ACTUALITATE 7 mai 2020

Iluminatului public din Sfântu Gheorghe, tot mai aproape de normalitate

de Daniela Luca | 1573 vizualizări

Procesul de modernizare continuă

Iluminatul public a fost modernizat pe aproape 100 de străzi din Sfântu Gheorghe în ultimii 12 ani, iar lucrările continuă, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă primarul Antal Árpád. Investițiile vizează de asemenea și localitățile aparținătoare, Chilieni și Coșeni. În ceea ce privește parcul fotovoltaic din Sfântu Gheorghe, edilul a precizat că acesta aduce beneficii orașului, însă nu în măsura în care s-ar fi așteptat municipalitatea.

Iluminatul stradal a fost modernizat pe 93 de străzi din Sfântu Gheorghe în ultimii 12 ani, a spus joi, 7 mai, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Antal Árpád. Conform datelor prezentate de acesta, cei 1.831 de stâlpi montați sunt în proprietatea municipalității și nu mai aparțin de Electrica.

O parte din investițiile de până acum s-au realizat din fonduri europene și guvernamentale, din împrumuturi sau din fonduri proprii, cum este și în cazul lucrărilor din Coșeni și Chilieni, precizează conducerea municipiului.

„Acest proces va continua. Paralel cu acest proces de modernizare a iluminatului public am pornit un alt proces care vizează schimbarea corpilor de iluminat. În acest moment se lucrează în Chilieni. În Coșeni s-au finalizat aceste lucrări și au fost schimbate pe 82 de stâlpi corpurile de iluminat. În Chilieni vor fi schimbate (n.red. corpurile de iluminat) pe 104 stâlpi, după care urmează un set de 12 străzi din Municipiul Sfântu Gheorghe. Aici vorbim nu despre o modernizare a rețelei. În aceste cazuri stâlpii rămân în proprietatea Electrica. Se schimbă corpurile de iluminat. Se montează lămpi care consumă mai puțină energie electrică și oferă un iluminat mai bun”, a declarat Antal Árpád.

Acesta a făcut un apel la cetățenii din municipiu să sesizeze în continuare eventualele probleme în ceea ce privește iluminatul public la numărul de telefon 0 751 586 462. Serviciul, pus la dispoziție din luna octombrie a anului trecut, este disponibil non-stop, de luni până duminică.

Parcul fotovoltaic nu compensează energia electrică consumată

În ceea ce privește parcul fotovoltaic din Sfântu Gheorghe, pus în funcțiune cu aproape trei ani în urmă, edilul a spus că acesta aduce beneficii orașului, însă nu în măsura în care se aștepta municipalitatea în momentul în care a inițiat acest demers.

„Legislația în ceea ce privește vânzarea și cumpărarea energiei electrice s-a schimbat de foarte multe ori în ultima perioadă. Noi inițial am sperat că vom putea compensa cantitatea de energie verde pe care o producem cu energia pe care o consumăm. Era o variantă prin care din punct de vedere financiar am fi câștigat mai mult. În acest moment practic suntem în situația în care trebuie să vindem energia electrică produsă, energia verde. Nu putem compensa, ceea ce înseamnă că toate acele accize, taxe și așa mai departe sunt plătite atunci când cumpărăm energia, dar nu le primim atunci când vindem energia. Practic aceste taxe ajung la stat și nu la bugetul local”, a explicat Antal Árpád.

Parcul fotovoltaic a fost construit pe un teren al Primăriei, de 6,2 hectare, aflat la granița dintre municipiul Sfântu Gheorghe și localitatea Vâlcele.

Procedurile pentru realizarea acestui proiect au durat mai mult de șapte ani. Proiectul a fost întocmit în 2010, în 2013 a fost semnată finanțarea, iar în 2015 s-a finalizat licitația și s-a predat amplasamentul. Abia în 2017 parcul a fost pus în funcțiune.

Potrivit proiectului inițial, investiția de 11 milioane de euro trebuia să asigure aproape 85% din energia necesară pentru iluminatul public și alimentarea cu energie electrică a instituțiilor publice aflate în subordinea Consiliului Local.

Sursă foto: Primăria Sfântu Gheorghe. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 8 mai 2020
asta e in tara in care petrolistii ajung prim-ministru, inginerii la afaceri externe, prezentatorii tv ca primari, etc nu se poate face compensare: transportul energiei de la parcul la fotovoltaic, citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.