ACTUALITATE 9 octombrie 2020

Gropile din asfalt și apa de ploaie, coșmar pentru o familie din strada Fabricii

de Daniela Luca | 3109 vizualizări

Până când drumul va fi modernizat, problema va fi remediată temporar, spun autoritățile locale

Proprietarii unei locuințe din Sfântu Gheorghe, situată pe strada Fabricii, sunt exasperați la fiecare ploaie. Apa care se adună în gropi este aruncată de roțile mașinilor care circulă în zonă direct pe fațada casei, renovată în urmă cu un an. Acum, și jaluzelele sunt îmbibate cu apă, iar de geam deschis după ploi aproape că nu poate fi vorba, tot din cauza autoturismelor. Problema a ajuns la autoritățile locale, care au promis că vor pune în aplicare soluțiile de moment identificate, imediat ce aversele se mai opresc. Soluția finală va veni abia peste un an.

Proprietara casei, care vineri a luat legătura cu redacția Observatorul de Covasna, spune că probleme au început să apară și pe interior din cauza umezelii.

„Deja încep problemele și pe interior. Degeaba partea mea e rezolvată, pentru că lângă mine peretele este comun. Nu e cu izolație și se infiltrează apa pe peretele comun. Anul trecut s-a făcut renovare la casă, am schimbat gardul și am făcut tot ce am putut ca să arate bine. Am cerut permisiune de la primărie, că nu poți să faci orice perete și orice gard pentru că e imaginea orașului. (...) Problema e că atunci când s-au băgat țevile de la gaz în pământ, toamna trecută, s-a făcut asfaltarea și nu s-a făcut bine. Am vorbit deja la primărie și am trimis mail-uri peste tot ca să repare bucata aceea de sub geamul meu. Mi s-a răspuns că se va repara strada anul viitor, pentru că va fi modernizată total, dar până atunci eu ce să fac? Mi se pare absurd să ai peretele renovat, ai băgat o groază de bani acolo și să se întâmple așa ceva. Nu pot să țin geamul deschis pentru că trece o mașină și udă toată casa. Am jaluzelele din lemn la geam, dar deja s-a stricat totul. Acum plouă non-stop. Problema nu e numai la casa mea, dar la mine e dezastru”, ne-a spus proprietara, Komsa Katalin Lidia.

Femeia spune că s-a gândit și la alte variante cum să protejeze casa, dar fără succes.

„Am încercat să las și mașina acolo, lângă casă, dar mi-e frică, pentru că se circulă cu viteză acolo și poate că rămân fără oglindă. Nu mi se pare corect. (...) Mi se pare bătaie de joc. Sunt cu toate impozitele și taxele la zi, nu am nicio restanță și cred că ar trebui să se rezolve cumva”, ne-a mai spus Komsa Katalin Lidia, care a precizat totodată că problema este mai accentuată decât în anii trecuți, pentru că și groapa a devenit mai mare.

Totodată, aceasta spune și că deși există o limită de viteză, nu toți conducătorii auto o respectă, iar din acest motiv este periculos să mergi și pe jos pe stradă, pentru că riști să fii stropit de șoferii grăbiți.

Soluția temporară găsită de autorități

Administratorul public al orașului, Czimbalmos Csaba ne-a declarat că strada va intra anul viitor în reabilitare. Până atunci societatea primăriei SEPSI ÚT-ÉPÍTŐ S.R.L. va turna din nou un covor asfaltic, dar de data aceasta pe o suprafață mai mare decât până acum.

„Adevărata rezolvare este începerea lucrărilor de modernizare a străzii pentru care proiectul este gata. Sperăm că în iarnă licităm și refacem toată strada. Până atunci, eu știu de problemă și mi-e și rușine și le cer scuze oamenilor de acolo. De două ori am reparat cu firma noastră acea groapă în care s-a adunat apa și care a provocat și provoacă aceste daune. Azi dimineață când ne-au semnalat că această reasfaltare n-a fost îndeajuns, ne-am înțeles cu firma noastră ca atunci când vremea devine favorabilă și au asfalt, o să pună un covor mult mai mare de asfalt acolo care sperăm că va rezolva problema până anul viitor și să nu se mai oprească apa acolo. Chiar dacă ne costă, nu putem să așteptăm până anul viitor să distrugă casa. (...) Totuși, gurile de scurgere existente sunt demult distruse prin utilizarea de mașini de tonaj mare. Toată suprafața asfaltului este alta decât cea inițială și apa nu se duce spre aceste guri de scurgere, ci stă pe drum. Acum apa o să fie împinsă spre vecinul următor. Sperăm că acea casă să aibă gard și măcar gardul să o oprească”, ne-a spus Czimbalmos Csaba.

Conform acestuia, nu este singurul caz în care casele sunt stropite cu apa pluvială adunată în gropile din asfalt. În reședința de județ mai sunt câțiva locuitori care au semnalat că se confruntă cu asemenea situații, chiar și pe străzi cu asfalt nou. În cazul acestora însă, firma care a executat lucrarea este obligată să remedieze problema. 

Komsa Katalin Lidia a spus că astfel de lucrări de asfaltare s-au mai efectuat în trecut și că nu au dus la rezolvarea definitivă a situației neplăcute în care se află nu doar ea, ci și alți câțiva vecini, însă speră ca de data asta să fie diferit.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.