ACTUALITATE 25 august 2009

În două luni, câinii fără stăpân vor fi primiţi la Adăpostul de la Câmpu-Frumos

de Covasna Media | 1269 vizualizări
Unicul adăpost pentru animale din judeţ, ale cărui baze sunt puse de către Asociaţia pentru animale Nez Perce, alături de Primăria Sfântu Gheorghe, îşi va deschide porţile pentru primii oaspeţi. Preşedintele Asociaţiei „Nez Perce“, Horia Kraus, a declarat că lucrările de construcţie ale adăpostului avansează cu rapiditate, astfel încât la începutul lunii octombrie acesta va putea „caza“ primii câini, urmând ca până la finele anului 2010, adăpostul să poată funcţiona la capacitatea sa maximă, de 140 de câini. Chiar dacă nu a fost încă deschis, iar numărul de telefon special ce va fi pus la dispoziţia celor

Unicul adăpost pentru animale din judeţ, ale cărui baze sunt puse de către Asociaţia pentru animale Nez Perce, alături de Primăria Sfântu Gheorghe, îşi va deschide porţile pentru primii oaspeţi.

Preşedintele Asociaţiei „Nez Perce“, Horia Kraus, a declarat că lucrările de construcţie ale adăpostului avansează cu rapiditate, astfel încât la începutul lunii octombrie acesta va putea „caza“ primii câini, urmând ca până la finele anului 2010, adăpostul să poată funcţiona la capacitatea sa maximă, de 140 de câini.

Chiar dacă nu a fost încă deschis, iar numărul de telefon special ce va fi pus la dispoziţia celor ce vor dori să ducă în adăpost cîini nu funcţionează încă, adăpostul primeşte deja solicitări în acest sens.

„Un număr de telefon special pentru protecţia câinilor şi a animalelor va funcţiona din octombrie, dar pe mine oricum mă sună lumea, aproape în fiecare zi, să-mi ceară să vin să mai ridic un câine... până acum strângeam vreo 20, dar ce sa fac cu ei, să-i duc la mine acasă, unde am deja cinci, plus trei la adăpost...? Ideea e că din octombrie oamenii vor putea semnala orice problemă referitoare la câini, urmând să lucrăm împreună cu Poliţia Comunitară şi cu cei de la Gospodăria Comunală“, a explicat Horia Kraus, subliniind că, din 2010, Adăpostul va avea propiul echipaj de intervenţie.

Sponsori greu de găsit

Pentru 2009, proiectul Adăpostului a primit o finanţare de 100.000 de lei din partea Consiliului Local, iar banii au fost investiţi în lucrările de reabilitare ale unor vechi construcţii de la Câmpu Frumos, unde se vor desfăşura activităţile acestuia. Pentru restul banilor necesari, s-a apelat la sponsori, firme locale precum Depo, Bertis, Ralvana, Ariadne, Azienda şi Tricomserv răspunzând pozitiv solicitărilor de sprijinire a proiectului.

„Umblăm şi ne milogim, ne târguim pentru discounturi şi alte beneficii financiare, ca să-l putem deschide (...). Am întâlnit patroni de firme care au fost foarte săritori, pe care-i interesează întradevăr oraşul Sfântu Gheorghe, dar din păcate sunt mulţi cei care nu dau doi bani pe oraş şi stau câteodată în filosofia mea câinească şi mă gândesc de ce nu se mută în alt oraş, dacă nu vor să susţină urbea!”, spune Horia Kraus, subliniind că oamenii ar trebui să se implice şi în aceste acţiuni de ajutorare a necuvântătoarelor.

Campanie de conştientizare a populaţiei

În paralel cu pregătirile de deschidere a Adăpostului, Asociaţia „Nez Perce“ lucrează şi la realizarea unei „hărţi a câinilor din oraş“, dorind demararea unei campanii de conştientizare a populaţiei, pentru ca aceasta să semnaleze eventualele întâmplări ce implică aruncarea câinilor pe străzile oraşului.

„Sunt unii care vin cu maşinile dintro anumită direcţie, se opresc la un colţ, deschid portbagajul şi aruncă, pur şi simplu, câte o cutie cu doi - trei pui de câini. Nu este corect ce fac şi cei care văd asemenea cazuri ar trebui să ne semnaleze acest lucru, pentru că legea pedepseşte aceste metode de a scăpa de responsabilitatea câinilor mici“, explică preşedintele „Nez Perce“.

În ideea conştientizării populaţiei şi răspândirii voluntariatului, orice iubitor de animale este aşteptat la Adăpost să-şi ofere, în acest sens, serviciile. „Avem deja voluntari, cu vârste cuprinse între 12 şi 66 de ani. Voluntariatul va presupune petrecerea a două ore cu câinii - îngrijirea lor, curăţarea, plimbarea, socializarea. Ideea este cea de pregătire pentru adopţie, ca punct final“, subliniază Horia Kraus.

În acelaşi timp, se doreşte şi încheierea unui parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), în scopul educării celor mici în ceea ce priveşte dragostea şi responsabilitatea pentru animale.

În cadrul unicului adăpost de câini din judeţ, câinii comunitari vor fi introduşi într-un program de reintegrare, care va presupune ore de antrenament cu specialişti, dresaje canine individuale şi de grup, precum şi analize şi controale sanitare periodice, pentru ţinerea sub observaţie a stării lor fizice şi pshice. Adăpostul va avea nu doar spaţii de găzduire a câinilor ci şi o clinică pentru câini, teren pentru agrement canin şi cimitir canin. Pentru că adăpostul şi-a propus să ofere mult mai mult decât o simplă adunare la un loc a câinilor comunitari, adică reabilitarea acestora şi trecerea lor spre adopţie către iubitorii de patrupede, fiecare câine va beneficia de propriul său carnet de sănătate şi de fişă de descriere.

Monica Rizea

Teme articol: adăpost animale caini pisici
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
blue, 27 august 2009
Felicitari pentru proiect. Stiu ca de mult aveai acest plan si ma bucur ca ai reusit sa il duci la bun sfarsit si ca ai mai si gasit intelegere la cei care au bani.
Ariel, 27 august 2009
Bravos, Horia, tu macar lasi ceva in urma ta. Inclin sa cred ca biznismenii care stramba din nas atunci cand le ceri sprijin material pentru realizarea proiectului tau sunt printre cei care - in timp citeste integral
Emil Pantelimon, 26 august 2009
Felicitări Horia! Chiar este un domeniu în care trebuie să investim mai multă atenţie! Spor la muncă şi...pe curând!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.