ACTUALITATE 28 septembrie 2017

Golim buzunarul ca să umplem cămara

de Iulia Drăghici - Taraș | 947 vizualizări

E sezonul murăturilor, iar covăsnenii nu se dau înapoi când vine vorba de pregătit cămara pentru iarnă

Se pare că, deși lumea se schimbă din ce în ce mai mult, dragostea pentru murăturile și conservele de casă rămâne aceeași. Toate gospodinele cu care am intrat în vorbă ne-au confirmat că rafturile cămărilor nu le vor rămâne fără borcanele de murături viu colorate, chiar dacă acest lucru presupune o serie de cheltuieli.

De cum vine toamna, se pornește o forfotă parcă și mai accentuată în piețe și în bucătăriile gospodinelor din toată țara. Covăsnencele nu sunt mai prejos, desigur, și ne pun la încercare simțurile cu mirosuri care mai de care mai îmbietoare de zacuscă, vinete coapte sau ardei pregătiți în fel și chip, completate cu o gamă largă de condimente, după rețete cu secrete moștenite sau luate direct de pe „marele” Internet.

Marea pregătire pentru iarnă nu vine fără un preț, însă. Dacă nu ai avut grădina proprie la care să trudești cu spor și pasiune din primăvară până-n toamnă, cheltuielile se simt mai mult la buzunar. Nimic nu pare să fie ieftin, ci parcă tot mai scump, asta fără să luăm în calcul timpul și eforturile depuse.

Unde pofta e mare, bugetul trebuie să fie pe măsură

La Sfântu Gheorghe, în piața centrală, cea de lângă sediul Tega, încă de dimineață, de altfel, ca în majoritatea piețelor, se pornește „furnicarul” de lume care caută combinația perfectă între prospețime, frumusețe, culoare, sănătate și preț, deși acesta din urmă nu diferă prea mult de la un comerciant la altul, atunci când vine vorba despre legumele și fructele pe care le îndeasă în sacoșele devenite mult prea mici.

La o analiză succintă, am constatat că, în plină toamnă, în piață, prețul este ceva mai mare decât la supermarket. Argumentul vânzătorilor din piață este cel al produsului autohton, curat, fără chimicale (cu toate că acest aspect e greu de verificat doar cu privirea).

După o tură printre tarabele pieței centrale, am ajuns la niște variante de prețuri care ar putea ajuta gospodinele ce încă nu s-au aprovizionat pentru iarnă și nu și-au stabilit bugetul pentru murăturile mult dorite.

Un kilogram de varză albă, numai bună de murat, pentru sărmăluțele de Crăciun și Revelion, costă aproximativ 2 lei.

Timpul vinetelor aproape că a trecut, spun cei mai pricepuți. Totuși, le mai găsiţi în piață, iar, ca preț, cele mai mici și pricăjite, bune totuși pentru zacuscă, costă între 3 și 4 lei pe kilogram şi cele mai viguroase ajung și la 6 lei kilogramul.

Cei mai ușor de găsit acum sunt gogoșarii, ardeii și roșiile, în special pentru că ies în evidență prin culoare. Prețurile pentru ardeii capia se învârt în jurul sumei de 5 lei pe kilogram, dar sunt și la 6 lei, chiar și la 7 lei. Gogoșarii sunt ceva mai scumpi, nu mult, pentru că pornesc de la 5,50 lei pe kilogram. Roșiile jonglează și ele în jurul prețului de 5 lei.

Castraveții cornișoni se găsesc în piața din Sfântu Gheorghe la prețuri de 4 sau 5 lei kilogramul.

Indiferent de preț, sunt preferate murăturile de casă

La  un calcul simplu, aflăm că, dacă vrem să punem în această perioadă, spre exemplu, gogoșari și conopidă la murat, trebuie să scoatem din buzunar circa 50 de lei pentru 3 borcane de câte 1,7 litri. Calculul include legumele de bază, respectiv gogoșarii și conopida, dar și hreanul, borcanele, oțetul şi condimentele (foi de dafin, boabe de muștar, piper, sare, zahăr). În supermarket, aceeași cantitate de gogoșari murați, dar fără conopidă, costă un pic peste 30 de lei.

