ACTUALITATE 25 iulie 2017

Împreună, le-am dat școala înapoi

de Iulia Drăghici - Taraș | 1978 vizualizări

Guvernul a alocat suma integrală pentru școala din Comandău. Donațiile, folosite pentru dotări

Visul se împlinește! Copiii din Comandău vor avea, în sfârșit, o școală nouă, modernă, dotată la standarde europene. Vestea cea bună vine după ce proiectul numit „Construire clădire nouă pentru școala gimnazială cu clasele I-VIII „Horn David” din comuna Comandău” a primit aprobare pentru o finanțare de peste 3,8 milioane de lei, prin noul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), al Guvernului României. Cu scopul său declarat de a fi alături prin orice mijloace de Şcoala din Comandău, Asociația pentru Comunitate pune, cu satisfacție, punct campaniei de succes „Le dăm școala înapoi”, cea care a adus alături de copii și de locuitorii din Comandău vedete și oameni de bine care s-au dedicat obiectivului de reconstrucție a școlii.

Coșmarul este pe cale să se transforme în cel mai frumos vis pentru cei 100 de copii care învață în comuna covăsneană Comandău. După ce jumătate din școală a ars ca o torță în mijlocul iernii, chiar la început de ianuarie, din cenușa peste care mulți prieteni și oameni de bine au presărat speranță și încurajări, se va „naște”, în sfârșit, o școală care va concura cu mai toate instituțiile din județ ca frumusețe și dotări.

Autoritățile locale, reprezentanții școlii, comunitatea din Comandău, autoritățile județene sau asociațiile care s-au implicat în diverse proiecte de susținere a școlii, toți pot acum să răsufle ușurați. Ministerul Dezvoltării Regionale a fost de acord ca în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală să finanțeze în totalitate construcția școlii, cu suma solicitată de autorități, de peste 3,8 milioane de lei.

„Nu suma este mare, ci importanța pentru Comandău. Am primit suma totală, necesară, de a construi o școală nouă la Comandău. Asta înseamnă peste 3,8 milioane de lei. Am făcut proiectul împreună cu primarul de Comandău, aici la Consiliul Județean, ca să fie corect, normal, eficient și legal. (...) Când am fost la doamna ministru i-am spus că prioritar este acest proiect, dacă se va finanța unul singur în tot județul, atunci acesta să fie”, a fost anunțul făcut public marți de președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

Comunitatea din Comandău jubilează

E de prisos să spunem că vestea i-a bucurat până la lacrimi pe locuitorii comunei Comandău, care deși sperau, erau temători că ar putea rămâne fără condiții decente pentru educația copiilor lor.

„În sfârșit o să avem și noi o școală modernă, conform cerințelor europene. Sperăm să avem o școală dotată cât se poate de bine. Pentru mine și pentru comunitate înseamnă foarte mult. Toți suntem bucuroși. Trăiam într-un suspans continuu și ne întrebam dacă o să avem o școală, dacă nu o să avem, dacă trebuie să construim lângă clădirea care a rămas în picioare încă o bucată ca să putem funcționa normal și așa mai departe. Nu știam nimic. Eram într-o ceață. Mulți mă întrebau cu ce pot să ne ajute și eu le spuneam că nu știu. Este o bucurie foarte mare în toată comuna”, a declarat, pentru „Observatorul de Covasna”, directorul școlii din Comandău, Opra Béni Béla.

Primarul, care a răspândit imediat vestea cea mare printre consilierii locali și ceilalți cetățeni, spune că este pregătit să semneze contractul și să se apuce de treabă.

„De mult așteptam vestea asta îmbucurătoare! Știam că o să avem vestea asta bună, dar nu știm ce s-a întâmplat de s-a întârziat așa de mult. Pentru noi e o satisfacție, o bucurie că avem proiectul câștigat la PNDL. (...) O să fie ceva foarte frumos, care o să corespundă peisajului. Este un proiect foarte frumos, care va cuprinde și grădinița și o sală mare pentru conferințe. O să fie condiții europene. Mai mult, paralel cu școala, Consiliul Județean construiește o tabără nou-nouță, iar împreună cu școala, partea dreaptă a comunei o să arate impecabil”, ne-a spus primarul din Comandău, Kocsis Béla.

Nu se știe când vor începe lucrările

Așa cum se întâmplă mai de fiecare dată cu proiectele pe fonduri, termenele de început și sfârșit sunt incerte. Dacă reprezentanții Consiliului Județean se tem să ofere date, fiind deja „pățiți”, primarul comunei Comandău speră ca în cel mult o lună să aibă încheiată și procedura de licitație și să se înceapă lucrările, care, așa cum este de așteptat, sunt ample.

„Nu am curaj să spun când terminăm pentru că nu știm când începem. Procedura este în felul următor: în câteva săptămâni se vor semna aceste contracte, după aceea se va trece la licitația proiectul de execuție, iar după câștigarea licitației pentru proiectul de execuție, se va face proiectul. În continuare, se va pune la licitație execuția în sine”, a explicat Tamás Sándor.

