poate fi folosit cu succes pe post de combustibil la încălzirea locuinţelor şi instituţiilor publice în locul lemnelor, rumeguşului sau gazu lui metan, la un preţ mult mai mic. „Avantajele sunt multiple - protejăm mediul înconjurător pentru că salixul produce oxigen, îl folosim ca sursă de energie alternativă şi nu mai ardem pădurile şi în plus pământul nu mai stă pârloagă“, a mai spus Vajda Lajos, menţionând în context că numai în judeţul Covasna există aproape 15.000 de hectare de teren slab productive, mlăştinoase ori pur şi simplu nelucrate, care s-ar preta pentru această cultură.

Potrivit acestuia, culturile de salix sunt foarte rentabile pentru că nu sunt pretenţioase, cresc foarte repede şi după ce au fost însămânţate nu mai ai treabă cu ele timp de 30 de ani, decât o dată pe an, la strângerea recoltei.

Asociaţia „Green Energy“ împreună cu Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) au înfiinţat şi un cluster de biomasă, propunându-şi să sprijine afacerile şi inovaţiile în domeniul energiei regenerabile, dar şi să ofere consultanţă celor care vor să utilizeze combustibili ecologici.

Membrii acestora au înaintat mai multe memorii către Guvern, solicitând subvenţie din bugetul de stat pentru înfiinţarea culturilor de plante bioenergetice.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.