ACTUALITATE 8 aprilie 2009

În cazul înmatriculărilor şi permiselor false, mandatele de arestare au fost prelungite cu 30 de zile

de Covasna Media | 572 vizualizări

Cele trei persoane arestate pe 12 martie în urma scandalului cu înmatriculările şi permisele false de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Covasna râmân în arest. Tribunalul Covasna a dispus prelungirea mandatelor de arestare preven tivă cu încă o lună pentru agentul Dorin Andriesei, instructorul auto Jancso Aron şi agentul de pază Szekely Karoly.

Manatele de arestare emise pe numele lor în martie ar fi expirat astăzi. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, Elena Ciobanu, instanţa a admis propunerea de prelungire a mandatelor de arestare preventivă până pe 9 mai inclusiv. Împotriva celor trei s-a extins şi urmărirea penală pentru alte cinci fapte. Toţi cei trei au făcut recurs împotriva hotărării Tribunalului Covasna, recurs care potrivit avocatului lui Szekely Karoly, Sorin Vidican, urmează să fie judecat în termen de trei zile la Curtea de Apel Braşov.

În afara celor trei persoane cercetate în stare de arest, în cauză mai sunt cercetate alte 16 persoane, dintre care patru poliţişti de la serviciul de Permise şi Înmatriculări: Gheorghe Burlacu, Petru Ioan Blaga, Paul Brânzilă şi Viorel State. Împotriva celor patru şi a funcţionarului Torok Bela, de la serviciul de impozite şi taxe din Primăria Sfântu-Gheorghe, implicat şi el în cercetări, procu rorii au dispus, pe 17 martie, interdiciţia exercitării profesiei.

Cei trei au fost reţinuţi şi apoi arestaţi după o anchetă a ofiţerilor Direcţiei Generale Anticorupţie, care a durat un an. Totul a pornit de la o sesizare adresată Biroului Anticorupţie Covasna de către un cetăţean care a reclamat faptul că poliţiştii de la permise şi înmatriculări primesc bani şi alte foloase prin intermediari pentru a înmatricula maşini. La sesizarea DGA, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna a început urmărirea penală împotriva a 19 persoane, dintre care cinci agenţi de la Permise şi Înmatriculari, cinci instructori auto şi un funcţionar de la Primăria Sfântu Gheorghe. Pe 11 martie la domiciliile tuturor inculpaţilor şi la sediul Serviciului de Permise şi Înmatriculări s-au făcut percheziţii. Ancheta DGA arată că cinci din cei 11 angajaţi de la serviciul de permise şi înmatriculări sunt implicaţi în scandal. Aceştia sunt acuzaţi că au înmatriculat autovehicule cu mai multe numere de înmatriculare provizorii succesive, acordate acelu iaşi autovehicul, fără a fi plătită taxa de înma triculare. În acest sens, funcţionarii fie modificau seria şasiului implementată în baza de date, pentru ca aplicaţia informatică să nu recunoască autovehi culul care fusese deja înmatriculat provizoriu, fie acordau acelaşi număr provizoriu mai multor auto vehicule, în diferite perioade. De asemenea, înmatri culau autovehicule fictiv pe numele unor persoane, care nu solicitau acest lucru şi nici nu aveau cunoştinţă despre acest fapt, în baza unei copii a cărţii de identitate, obţinută de intermediari din diverse locuri, cu ajutorul angajatului Primăriei Sfântu-Gheorghe, Torok Bela. În plus, membrii grupului căutau persoane dispuse să obţină permisul de conducere, în mod fraudulos. În schimbul unor sume de bani, persoanele respective beneficiau de „ajutorul“ examinatorilor, atât la proba teoretică, cât şi la cea practică.

Adrian Moise

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.