„Identitate şi dialog” între tineri români şi maghiari
Tineri români şi maghiari din judeţele Bihor, Cluj, Covasna şi Bucureşti vor participa în perioada 18 – 24 iulie la prima ediție a atelierelor de comunicare pentru tineret „Identitate şi dialog” 2016. Evenimentul, care se va desfășura în localitatea covăsneană Bicfalău, are ca scop principal dezvoltarea şi promovarea dialogului interetnic, a valorilor multiculturale şi morale, prin activităţi în care tinerii să interacţioneze şi să colaboreze.
„Evenimentul promovează dialogul și lipsa de prejudecăți, fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale”, arată un comunicat de presă transmis de organizatorii evenimentului, „Asociaţia pentru Identitate şi Dialog” din Sfântu Gheorghe.
Potrivit acestora, „trăim într-o lume a diversităţii, dar împreună formăm o Europă bazată pe respectarea și valorificarea identităților individuale și colective, a minorităților naționale și a respectului față de limba și cultura maternă, tradiții, obiceiuri și moștenirea comună. Dialogul și lipsa de prejudecăți sunt fundamentele conviețuirii pașnice și armonioase a comunităților multietnice și multiculturale. Având ca principală unealtă dialogul, programul atelierelor a fost astfel alcătuit încât, plecând de la resursele originale ale tinerilor, să fie conforme cu stadiul evoluţiei personale şi al interacţiunii dintre tineri şi mediu şi să valorifice disponibilitatea lor de a se apropia unii faţă de alţii, de a răspunde la provocări dintre cele mai diverse şi de a se implica în acţiuni de promovare a dialogului interetnic”.
Program: conferinţe, dezbateri, ateliere
Programul evenimentului le propune participanţilor să asiste la mai multe conferinţe şi dezbateri având ca teme: „Relaţia majoritate – minoritate şi dialogul interetnic în Tirolul de Sud” – invitat: Sergiu Constantin, cercetător în cadrul EURAC – The European Academy of Bozen/Bolzano; „Interculturalitatea: principiu de dezvoltare sustenabilă a unei comunități multietnice” – eveniment ai căror invitaţi sunt reprezentanţi ai Consiliului Local Sfântu Gheorghe, ai Primăriei Sfântu Gheorghe şi ai Consiliului Judeţean Covasna; „Educație interculturală în sistemul școlar” – invitaţi din partea IŞJ Covasna şi din partea Extensiei UBB Sfântu Gheorghe; „Drepturile minorităților etnice în Europa/România. Convenția-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale a Consiliului Europei” – invitat din partea Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României; „Dicționar de prim ajutor, simularea comunicării în situațiile în care este necesară acordarea primului ajutor” – invitaţi: ISU Covasna şi Crucea Roşie Covasna. „Pe lângă aceste activităţi, participanţii vor fi implicaţi în diverse ateliere şi seminarii pe teme legate de relaţiile interetnice. Programul complet al evenimentului poate fi regăsit pe contul nostru de Facebook, respectiv Asociația Identitate și Dialog”, transmit coordonatorii.
Partenerii evenimentului
Tabăra, care este finanţată de către Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României, este o premieră atât pentru Asociaţia Identitate şi Dialog, cât și pentru judeţul Covasna, fiind şi cea mai mare provocare pe care AID o lansează în acest an. Organizarea evenimentului a fost posibilă şi prin sprijinul oferit asociaţiilor reprezentative ale tinerilor din judeţele Covasna, Bihor şi Cluj: precum Asociaţia Tinerilor Maghiari din judeţul Covasna (HARIT), Asociaţia de tineret ECOU și Asociaţia Tinerilor Maghiari din Oradea (ATMO), spun reprezentanţii AID.