ACTUALITATE 13 martie 2019

Holzindustrie Schweighofer, amendată din nou

de Iulia Drăghici - Taraș | 2090 vizualizări

În perioada octombrie 2018 – martie 2019 societatea ar fi recepționat 859,1 mc de lemn rotund, rășinoase, ca diferență în plus față de materialul înscris în avizele de însoțire și cel măsurat în realitate, la recepție 

Compania austriacă de prelucrare a lemnului cu depozit în comuna covăsneană Reci, Holzindustrie Schweighofer a fost din nou amendată de autoritățile covăsnene pentru neconcordanțe privind cantitatea de lemn existentă la depozit și cea care figurează în acte. Cuantumul amenzii s-a ridicat la 10.000 de lei. Totodată, oamenii legii au confiscat cantitatea de peste 800 de metri cubi de lemn identificată fără acte, urmând a fi valorificată. Holzindustrie Schweighofer susține din nou că neregulile ar fi de fapt cauzate de lacunele legislative.  

În urma verificărilor efectuate la punctul de lucru al unei societăți, s-a stabilit că în perioada octombrie 2018 – martie 2019 societatea ar fi recepționat 859,1 mc de lemn rotund, rășinoase, ca diferență în plus față de materialul înscris în avizele de însoțire și cel măsurat în realitate, la recepție. Materialul lemnos a fost identificat, depozitat, în incinta unității, reprezentanții acesteia punând la dispoziție organelor de control și documente referitoare la transporturile recepționate în urma cărora au rezultat aceste diferențe.

Unitatea la care au fost efectuate verificări a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 10.000 de lei, iar cantitatea de 859,1 mc de material lemnos a fost ridicată în vederea confiscării”, arată o informare de presă transmisă miercuri de IPJ Covasna.

„Lacunele legislative creează o situație absurdă”

Compania austriacă susține totuși că acționează „după principiul respectării cu strictețe a legilor și normelor în vigoare”, dar și că „lacunele legislative creează o situație absurdă în cazul în care procesatorul măsoară materialele lemnoase recepționate cu mijloace mai precise decât ale furnizorului”, potrivit unui răspuns trimis redacției Observatorul de Covasna.

Totodată, Holzidnustrie Schweighofer precizează că folosește instrumente moderne de măsurare cu ajutorul laserului, care sunt aprobate de către Asociația de Standardizare din România și certificate de către Institutul Național de Metrologie. „Aceste instrumente oferă rezultate mult mai precise legate de volume decât măsurătorile manuale făcute de furnizori în pădure. Acestea din urmă sunt imprecise (dar legale) și sunt consemnate în documentația de transport. Existența discrepanțelor de măsurare în utilizarea diferitelor metode și instrumente este normală și corectă, așa cum reiese din studiile științifice efectuate și din practica internațională. Holzindustrie Schweighofer, prin urmare, își menține opinia conform căreia mijloacele de măsurare aprobate de către Asociația de Standardizare din România și certificate metrologic  măsoară corect, iar abaterile nu pot fi sancționate.

Ca procedură standard, Holzindustrie Schweighofer separă volumul suplimentar de materiale lemnoase, rezultat după măsurarea electronică în fabrică, îl stochează deoparte și anunță autoritățile despre volumul ajuns la societate. Această activitate înseamnă pentru companie un efort financiar suplimentar şi irecuperabil: cheltuieli de manipulare, în afara procesului de producție, pentru bunuri care nu îi aparțin şi care nu au fost recepţionate. Mai mult, compania informează Garda Forestieră ori de câte ori identifică asemenea situații.

Buștenii comercializați pe piața de masă lemnoasă sunt măsurați la punctul de încărcare de către furnizor, cu clupa forestieră, și la destinația finală, cu echipament electronic. În urma acestor două măsurători, rezultă diferențe de volum, uneori  în afara limitelor de toleranță admise de reglementările în vigoare. Rezultă astfel cantități de lemn „în afara sistemului” care, chiar dacă sunt declarate autorităților, pun agentul economic în situația absurdă de a fi sancționat”,  mai transmite compania de prelucrare a lemnului.

În decembrie 2018, oamenii legii au făcut un control similar la depozitul Schweighofer din Reci și au găsit și atunci peste 513 metri cubi de material lemnos, bușteni gater de esență rășinoase, fără proveniență legală. Valoarea estimativă a cantității de lemn găsită fără acte se ridica la peste 171.000 de lei. Oamenii legii au confiscat și atunci lemnul și l-au trimis spre valorificare și au amendat tot cu 10.000 de lei firma austriacă.

Amplu control pe linie silvică al autorităților covăsnene

În perioada 7 – 12 martie a.c., autoritățile covăsnene au efectuat un amplu control pe linie silvică, nu doar la Holzindustrie Schweighofer, ci pe raza întregului județ. În cadrul acestei acțiuni au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 100.000 de lei și au fost confiscați, în total, 921,85 mc de material lemnos, valoarea acestuia fiind estimată la circa 313.000 de lei. Lemnul confiscat a fost predat către Ocolul Silvic Privat Zagon, pentru valorificare, informează polițiștii covăsneni.

La acțiunea de control au fost angrenați polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Covasna, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, dar și organe silvice din cadrul Gărzii Forestiere Covasna/Brașov și de la Ocoalele Silvice Brețcu și Tălișoara.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Rad Rad, 14 martie 2019
amenda e o nedreptate, e o conspiratie anti-austriaca: diferenta e dint erorile de masurare pe perioada 2015-2025
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.