ACTUALITATE 24 februarie 2014

În aşteptarea marelui câştig

de Monica Vrânceanu, Székely Emőke | 629 vizualizări

Mulți pasionați ai pariurilor sportive își încearcă norocul zilnic și la Sfântu Gheorghe

O partidă de fotbal, hochei, tenis sau baschet nu mai naște doar întrebarea „Oare cine va câștiga?” sau „Cu cine ții?”. De când industria pariurilor a crescut și s-a extins, una dintre cele mai des întâlnite întrebări legate de meciuri este „Ce cotă are?”. Pariurile sportive sunt la modă peste tot în țară, așadar și la Sfântu Gheorghe, unde agențiile se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. Asta pentru că nu duc lipsă de clienți. Iubirea pentru sport şi mirajul unor câştiguri mai mici sau mai mari s-au transformat în afaceri uriașe, din care unii câștigă averi, pe când alții doar pariază în speranța (de cele mai multe ori deșartă) de a scăpa de sărăcie. Bărbați sau femei, împătimiții răsfoiesc reviste pline de meciuri și cote, sau caută pe internet „șanse pentru marea lovitură”, apoi merg la ghișeu și pariază. Unii mai mult, alții mai puțin, apoi urmează partidele, și… ori bucurie, ori eșec.

Așteaptă să dea marea lovitură

George este un tânăr de 35 de ani care pariază de două-trei ori pe săptămână, depinde de sezon. Spune că îi face plăcere acest lucru, iar prin pariuri privește și meciurile mai atent. „Este deja un mod de viață pentru mine să merg la casa de pariuri. M-am obișnuit, câteodată câștig, mai astup o gaură în bugetul familiei. Cred că sunt norocos pentru că soția mea nu are nimic împotrivă, nu ar fi prea plăcut dacă m-ar sâcâi mereu la cap să nu mai pariez. De obicei pun mai multe bilete, iar suma pariată variază de la 5 la 50 de lei. De obicei câștig atunci când nici nu mă aștept, asta e frumos la pariuri. Mă gândesc că am ales meciuri aiurea, că sigur am pariat greșit, că trebuia să pun invers, sau doar scor la pauză, și tocmai atunci iese biletul, iar când merg pe așa zis sigur, atunci nu câștig nimic. Sper ca într-o bună zi să câștig o sumă foarte mare, iar familia mea să nu mai aibă probleme financiare. Șansele sunt mai mari decât la loto, așadar voi continua să pariez” – povestește tânărul.

Un alt împătimit al pariurilor, Adrian, ne-a spus că este dependent de pariuri, dar încearcă totuși să nu treacă o anumită limită. „Niciodată nu m-am gândit să pariez o sumă foarte mare, de exemplu peste 200 de lei. Pariatul este deja un microb, dar și o plăcere, chiar și atunci când pariezi doar 2-5 lei. Odată am câștigat 300 de lei cu un bilet pe care am pus 5 lei, normal că a fost bine. Pentru mine este și o chestiune de distracție și adrenalină, plus îmi plac conversațiile cu prietenii pariori. Discutăm cote, meciuri, apoi ne uităm la partide și verificăm cui ce i-a ieșit și ce nu” – ne-a spus el, mărturisind că și el așteaptă să dea lovitura și să scape de probleme financiare cu ajutorul pariurilor.

Alții pariază din pură plăcere, pentru a se întrece în cadrul unei competiții între prieteni. Așa face un grup de tineri, colegi de serviciu. „După program mergem împreună și punem câte un bilet. Marți și vineri. Punem câte doi lei, și regulamentul competiției noastre spune că fiecare are voie să aleagă câte meciuri dorește, din ce discipline dorește. De cele mai multe ori punem partide de fotbal. Apoi joi și luni tragem linie, fiecare spune dacă și cât a câștigat. Avem un caiet unde trecem fiecare pierdere și câștig, iar lunar, cel care termină concursul pe primul loc, primește de la ceilalți o pizza și o bere. Desigur, de cele mai multe ori ieșim împreună la o bere, pentru noi cel mai important este faptul că facem un lucru distractiv împreună” – ne-a declarat Ernő, inițiatorul „competiției”.