„Important este că s-a aprobat proiectul și abia aștept să semnăm contractul cu Ministerul Dezvoltării. O să facem toate demersurile, o să punem pe SEAP, tot, tot, tot, până semnăm contractul de începere a lucrărilor. Eu spun că dacă o să meargă bine, cam peste o lună de zile putem să semnăm contractul cu firma care o să câștige prin licitație construirea școlii”, este de părere primarul.

Final fericit și pentru campania „Le dăm școala înapoi”

Misiunea cu care campania „Le dăm școala înapoi” a pornit la drum, aceea de promovare a cazului școlii din Comandău în vederea strângerii de fonduri pentru sprijinirea reconstrucției, este așadar îndeplinită.

„Am continuat să vorbim despre drama de la Comandău și să promovăm cauza școlii de acolo timp de mai bine de jumătate de an. Cred că de multe ori presiunea publică e foarte importantă în rezolvarea unor probleme, în plus toți cei din Comandău au simțit că au comunitatea alături de ei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat și au sprijinit demersul nostru: oamenilor de afaceri care au răspuns inițiativei, artiștilor care au realizat evenimente gratuite pentru a contribui la strângerea de fonduri și tuturor colegilor mei voluntari. Vreau să fac o mențiune specială legată de Mirela Retegan, care alături de colegii din Gașca Zurli a reușit nu doar să facă o bucurie extraordinară copiilor din Comandău, dar a și promovat la nivel național, prin intermediul televiziunilor, cauza copiilor de la Comandău”, este mesajul președintelui Asociației pentru Comunitate, Daniel Santa.

Retrospectivă a campaniei marca Asociația pentru Comunitate

Totul a început la câteva zile de la incendiul din Comandău. Echipa Asociației pentru Comunitate, aceeași cu cea a ziarului „Observatorul de Covasna”, a decis să facă mai mult decât să fie un simplu spectator la tragedia care a învăluit comuna aflată la cea mai mare altitudine din județul Covasna și la 20 de kilometri de cea mai apropiată localitate. Astfel, la mijlocul lunii ianuarie a pornit, cu avânt și determinare, campania „Le dăm școala înapoi”.

Pe măsură ce povesteam și demonstram cu însuflețire că cel mai mare incendiu din istoria comunei covăsnene a furat, în toiul iernii, copiilor din Comandău șansa de a avea condiții pentru o educație sănătoasă, oameni cu suflet s-au alăturat rând pe rând acțiunilor de promovare și strângere de fonduri.

Astfel, încă din primele zile, iar mai apoi luni, pilotul de raliu Szabó Csongor, Bartok Árpád (Servint SRL), Berszány Tibor (Bertis), Kovács István (Best Western Hotel Park) și Teatrul „Tamási Áron” s-au alăturat scopului amintit.

Apoi minunea s-a înfăptuit! Mirela Retegan și cea mai iubită gașcă de animație din România, Gașca Zurli, și-a manifestat interesul pentru cauza campaniei „Le dăm școala înapoi” și nu doar că au venit la Sfântu Gheorghe cu două spectacole, în 21 februarie, unde au participat circa 600 de copii și părinți, ci i-au și vizitat pe elevii din Comandău, lansând totodată campania la nivel național.

În rândul partenerilor s-au înscris ulterior și celebra Operă Comică pentru Copii din București și Asociația de tineret „Ecou” din Sfântu Gheorghe. Alături de aceștia, în 25 mai a ajuns la Sfântu Gheorghe, în premieră, spectacolul de balet „Don Quijote”, la care au participat circa 170 de copii. Alături de OCC, îndrăgita soprană Felicia Filip, directoarea instituției, a îmbrățișat cauza campaniei „Le dăm școala înapoi” și chiar i-a vizitat cu daruri pe copiii din Comandău.

Toți banii strânși din spectacole și celelalte acțiuni ale campaniei au fost donați în contul Asociației Pro Comandău. Această campanie, dar și altele derulate la nivel județean, au pus în vistieria reprezentanților școlii circa 50.000 de euro.

Sumele donate vor fi utilizate pentru aparatură şi dotările necesare noii școli

Acum că acești bani nu vor mai fi necesari pentru construirea școlii, reprezentații instituţiei spun că vor utiliza fondurile strânse din donații pentru dotarea școlii sau pentru lucrări conexe, neprevăzute în proiectul actual.

„După cum am înțeles, partea noastră cu lucrările din exterior, spre exemplu fosa septică, o să fie lăsată în sarcina noastră. Banii din donații o să fie folosiți fie pentru aceste lucrări, fie pentru dotări. Dacă rămâne pentru dotări, s-ar putea să începem cu table interactive în fiecare clasă. Acesta este visul meu”, ne-a spus directorul școlii din Comandău.

„Mulțumim din suflet tuturor celor care în momentele grele au fost alături de noi și ne-au ajutat să avem o școală generală nouă. Să dea Dumnezeu să nu se mai întâmple prin alte localități prin ce am trecut noi”, încheie primarul Kocsis Béla.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.