ACTUALITATE 23 aprilie 2021

Hotărârea 60 a CJSU: care sunt localitățile cu restricții în funcție de incidență

de Iulia Drăghici - Taraș | 2201 vizualizări

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Covasna a emis vineri, 23 aprilie, o nouă hotărâre, cea cu nr. 60/2021, cu privire la constatarea incidenței cumulate a cazurilor de infectare cu SARS-COV-2 în unitățile administrativ teritoriale din județul Covasna. Măsurile actualizate se aplică începând cu data de 24 aprilie.

  • Astfel, potrivit documentului, comuna Brateș, cu incidență de peste 7,5/1000, are în prezent cele mai aspre restricții (printre care și cele conform cărora nu se circulă după ora 20:00 și magazinele se închid la ora 18:00).
  • În continuare, restricții superioare scenariului roșu, adică unde sunt incidențe între 4 și 7,5/1000, sunt în opt UAT-uri: Comandău, Micfalău, Arcuș, Sfântu Gheorghe, Reci, Vârghiș, Ghidfalău și Valea Crișului.
  • În scenariul roșu, adică localitățile cu rată de răspândire de peste 3/1000, sunt Moacșa, Chichiș, Malnaș, Ozun și Aita Mare.
  • Alte 16 unități administrativ teritoriale sunt încadrate în intervalul 1,5 – 3/1000: Ilieni, Vâlcele, Zagon, Lemnia, Estelnic, Ojdula, Hăghig, Mereni, Târgu Secuiesc, Dalnic, Zăbala, Bățani, Covasna, Turia, Catalina și Baraolt.

Hotărârea 60 prevede, potrivit articolului 2 că „începând cu data de 24.04.2021, pentru o perioadă de 14 zile în unităţile administrativ-teritoriale din județul Covasna din anexă se vor aplica măsurile corespunzătoare ratei de incidenţă înregistrate, stabilite conform H.G. nr. 432/08.04.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID19, transpusă în H.C.J.S.U. nr. 54/2021”.

Totodată, diferit de celelalte hotărâri CJSU, cea emisă vineri informează prin art. 3 că „în situaţia creşterii/scăderii substanțiale a ratelor de incidenţă, în localităţile din judeţul Covasna și încadrarea în alte limite, măsurile vor fi reevaluate în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, urmând a fi aplicate corespunzător ratei de incidenţă înregistrate, stabilite conform H.G. nr.432/08.04.2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, transpusă în H.C.J.S.U. 19. 54/2021”.

Cu alte cuvinte, nu va mai fi nevoie ca localitățile să rămână toate cele 14 zile sub restricții, dacă în acest timp se înregistrează modificări importante în ceea ce privește incidența, ci se pot emite noi hotărâri în acest interval.

Hotărârea 60 mai prevede că:

Art. 4 în situația în care în intervalul de 14 zile în localitățile prevăzute în anexă la pct. a), incidența cumulată constatată este mai mică sau egală cu 7/1000 de locuitori, măsurile instituite conform art. 2, alin.(1), pct.4 și art.7, alin. (4) din anexa 3 la H.G. nr. 432/2021 și transpuse în HCJSU nr. 54/2021, nu se mai aplică.

  • Art. 2, alin.(1), pct.4 din  anexa 3 la H.G. nr. 432/2021:

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie;

  • Art.7, alin. (4) din  anexa 3 la H.G. nr. 432/2021:

În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

Art. 5. În situația în care în intervalul de 14 zile în localitățile prevăzute la pct. b), incidenta cumulată constatată este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, măsurile instituite, conform art. 2, alin.(1), pct.3 și art. 7, alin. (3) și art. 10, pct. 2 din anexa 3 din H.G. nr. 432/2021 și transpuse în H.C.J.S.U. nr. 54/2021 nu se mai aplică.

  • Art. 2, alin.(1), pct.3

În toate localitățile, unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/ gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

  • Art. 7, alin. (3)

În condițiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare, se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-18:00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

  • Art. 10, pct. 2:

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori.

Art. 6. În unitățile administrativ-teritoriale care au rata de incidență mai mare de 3%, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici din domeniul jocurilor de noroc, fiind permisă doar activitatea de comercializare a biletelor de tip Loto, pariuri şi lozuri, doar în situația desfăşurării acestei activități în încăperi individuale, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară și a normelor din domeniul de organizare şi exploatare a jocurilor de noroc.

Art. 7 Direcţia de Sănătate Publică Covasna, va transmite zilnic, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială din zona de competenţă, incidența cumulată a cazurilor pentru ultimele 14 zile şi prezintă Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constată atingerii limitelor stabilite conform precizărilor legale.

Art. 8 Dacă numărul cazurilor continuă pe un trend crescător, se va reanaliza situația și se vor impune măsuri suplimentare în contextul prevederilor Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic și biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Raportarea de vineri, 23 aprilie, arată și că în județul Covasna au fost înregistrate 62 de cazuri noi de COVID-19. Cazuri active sunt 646. În total, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate, 8.059 de îmbolnăviri cu SARS-COV-2. 

Incidența la nivel de județ este în creștere, 2,84/1000. Două comune (Dobârlău și Valea Mare) nu au niciun caz de COVID-19.

Anexa hotărârii 60 din 23 aprilie:

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.