ACTUALITATE 17 iunie 2009

În cazul toxiinfecţiilor de săptămâna trecută nu se găsesc cauzele...

de Covasna Media | 711 vizualizări
Autorităţile de control sunt „în ceaţă“, pentru că din analizele efectuate la restaurantul reclamat nu a reieşit vreo dovadă care să indice sursa îmbolnăvirii

Suspiciunea existenţei unor cazuri de toxinfecţie alimentară provenită de la un restaurant din Sfântu-Gheorghe a băgat oarecum în ceaţă autorităţile competente, care după mai multe reclamaţii de la părinţi, profesori sau tineri nu au reuşit să identifice cauza simptomelor acuzate de aceştia, din analizele şi controale efectuate nereieşind vreo dovadă concretă care să indice ca sursă restaurantul unde au mâncat.

Autorităţile de control sunt „în ceaţă“, pentru că din analizele efectuate la restaurantul reclamat nu a reieşit vreo dovadă care să indice sursa îmbolnăvirii

Suspiciunea existenţei unor cazuri de toxinfecţie alimentară provenită de la un restaurant din Sfântu-Gheorghe a băgat oarecum în ceaţă autorităţile competente, care după mai multe reclamaţii de la părinţi, profesori sau tineri nu au reuşit să identifice cauza simptomelor acuzate de aceştia, din analizele şi controale efectuate nereieşind vreo dovadă concretă care să indice ca sursă restaurantul unde au mâncat.

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Covasna (DSVSA), dr. Siko Barabas Sandor, a afirmat, ieri, că au existat sesizări în urma banchetului de săptămâna trecută, şi în urma unei nunţi organizată în noaptea de sâmbătă spre duminică, la aceeaşi unitate.

Controale peste controale

Numărul celor care s-au prezentat la Spital după banchet variază în funcţie de cine este întrebat, ceea ce se ştie este că 3 persoane au fost internate săptămâna trecută la Secţia de Boli Infecţioase fiind tratate pentru deshidratare, dintre care două au fost reţinute mai mult dar şi-au revenit, iar cealaltă a fost lăsată acasă chiar atunci. În total 8 persoane s-au prezentat potrivit DSP, potrivit altora 10, însă nu se ştie câţi au fost trataţi acasă sau la medicul de familie, din semnalele date de părinţi numărul fiind mai mare.

„Primele semne acuzate au fost miercurea trecută la prânz, şi am făcut un control inopinat la unitate“, a spus dr. Siko, explicând că din actele verificate toate produsele corespundeau ca termen de valabilitate şi aveau declaraţii de conformitate. Au fost verificate ouă, şuncă, cremwurşti, maioneză, potrivit DSV toate fiind în termen.

În aceeaşi zi în care DSV a fost în control şi inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) au realizat propriul control şi au ridicat probele de alimente din mâncărurile servite.

Potrivit buletinului de analiză bacteriologică, salmonela este absentă din mâncare, această bacterie fiind de obicei prima care apare la toxinfecţiile alimentare.

După o nuntă de la sfârşitul săptămânii trecute, conducerea DSVSA spune că a primit câteva sesizări cu privire la aceasta, motiv pentru care a fost realizat un nou control.

„Nunta începuse la Ciuc, unde mâncaseră prăjituri, şi a continuat în Sfântu-Gheorghe, unde au servit masa. Unii au acuzat carnea, alţii vinetele, esenţialul este că noi ne-am dus inopinat la control şi ne-am băgat şi în beci şi în frigidere, am găsit câteva nereguli, dar care nu pot fi puse neapărat în legătură cu posibila toxiinfecţie”, a precizat dr. Siko.

Neregulile găsite erau de genul monitorizării greşite a temperaturii dintr-un frigider sau privind trasabilitatea în cazul câtorva bucăţi de carne dintr-un frigider. Pentru acestea s-a aplicat o amendă, dar nu au existat indicii că ar avea legătură cu posibila

toxiinfecţie.

Prăjiturile şi băutura, „de acasă“

„Am spus că la alimente nu iertăm pe nimeni, dar până acum n-am reuşit să dovedim că acea toxiinfecţie ar proveni direct de la restaurant. Ceea ce mi se pare de atras atenţia pentru viitor – nu vreau să scot din oala asta restuarantul, dar cu ambele ocazii (şi la nuntă şi la banchet, n.r.) au fost introduse în restaurant alimente din afară – prăjituri, băutură. De exemplu la banchet erau şi prăjituri aduse, dar şi o sticlă de vin de casă, într-un pet de doi litri, care deasupra avea o depunere de parcă înainte ar fi fost lapte în recipient şi nu fusese spălat cum trebuie. Cu ocazia celui de-al doilea eveniment lumea a adus prăjituri, iar o doamnă a adus un tort în unitate şi a dat o declaraţie de conformitate, care nu are valoare, acestea se dau de către o firmă, un producător autorizat”, a spus directorul DSVSA.

Potrivit acestuia, în contextul în care la cele două evenimente au fost aduse alimente din afară nu se ştie provenienţa lor, materia primă, cum au fost depozitate sau cum au fost transportate, dr. Siko atrăgând atenţia că pe căldură nu este indicat să plimbi alimente cu maşina de colo colo. El a spus că nu vrea să ia apărarea restaurantului, dar nici nu poate să-l incrimineze, în condiţiile în care nu au dovezi concrete.

Cusută cu aţă albă

Conducerea restaurantului crede că povestea e cam cusută cu aţă albă şi nu îşi explică de ce angajaţii care au mâncat din aceleaşi meniuri în zilele respective, sau restul clienţilor şi grupurile numeroase care au organizat evenimente şi au fost servite din aceleaşi produse, în aceleaşi zile, nu au avut nimic. În cazul banchetului, participanţii aduseseră la chef prăjituri sau băutură, la fel şi la nuntă.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.