agentie_pariuri 3

Nu există un portret tipic al pariorului

Pasiunea pentru pariuri nu are limite, astfel că ea nu are vârstă şi nici nu cunoaşte oprelişti legate de statutul social. Reprezentanta unei case de pariuri sportive din Sfântu Gheorghe, Gabriela, ne-a declarat că printre clienţii care vin zilnic aici se numără tot felul de oameni, de la tineri cu studii superioare, la muncitori sau oameni aflaţi în poziţii de conducere în unele dintre instituţiile Statului. Această pasiune, numită chiar „boală” de către unii, le aparţine însă în mod exclusiv aproape bărbaţilor, căci mai rar se întâmplă să vezi vreo femeie pasionată de a paria şi a-şi risca astfel fondurile.

„Aveam la un moment dat o clientă care venea şi paria zilnic însă o făcea pentru a se distra, se vedea că nu e o chestiune care să îi fie vitală, aşa cum se întâmplă cu unii dintre cei mai fideli clienţi. În rest, bărbaţii care pariază sunt de tot felul, iar ceea ce am observat e că deşi vin des – ba chiar zilnic o parte din ei, intră în pariuri cu sume mici”, ne-a declarat Gabriela, care lucrează de ani de zile într-o casă de pariuri şi spune că totuşi atmosfera de aici e una dinamică şi, în plus, salariile personalului sunt destul de bune comparativ cu alte locuri.

La Sfântu Gheorghe se menține o balanță între câștig și pierdere

Angajata a mai arătat că cel mai mult se pariază pe meciurile de fotbal, însă la mare căutare sunt şi cele de baschet sau tenis. În ceea ce priveşte sumele, pornind de la o cotă de pariu de doi lei, au fost şi câştiguri de 1.000-1.500 de lei, ceea ce nu e deloc rău la o aşa de mică investiţie. „De când lucrez eu aici, recordul a fost stabilit de un client care a pus pariul cu 100 de lei şi a câştigat 8.000 de lei. Acesta a fost recordul, dar am mai văzut şi alte câştiguri. Au fost şi pierderi pentru unii care se aventurau să parieze în nebunie, dar nu atât de mari”, ne-a mai spus Gabriela.

Un alt  tânăr, Cristian, angajat la o altă casă de pariuri, ne-a dezvăluit că are clienţi care vin să parieze şi de mai multe ori pe zi, ceea ce e destul de trist. Cristian susţine că aici vorbim deja despre o dependenţă periculoasă, căci astfel de clienţi ajung să nu se mai poată controla şi de fapt mai mult să piardă decât să câştige.

Cu toate acestea, agenţii din casele de pariuri spun că deocamdată, la nivel de Sfântu Gheorghe, situaţia este destul de bună – împătimiţii reuşesc să aibă o balanţă între pasiune şi nebunie, astfel că pierderile şi câştigurile sunt undeva la jumătate.

Atenție la dependență

Psihologii atrag atenția asupra faptului că pariurile, la fel ca și alte jocuri de noroc, pot provoca dependență. Unele studii de specialitate au arătat că creierul unei persoane care ajunge să dezvolte dependenţă este stimulat asemănător cu creierul unei persoane care consumă substanţe euforice, cum ar fi cocaina, de exemplu. Există nişte simptome ale dependenţei de jocuri de noroc: minciuna, furtul, manipularea. Persoanele care dezvoltă o astfel de dependenţă nu se mai pot bucura de ieşirile cu prietenii, de exemplu. Sunt permanent într-o alertă, într-o nelinişte. Așadar atâta timp cât e distracție, e bine, însă când cineva ajunge să parieze averi sau banii de pâine, e nevoie deja de ajutorul unui specialist, ca în cazul oricărei dependențe, de fapt.

Potrivit statisticilor, în România funcționează 3.700 de agenţii de pariuri. Număr comparabil cu cel al farmaciilor, care ajunge la 5.000, după o estimare recentă. Afacerea merge bine peste tot în țară, iar atâta timp cât oamenii vor căuta în asemenea activități o ieșire din nesiguranța de zi cu zi, se vor deschide noi și noi agenții de pariuri sportive, săli de joc și alte metode dătătoare de speranță.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.