ACTUALITATE 9 decembrie 2011

În interesul sănătăţii consumatorilor

de Covasna Media | 292 vizualizări

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când în mod tradiţional comercializarea şi consumul unor cantităţi de alimente de origine animală creşte considerabil, este necesară intensificarea acţiunilor de supraveghere sanitară veterinară. În care sens conducerea DSVSA Covasna a stabilit unele măsuri suplimentare concentrate asupra modului în care se produc, depozitează, transportă şi valorifică carnea de porc destinată consumului uman, precum şi alte produse de origine animală şi non-animală.

În baza unui program de lucru stabilit, în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă se va verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi din unităţile de alimentaţie publică.

Totodată, la nivelul Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, a Circumscriptiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor va fi asigurată permanenţa, va fi afişat programul de lucru, persoana responsabilă şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitar veterinare.

Programul de lucru elaborat la nivelul DSVSA cuprinde măsuri referitoare la:

- verificarea condiţiilor sanitare veterinare de funcţionare a unităţilor care procesează, depozitează şi comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/înregistrate sanitar veterinar, precum şi a mijloacelor de transport a produselor de origine animală;

- verificarea respectării condiţiilor de depozitare a produselor de origine animală;

- verificarea originii alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală şi a modului în care sunt produse, depozitate, livrate şi expuse la vânzare;

- verificarea originii alimentelor de origine non-animală şi a modului în care sunt produse, depozitate, livrate şi expuse la vânzare;

- verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea şi certificarea cărnii, şi, respectiv, la marcarea produselor din carne;

- verificarea respectării cerinţelor referitoare la marcarea produselor de origine animală;

- verificarea respectării cerinţelor referitoare la etichetarea produselor de origine animală;

- verificarea îndeplinirii condiţiilor de funcţionare a unităţilor înregistrate sanitar veterinar din sectorul alimentaţiei publice, a pensiunilor agroturistice, unde se vor organiza mese festive, precum şi a pieţelor agroalimentare în care funcţionează unităţi înregistrate în care se comercializează produse de origine animală;

- se vor verifica totodată depozitele alimentare, laboratoarele de cofetărie-patiserie, unităţile de panificaţie, pieţele agroalimentare, precum şi halele de producători particulari;

- se vor verifica supermarketurile, hipermarketurile, unităţile de procesare carne, carmangeriile şi măcelariile;

- se vor verifica unităţile de alimentaţie publică şi pensiunile agroturistice, care organizează mese festive pentru Revelionul 2012;

- se va urmări interzicerea tăierii animalelor în scopul comercializării cărnii sau a produselor rezultate pentru consum public, în alte locuri sau spaţii, decât cele autorizate sanitar veterinar;

- se va urmări interzicerea comercializării produselor de origine animală în alte locuri decât cele autorizate/ înregistrate sanitar veterinar.

În caz de neconformare la cerinţele legislaţiei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor produsele alimentare pot fi retrase de pe piaţă, confiscate şi neutralizate pe cheltuiala celui vinovat. Persoanele fizice şi juridice vor fi sancţionate contravenţional în quantum de la 600 lei la 70.000 lei în funcţie de natura şi gravitatea faptei. Autorizaţia sau înregistrarea unităţilor în care se vor găsi nereguli vor fi suspendate sau anulate.

Se va pune accent pe colaborarea cu celelalte autorităţi competente în domeniul siguranţei alimentare, cu reprezentanţii autorităţii locale, şi, după caz, cu cei ai Ministerului Administraţiei şi Internelor, Ministerul Finanţelor etc. pentru efectuarea de controale comune în această perioadă.

 

Director  executiv DSVSA Covasna,

Dr. Sikó Barabási Sándor

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.