György Ervin şi Tamás Sándor ajung în instanţă cu panoul „Ţinutul Secuiesc“
Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamás Sándor, şi noul prefect, György Ervin, se vor întâlni pe 19 ianuarie în instanţă, în cazul panoului de la Aita Mare
Prefectul György Ervin a „moştenit“ situaţia cu panoul secuiesc de la Aita Mare de la fostul prefect, Codrin Munteanu, care a solicitat anul trecut în instanţă anularea autorizaţiei de construcţie a panoului, după ce Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) a anunţat că autorizaţia obţinută pentru respectivul panou nu întruneşte condiţiile de legalitate, deoarece panoul a fost amplasat pe un teren asupra căruia CJ nu deţinea un titlu valabil.
În noiembrie 2009, Tribunalul Covasna a decis că autorizaţia de construire a panoului Ţinutul Secuiesc amplasat la Aita Mare în 2008 este nelegală, cauza trebuind să urmeze cursul firesc al legii, care impunea îndepărtarea panoului. La acel moment, preşedintele CJ, Tamás Sándor, şi vicepreşedintele Demeter János, declarau că se va face recurs la decizia Tribunalului Covasna, cauza ajungând în cele din urmă în competenţa Curţii de Apel Braşov.
Astfel, prefectul susţinut de UDMR şi preşedintele UDMR Covasna ajung pe 19 ianuarie la Curtea de Apel Braşov, primul în calitate de intimat iar cel de-al doilea în calitate de recurent, deoarece CJ a făcut recurs la decizia Tribunalului.
CJ Covasna a amplasat panoul „Ţinutul Secuiesc“ de la Aita Mare pe 29 mai 2008, autorizaţia de construire a acestuia fiind eliberată de preşedintele CJ de la acea vreme, Demeter János. Panoul, inscripţionat „Ţinutul Secuiesc-Szekelyfold-Szekerland” a fost amplasat la Aita Mare, pe DJ 131, iar festivitatea de inaugurare a panoului a fost susţinută de tineri costumaţi în portul popular secuiesc, organizatorii împărţind celor prezenţi colaci secuieşti.
Panouri costisitoare
Fostul preşedinte al CJ, Demeter János, a fost nevoit să plătească, în 2009, 8.238 de lei, sumă considerată de către Curtea de Conturi a României ca fiind „prejudiciu adus bugetului public” prin amplasarea şi demontarea, în 2007, a unui alt panou „Ţinutul Secuiesc“, cel de pe DN11, la graniţa dintre judeţele Covasna şi Braşov. Curtea de Conturi a României le-a imputat fostului preşedinte al CJ Covasna, Demeter János, 8.238 de lei, iar fostului arhitect al judeţului, Stela Florea, 9.100 de lei, pentru prejudicierea bugetului public prin cheltuieli pentru amplasarea şi respectiv autorizarea amplasării panoului, iar apoi pentru demontarea panoului. Panoul de la Chichiş a fost primul panou „Ţinutul Secuiesc” amplasat în judeţul Covasna.
Monica Rizea