Cu toate acestea, toți cei întrebați, fără excepții, ne-au spus că nu ar da murăturile de acasă pentru cele de pe rafturile magazinelor, cu toate că vorbim și de prețuri mai mici și de muncă scutită.

Și totuși, care e secretul murăturilor de casă? Sufletul, ne-a spus cineva. 

„Costă foarte mult, dar fără îndoială merită. Zacusca făcută acasă e minunată. Cea de la magazin e parcă fadă, fără gust. Eu pun foarte mult suflet și de asta îmi ies bune. Încă nu am făcut, nici nu m-am gândit la buget, dar cu siguranță o să pun murături”, ne-a spus o gospodină din Sfântu Gheorghe.

„Eu vreau să pun de toate: gogoșari, castraveți, conopidă, pepeni, murături asortate în saramură sau în oțet. Iubesc murăturile puse în casă, chiar dacă trebuie să cheltuiesc mai mulți bani. Ca buget, îmi aloc peste 100 de lei. Chiar dacă nu am bani mulți, tot vreau să pun câte puțin din fiecare”, ne-a spus o tânără gospodină din Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, poate cei mai câștigați sunt proprietarii de grădini, care au trudit din primăvară până acum, tocmai ca să aibă cămara plină. Nimic nu se compară cu sucul de roșii preparat din roșiile crescute cu grijă, în grădina proprie, sau castraveții murați din producția familială. E drept că nici acestea nu vin fără un cost, care se calculează mai ales în efortul depus. Dar multe legume pe care ne dorim să le avem în cămară nu pot fi crescute în zona județului Covasna din cauza condițiilor climatice, așa că tot comercianții din piețe sau din magazine sunt soluția la care se ajunge.

„Pun, de obicei, murături pentru toamnă, dar nu foarte multe. Îmi place să le am proaspete de la un an la altul. Sunt adepta murăturilor puse în casă, natural, fără conservanți din comerț. Anul acesta cred că am cheltuit în jur de 200 lei pentru murături. Am pus castraveți, pe care i-am produs în micul meu solar de acasă, dar și gogoșari, varză și ardei capia”, ne-a spus și Otilia, din Sita Buzăului.

Merită să luăm cartofi acum pentru la iarnă?

Pentru că suntem nu doar mari producători de cartofi, ci și consumatori, nu puteam să îi lăsăm deoparte. Specialiștii în agricultură spun că prețul cartofilor a scăzut la jumătate față de anul trecut. Se preconizează că, peste iarnă, prețul nu va ajunge la mai mult de 60 de bani kilogramul, la producător, așa că la achiziționarea de cantități mici diferența nu este sesizabilă între toamnă și iarnă.

„Prețul la cartofi e cam jumătate cât anul trecut, deocamdată. Acum, după ploile acestea, se pare că prețul s-a mai ridicat puțin, cu 5–10 bani, de la 30–35 de bani a ajuns la 40–45 de bani. (...) Pe undeva, e normal ca prețul să fie mai mic, dacă oferta e mai mare. Pentru producător, ideal e să fie și producție bună și preț mai mare. (...) Niciodată nu putem anticipa cum va evolua prețul peste iarnă, dar eu mai mult sper, decât presupun, că va urca totuși puțin, până la 55 de bani. Diferența nu o să fie mare între acum și la iarnă. Dacă acum 100 de kilograme costă 40 de lei, la iarnă ar putea costa 50 de lei, așa că diferența ar putea fi de 10 lei. Deci, pentru consumatorul mic, nu cred că va fi o majorare semnificativă”, ne-a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Fără îndoială, subiectul murăturilor și conservelor pentru iarnă este unul despre care se poate discuta și scrie la nesfârșit. De asemenea, cert este și faptul că, pe măsură ce trece timpul și ne apropiem tot mai mult de „cumătra” iarnă, prețurile legumelor și fructelor proaspete cresc. Așa că, dacă vă numărați printre cei care își doresc o cămară plină de bunătăți de casă, nu pierdeți momentul.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.