ACTUALITATE 9 martie 2023

Gunoiul, subiect de dispută la Vâlcele. Un cetățean acuză autoritățile ca nu-și fac treaba

de Diana Pantelimon | 1077 vizualizări

Un locuitor al satului Araci, comuna Vâlcele, ne-a adus la cunoștință zilele trecute faptul că, deși plătește lunar o taxă, gunoiul menajer nu i se colectează din pubela specială primită de la Primărie. A sesizat autoritățile locale de două ori, dar fără niciun rezultat, astfel că a apelat la presă. Redacția CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna i-a contactat pe cei implicați în gestionarea deșeurilor din zonă pentru a vedea cum explică situația.

Reclamantul susține că are gunoi în tomberon de o lună, că mașina de colectare trece, dar gunoiul lui și al celorlalți de pe aceeași stradă rămâne neluat, și că pârâul din apropiere e plin de gunoi, deoarece nu se colectează și se aruncă acolo.

„Pe toată strada nu se ia. Pe strada Prund, pe o parte se strânge gunoiul, pe partea cealaltă nu. Tatăl meu a făcut de două ori reclamație. Ne-au zis că se rezolvă. Și nimic. În fiecare lună plătim și nu ne ia gunoiul. Nu e corect, își bat joc de banii noștri. Toată lumea aruncă în vale, și eu arunc în vale, nu pot sta cu gunoiul în curte, stau cu tomberonul plin. Drumul e foarte bun. Doar intru cu mașina personală. Am pus tomberonul afară de la 6.00 dimineața, la toată lumea a luat și pe strada mea nu”, ne-a spus reclamantul Dănuț Negrea din Araci. 

Serviciul de colectare deșeuri, Tega SA, spune că este o zonă mai greu accesibilă și nu pot intra cu utilajele mari, iar autoritățile locale ar trebui să amenajeze acel drum. În fiecare marți dimineața, la ora 6.30, utilajele pornesc spre comuna Vâlcele.

„Drumul nu este accesibil pentru gunoieri. Noi am scris și către primărie că le cerem ajutorul. Primăria a achiziționat niște containere. Se adună în containerele speciale achiziționate de către ei. Și luăm cu containerul respectiv. Este o zonă mai dificilă. Sunt cabluri prea joase, nu pot intra utilajele noastre. Locuitorii sunt pe taxă, nu au contract separat cu Tega, ci plătesc la primărie, iar primăria plătește cât transportăm noi din comuna respectivă. Este puțin altfel decât în zonele obișnuite. Primăria are și tractor și buldoexcavator și așa a fost convenit că ei adună de acolo și noi preluăm din tractor și buldoexcavator. Am fost la fața locului cu reprezentanții primăriei, știm problema. Noi așa considerăm că ne-am înțeles, în rest, nu știu dacă sunt încă probleme. Oamenii de acolo, până când erau pe contracte individuale, unii n-au avut contract, atunci nu a durut problema cu deșeurile. Din câte am înțeles, primăria i-a taxat și pe localnicii din zonele respective și acum deja doare că trebuie să plătească. Dacă plătesc, trebuie și transportat cumva, numai că autoritățile locale trebuie să rezolve cu drumul. Eu nu pot să urc cu un utilaj de 200 de mii de euro ca să îl distrug. Eu nu pot să intru dacă drumurile nu sunt făcute cum trebuie și să cauzez neplăceri”, ne-a explicat directorul Tega SA, Máthé László. 

Reprezentanții primăriei spun că pe utilajele de colectare există și camere video și se filmează traseele, tocmai pentru a se evita situațiile de acest gen. Casa reclamantului se află chiar la intersecția a două străzi, cu ieșire din curte la fiecare stradă în parte. Pe una din străzi se colectează săptămânal și pe cealaltă la fiecare două săptămâni. 

„Dacă este vorba despre strada Prund, Tega ia gunoiul. Am mai avut reclamații de la oameni că nu le-a fost luat gunoiul, dar au ținut sacii după poartă. De acolo sigur nu le va lua nimeni. Acum cei de la Tega au camere de luat vederi pe bord și au și GPS. Cetățenii pot zice că nu le-a fost luat gunoiul, dar dacă nu-l scoți, n-are cum să ți-l ia. Tega poate veni cu imagini. Dacă ar fi avut gunoiul scos, cu siguranță l-ar fi luat, pentru că scopul lor este de a colecta cât mai mult de la toți cetățenii. Având o colectare mai mare, le rămân mai puține deșeuri pentru a le arunca în mod necontrolat, atât pe domeniul public, cât și în ape și pe terenuri private. Plus că sunt plătiți în funcție de cantitatea pe care o colectează. Dacă strâng o tonă, plătim o tonă, dacă sunt 10 tone, plătim 10.

Casa reclamantului este pe colț, cu ieșire pe două străzi. Este drumul principal, unde mașina ajunge săptămânal până la el la poartă. El are două porți, una bate într-o stradă, una în cealaltă stradă. Mașina de colectare a deșeurilor menajere intră o dată la două săptămâni, și le ia oricum pe ambele tipuri de deșeuri. În strada cealaltă, unde accesul este mai facil, unde are el cealaltă poartă, ar putea să scoată acolo gunoi cât ar vrea, fără nici o problemă, și îl colectează săptămânal. Deci o săptămână deșeuri menajere, o săptămână deșeuri selective. Dar poate că nu vrea, nu știu.

Accesul pe cealaltă stradă este destul de complicat. O mașină mică trebuie să intre pe strada asta, datorită construcțiilor, dar ajunge o dată la două săptămâni. Dacă el și-ar scoate gunoiul, 5 metri mai încoace, ar veni săptămânal mașina de gunoi la el. Drumul are lățimea de 4-5 metri. Mașina de gunoi mare dă cu spatele și colectează pe strada principală, săptămânal. Nu am avut reclamații pe strada aceea decât acum, de la el. Oamenii știu că se ia o dată la două săptămâni cu mașina mică. Dar cred că este rea voință, sau nu înțeleg. Iar referitor la gunoaiele care sunt aruncate în vale, lunar salubrizăm zona, și tot se aruncă acolo. Doar timpul și educația va schimba mentalitatea oamenilor”, ne-a declarat consilierul primarului, Marian Baciu.

Potrivit viceprimarului Nicolaie Cucu, comuna Vâlcele are la ora actuală 5.528 de locuitori. Este cea mai mare comună din județ. Acesta spune că se produce foarte mult gunoi și că, pe lângă ce colectează Tega, primăria adună periodic remorci întregi de deșeuri.

„Pe lângă cantitățile enorme pe care le duce Tega, de la primărie, mai în glumă, mai în serios, am devenit a doua Tega din județ. Am strâns, de exemplu, numai pe 50 m o remorcă de gunoi. Noi cât putem, ne implicăm, pentru că este și interesul nostru de a nu avea gunoi în comună”, ne-a împărtășit și viceprimarul comunei.

Nicolaie Cucu mai crede că adevărul este undeva la mijloc și susține faptul că timpul, școala și educația sunt cele care vor rezolva situația aruncării necontrolate a deșeurilor în comună.

Sursa foto: Dănuț Negrea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.