ACTUALITATE 3 noiembrie 2009

În gura ursului

de Covasna Media | 745 vizualizări
Plecat la strâns de ciuperci prin pădure, un bărbat din Sita Buzăului a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Braşov [singlepic=510,250,250,,left]Plecat duminică la strâns de ciuperci, Vasile Tudorache din Crasna, Sita Buzăului, a dat nas în nas cu ursul, acesta din urmă atacându-l şi provocându-i hematoame şi plăgi prin muşcare la nivelul corpului şi membrelor. Bărbatul în vârstă de 58 de ani s-a gândit să culeagă ciuperci după zilele ploioase de la finalul de săptămână, însă şi-a ales unul dintre cele mai periculoase locuri: pădurea din

Plecat la strâns de ciuperci prin pădure, un bărbat din Sita Buzăului a ajuns la Spitalul de Urgenţă din Braşov

Plecat duminică la strâns de ciuperci, Vasile Tudorache din Crasna, Sita Buzăului, a dat nas în nas cu ursul, acesta din urmă atacându-l şi provocându-i hematoame şi plăgi prin muşcare la nivelul corpului şi membrelor.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani s-a gândit să culeagă ciuperci după zilele ploioase de la finalul de săptămână, însă şi-a ales unul dintre cele mai periculoase locuri: pădurea din zona Bota, unde se află de altfel şi un punct de hrănire a urşilor şi observatorul aparţinând Ocolului Silvic Covasna.

În urma atacului, Vasile Tudorache a suferit hematoame şi plăgi prin muşcare la nivelul corpului şi membrelor. După ce a fost dus la Spitalul din Întorsura Buzăului, bărbatul a ajuns în cele din urmă la Spitalul Judeţean din Braşov, pentru investigaţii amănunţite. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean din Braşov, Gabriela Drăghici, bărbatul din Sita Buzăului a fost internat iniţial la chirurgie plastică, unde i s-au tratat plăgile, acum aflându-se în recuperare la Secţia reanimare, însă în afara vreunui pericol care să-i pună în primejdie viaţa.

AJVPS, acuzată de nepăsare

Primarul comunei Sita Buzăului, Cons tantin Filofi, a declarat că astfel de acţiuni, în care oamenii se duc singuri în locuri cunoscute ca fiind periculoase şi populate de urşi, pot oricând să se soldeze cu atacuri, neputându-se deci da vina pe animale.

„Ursul atacă dintotdeauna şi nu este normal să mergi singur în zonele cu păduri adânci, mai ales pe o vreme mohorâtă cum a fost cea din zilele trecute. Cei care se duc singuri în aceste zone, mai ales în cele cunoscute ca fiind populate de urşi, în pădurile adânci, îşi asumă şi riscul de a da peste ei”, a explicat Constantin Filofi, adăugând că Vasile Tudorache se poate socoti norocos că a scăpat cu viaţă după ceea ce i s-a întâmplat duminică.

Potrivit primarului, nu doar urşii le dau bătaie de cap oamenilor din Sita Buzăului, ci şi porcii mistreţi, care în această toamnă au distrus zeci de culturi.

„Ne-au distrus totul porcii mistreţi, păşuni întregi, deoarece Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) nu-şi face destul datoria, cei de acolo nu-şi dau silinţa şi nu au cote. Oamenii s-au descurcat cum au putut în această toamnă, ba cu împuşcături de carbit, ba cu zgomote de talangă”, a mai arătat Filofi.

Pe de altă parte, reprezentantul AJVPS Covasna, Laszlo Bela, spune că nu se poate interveni pe baza a nimic. „La noi nu s-a depus nicio sesizare, iar dacă nu am avut sesizări pe baza aces tor atacuri şi pagube de la Sita Buzăului, nu aveam cum să intervenim.

Aşa, că cineva nu-şi face datoria, este uşor de spus de către oricine despre oricine”, a declarat Laszlo Bela.

Urşii coboară şi la Zagon

Dacă oamenii din Valea Mare se confruntă cu atacurile urşilor de mai bine de o lună, la Zagon situaţia pare şi mai gravă, aici atacurile durând deja de aproape patru luni. Primarul Kis Jozsef spune că până acum au fost omorâte mai mult de 30 de animale, cele mai multe fiind porci şi oi.

Kis Jozsef a precizat că la nivel local s-au întreprins toate demersurile pentru a pune capăt fenomenului şi pentru a-i despăgubi pe oameni, însă acestea au rămas fără răspuns până acum. „Am făcut demersuri însă nimeni nu ne-a dat nicio măsură. Vin diverse autorităţi, toată lumea constată, dar nimeni nu face ceva concret”, arată Kis Jozsef. Potrivit primarului, oamenii din comună au ajuns să nu mai umble pe străzi odată cu căderea întunericului, de teamă pentru propriile vieţi.

„Eu sunt vânător de 42 de ani, dar nu pot spune că ar fi zona asta supraîncărcată de urşi. Problema e că Direcţia Silvică nu le dă de mâncare animalelor astfel încât acestea să rămână în mediul lor, în păduri şi prin urmare acesrea ajung să coboare în gospodăriile oamenilor”, crede primarul din Zagon.

Monica Rizea

Teme articol: atac urs ranit ciuperci
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.