Hoţii de cablu lasă abonaţii fără ton
Satul Ariuşd nu are ton de o săptămână şi la Valea Crişului acelaşi lucru se întâmplă din luna decembrie, din cauza furturilor de cablu
Furturile de cablu din unele comune din judeţ au provocat în ultima perioadă adevăraţi nervi în rândul abonaţilor la telefonia fixă care au rămas fără ton, dar şi reale pagube pentru compania de telefonie la care sunt abonaţi.
Astfel, de o săptămână încoace, în satul Ariuşd din comuna Vâlcele nu mai e semnal la telefonul fix după ce patru tineri au desprins de pe stâlpi în jur de 80 de metri de cablu, încercând să-l fure. Cercetaţii sunt fraţii Coşcodar Adrian (25), Virgil (27) şi Costel (14 ani) şi Gheorghe Toma (17 ani).
Şeful de post din comuna Vâlcele, Gheorghe Olteanu, a declarat ieri că poliţiştii din comună i-au prins în flagrant pe patru tineri din localitate în timp ce furau 80 de metri de cabluri telefonice de pe stâlpii de telefonie fixă dintre satele Araci şi Ariuşd. În urmă cu trei zile, ei tăiaseră un stâlp de susţinere, dar au abandonat cablurile pentru că prin zonă trecea o patrulă a poliţiei.
Valorificau cuprul din cabluri
Poliţiştii au supravegheat zona în zilele următoare şi i-au prins pe suspecţii veniţi să ridice cablurile.
„Intenţionau să taie cablurile, să le topească şi să valorifice cuprul, pe care îl vând la 16,4 lei pe kilogram. Din 80 de metri de cablu ar fi ieşit 52 de kilograme de cupru“, a spus şeful de post din Vâlcele. Paguba produsă de furtul din comuna Vâlcele se ridică la 2.300 de lei şi a fost recuperată.
Compania suferă pierderi din cauza furturilor
Directorul companiei de telefonie fixă care are respectivii abonaţi, Csiki Zoltan, ne-a declarat că este vorba despre 70 de abonaţi din satul Ariuşd care nu au telefon şi că firma a solicitat de la Bucureşti aprobările pentru înlocuirea cablurilor, însă va mai dura în jur de o săptămână.
Directorul spune că au mari probleme din cauza furturilor de cablu, care le creează adevărate pagube, motiv pentru care se gândesc să treacă pe fibră optică sau satelit.
Csiki a amintit de un caz din comuna Valea Crişului, unde din luna decembrie încoace s-a furat peste un kilometru de cablu, paguba fiind de 12.000 de euro. În acest caz, compania intenţionează să asigure telefonul şi internetul prin fibră optică, de la o centrală în Valea Crişului.
La Valea Crişului nu e ton din decembrie
Potrivit primarului din Valea Crişului, Silviu Ioachim, la ei în comună furtul de cablu a avut loc în perioada sărbătorilor de iarnă, când profitând de viscolul care a îndoit nişte stâlpi de telefonie, unora le-a venit idea să mai taie şi alţii pentru a lua mai mult cablu.
Primarul spune că de atunci încoace, adică din luna decembrie, comuna nu are ton, dar compania lucrează la remedierea problemei.
„Până la urmă mă gândesc că e spre bine totul, pentru că ne-au solicitat un spaţiu şi vor să pună fibră optică, să fie mai modern, sub pământ, şi de acolo e mai greu să fure”, a spus Ioachim.
Din cauza acelui furt de cablu şi Primăria Valea Crişului se descurcă cum poate, angajaţii se folosesc de telefonul mobil, pentru că nu au fix sau internet până la rezolvarea problemei.
Silviu Ioachim a precizat că acum că văd că se lucrează, oamenii au încredere că în scurt timp se vor auzi din nou la telefon.
Ana Sidon