Igyártó Nándor, un salvator de animale cu normă întreagă
Mii și mii de suflete nevinovate încă suferă în tăcere. Există însă și oameni care nu pot trece indiferenți pe lângă suferința animalelor. Un tânăr cu inima mare din Ghidfalău și-a propus încă din copilărie să acționeze, să lupte pentru a le da o voce celor care nu au. Acum Igyártó Nándor are 24 de ani și multă experiență în spate la acest capitol. În decembrie 2022, tânărul luat decizia de a înființa Asociația „Justice for Animals”, iar acesta a fost un pas crucial în lupta pentru drepturile animalelor. Comunitatea îi apreciază efortul din ce în ce mai des, iar drept dovadă, luna trecută, Nándor a câștigat Trofeul Best of Sepsi, la categoria Activiști, voluntari, cu aproape 2.000 de voturi. Citește în interviul de mai jos ce spune el despre această reușită, despre viitorului asociației, dar și despre marșul pentru promovarea adopțiilor care va avea loc sâmbătă, pe 23 martie, la Sfântu Gheorghe.
– Ultimul articol despre tine publicat în Observatorul de Covasna a fost în urmă cu trei ani. Între timp, ai pus bazele Asociației „Justice for Animals”. Povestește-ne despre acest pas, te rog.
Am înființat asociația în decembrie 2022, iar acest lucru mi-a adus numeroase oportunități noi. De exemplu, acum am mai multe sponsorizări, datorită cărora pot activa mult mai eficient. Suntem cinci oameni în prezent în asociație.
– Atunci aveai mai multe locuri de muncă. Acum cu ce te mai ocupi pe lângă salvarea animalelor?
Îmi dedic cea mai mare parte a timpului meu salvării animalelor. Mă străduiesc să practic această profesie la cel mai înalt nivel posibil.
– Câte animale ai acum acasă?
Avem în prezent 11 câini care pot fi adoptați și două pisici. Desigur, nu am inclus și câinii noștri în această cifră. Din păcate, avem animale care probabil vor rămâne cu noi până la sfârșitul vieții lor, din cauza trecutului lor și din cauză că se adoptă foarte rar.
– Cum ai reușit să gestionezi situațiile dificile, cum ar fi cazurile de cruzime sau pierderile unor animale pe care le-ai îndrăgit, de-a lungul timpului?
Cred că echipa de poliție pentru protecția animalelor își îndeplinește din ce în ce mai bine rolul, ceea ce ne permite să oferim un exemplu și să intervenim oficial în situații de abuz. Îmi doresc ca, odată cu trecerea timpului, actele de cruzime față de animale să devină tot mai rare. Totuși, din păcate, este puțin probabil să dispară complet din cauza mentalității existente în comunitate. Chiar și așa, numeroasele cazuri care rămân în mintea noastră ne motivează să luptăm cu și mai multă hotărâre împotriva acestor acte de violență asupra animalelor.
– Care sunt cele mai mari provocări cu care te confrunți în prezent în munca ta de protecție a animalelor?
Cred că una dintre cele mai mari provocări este faptul că nu prea adoptă lumea animale. Când spațiile noastre sunt complet ocupate, nu putem să intervenim în alte situații, iar frustrarea generată de aceast lucru este uneori foarte copleșitoare.
– Ce sprijin ai primit din partea comunității sau a altor organizații în ultimul timp și cât de important este acest sprijin pentru continuarea activității tale?
Primim cea mai mare susținere din partea organizației Freundeskreis din Germania, care sprijină financiar sterilizarea gratuită și adesea ne ajută să preluăm câini. Acest lucru este extrem de important pentru noi. Avem nevoie în continuare de ajutor.
– Cum vezi viitorul asociației și al activității tale în domeniul protecției animalelor? Ai vreun plan sau proiect pe termen lung? În 2021 spuneai, de exemplu, că ți-ai dori să construiești cândva un adăpost.
Recent, asociația noastră a primit o oportunitate de a gestiona un adăpost de stat. Am acceptat oferta și ne vom dedica acestei noi provocări începând din acest an. Aceast lucru va schimba complet viața asociației noastre. Avem planuri bine puse la punct pentru a gestiona această nouă situație și, astfel, vom putea extinde ajutorul nostru către și mai multe animale. Nu putem spune momentan despre ce adăpost este vorba, dar vom veni cu detalii la momentul potrivit.
– Ce crezi că ar trebui să facă autoritățile și comunitatea pentru a sprijini mai bine animalele care au de suferit?
Așa cum am menționat anterior, poliția animalelor operează chiar eficient în județul nostru. Însă dacă și primarii ar pune mai mult accent pe a monitoriza și controla în mod regulat modul în care cetățenii își îngrijesc animalele, am putea face progrese mult mai rapide în direcția corectă. Conform legii, animalele fără stăpân sunt sub „supravegherea” autorităților locale din zonele unde se găsesc, astfel încât ar trebuie să fie în interesul lor să acționeze pentru a gestiona situația în mod eficient.
– Ai avut vreun caz care te-a impresionat în ultima vreme?
Zilnic sunt copleșit de scenele pe care le întâlnesc atunci când străbat diverse localități și observ câini legați în colțul curților. În țara noastră milioane de animale sunt nefericite, iar acest lucru este înspăimântător. Este o situație inacceptabilă.
– Ai câștigat Trofeul Best of Sepsi, la categoria „Activiști, voluntari”, cu aproape 2.000 de voturi. De ce crezi că oamenii te susțin și te votează într-un număr atât de mare? Ce crezi că îi atrage pe oameni către activitatea ta?
Este important de știut că activitatea mea nu este cunoscută doar în oraș. Vizitez frecvent și localitățile învecinate, ceea ce face ca mulți oameni să mă cunoască. Deoarece mulți germani sunt și ei familiarizați cu munca mea, este posibil să fi primit și câteva voturi și dincolo de granițe. Este incredibil câți oameni poate aduce împreună un scop nobil.
– Sâmbăta aceasta, pe 23 martie, organizați un marș pentru susținerea adopțiilor, la Sfântu Gheorghe. De ce trebuie să vină oamenii în număr cât mai mare și ce așteptări ai de la acest demers?
Oamenii trebuie să ni se alăture pentru atrage atenția asupra importanței adopției. În România, câinii găsiți pe străzi sunt ținuți în adăposturile de stat doar timp de 14 zile, după care pot fi eutanasiați legal. De asemenea, adopția de la asociațiile non-profit este esențială, deoarece prin eliberarea unui loc putem salva un alt câine. Cred că evenimentul în sine nu va fi văzut de mulți oameni, însă ulterior, cu ajutorul internetului, sperăm să obținem o mai mare expunere a evenimentului. Dacă primul eveniment va fi un succes, ne dorim să organizăm un astfel de marș cel puțin o dată pe an.