ACTUALITATE 27 ianuarie 2013

Împreună pentru siguranţă!

de Covasna Media | 689 vizualizări

Împreună pentru siguranţă!Sub această deviză, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna continuă acţiunile iniţiate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în colaborare cu E-ON România: Campaniile naţionale de informare şi educare preventivă F.O.C. (Flăcările Omoară Copii) şi R.I.S.C. (Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale).

Ideea implementării unor astfel de proiecte a pornit de la o realitate susţinută de statistici şi anume că cei mici au devenit, pe fondul lipsei de supraveghere, principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării, precum şi faptul că în fiecare an sute de oameni devin victime  ca urmare a unor evenimente care se produc fie din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, fie din cauza obturării coşurilor de fum.

Conform statisticilor, în judeţul nostru în anul 2012, din totalul de 93 de incendii produse la locuinţe şi gospodării cetăţeneşti, peste 35% dintre acestea au fost generate de coşurile, canalele de fum defecte sau improvizate, urmate de instalaţiile electrice exploatate cu nereguli (34%).

Din nefericire, în prima parte a acestui an au avut loc două incendii în judeţele Bacău şi Constanţa, în urma cărora au fost curmate vieţile a şapte copii, cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani. Evenimentele s-au derulat după „scenarii” identice: părinţii plecaţi de acasă şi-au lăsat copiii singuri, nesupravegheaţi, cu mijloacele de încălzire aflate în funcţiune. Căderea accidentală a jarului sau scânteilor pe materiale combustibile a generat incendierea încăperilor în care aceştia se aflau, iar micuţii, rămaşi în imposibilitatea de a se evacua, au căzut pradă flăcărilor şi gazelor toxice, emanate de incendiu.

Pentru ca astfel de situaţii tragice să nu se mai producă, readucem în atenţia opiniei publice importanţa supravegherii copiilor şi educaţiei antiincendiu, precum şi necesitatea respectării principalelor reguli de apărare împotriva incendiilor la locuinţe:

– Nu lăsaţi niciodată mijloacele de încălzire (sobele cu sau fără acumulare de căldură, radiatoarele electrice) în funcţiune sau nesupravegheate;

– Nu utilizaţi mijloacele de încălzire cu defecţiuni sau deteriorate;

– Nu apelaţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice sau cu gaze;

– Nu lăsaţi nesupravegheate lumânările, candelele sau alte mijloace ori aparate cu flacără deschisă;

– Curăţaţi şi verificaţi coşurile de fum, apelând doar la personal autorizat; aceste operaţiuni se recomandă a fi făcute de două ori pe an, o dată obligatoriu înainte de începerea sezonului rece.

NU LĂSAŢI COPIII SINGURI ACASĂ!

Apelaţi la rude, cunoştinţe au vecini, atunci când sunteţi nevoiţi să părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp.

Serviciul Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.