ACTUALITATE 15 noiembrie 2024

Grup infracțional organizat, desființat de autoritățile din România și Ungaria

de Ștefania Găvăneci | 911 vizualizări

Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Covasna, au efectuat, marți, 12 noiembrie, trei percheziții domiciliare, în localitățile Ozun și Chilieni. Șase persoane ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru exploatarea mai multor persoane, majore și minore, prin muncă pe teritoriul Ungariei, încă din 2013. 

„La data de 12 noiembrie 2024, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Covasna, au efectuat trei percheziții domiciliare, în localitățile Ozun și Chilieni, din județul Covasna, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și trafic de minori.

Din cercetările efectuate a reieșit că, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie), aflate în legătură de rudenie, ar fi constituit un grup infracțional organizat, în scopul obținerii de beneficii materiale din exploatarea prin muncă, pe teritoriul Ungariei, a mai multor victime, majore și minore”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Covasna. 

Conform aceleiași surse, persoanele exploatate se presupune că erau vulnerabile,  cu situații financiare dificile și fără relații de familie stabile, pentru a nu fi căutate de rude. Victimele ar fi fost, în special, provenite din centre de plasament.

Astfel, victimele predilecte ale persoanelor în cauză ar fi fost cele provenite din centrele de plasament, care prin promisiuni false, respectiv salariu de 80.000 - 100.000 de forinți lunar, cazare și masă, program de muncă de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână, în cadrul unei întreprinderi din Ungaria, ar fi fost ușor de convins și exploatat”. 

După ce victimele erau convinse, de către persoanele cercetate, să presteze muncă pe teritoriul Ungariei, acestea ar fi fost deposedate de documentele de identitate. Erau ținute în condiții improprii, fără hrană, fără asistență medicală și obligate, inclusiv prin acte de violență, să muncească între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere. Sumele de bani provenite din munca persoanelor vătămate erau însușite aproape în totalitate de către membrii grupului infracțional organizat. 

Pentru că recrutarea victimelor și exploatarea acestora ar fi fot realizată atât în România cât și în Ungaria s-a efectuat un acord, sub egida Eurojust, de echipă comună de anchetă între D.I.I.C.O.T. și Parchetul General Budapesta.

În același caz, pe teritoriul Ungariei au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziție la care au participat și polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Covasna. În urma acestor acțiuni au fost identificate peste 20 de victime și a fost dispusă reținerea a șapte membrii din gruparea organizată, marți, 12 noiembrie.

„În urma acțiunilor derulate în cele două țări, au fost descoperiți și ridicați 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, înscrisuri, două pistoale, precum și alte mijloace de probă”, se mai arată în comunicat. 

Activitățile de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, Inspectoratului de Poliție Județean Covasna și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna.

Ancheta este în desfășurare, iar suspecții beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală dar și de prezumția de nevinovăție.

Teme articol: percheziții Ozun Chilieni
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.