Gheața trece, fracturile rămân
Peste 900 de persoane s-au prezentat la UPU Sfântu Gheorghe cu probleme ortopedice în această iarnă
Chiar dacă vremea s-a încălzit la Sfântu Gheorghe și mai avem mai puțin de jumătate de lună până în martie, sunt covăsneni care nu vor uita ușor acest anotimp. Peste 900 de persoane s-au prezentat în această iarnă, la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență cu cazuri ortopedice. Spitalul nu are statistici diferențiate în funcție de cauzele traumatismelor, dar din noiembrie și până în decembrie numărul de cazuri a crescut cu aproape 200 de persoane. Unele dintre alunecările care provoacă traumatisme au avut loc pe trotuarele din Sfântu Gheorghe, cum este cazul unui tânăr care și-a fisurat maleola. Despre acestea și despre ce pot face cetățenii în cazul în care constată gheață pe drum sau suferă traumatisme, în rândurile de mai jos.
Potrivit unei statistici a spitalului amintit, trimisă Observatorului de Covasna, în octombrie și noiembrie au fost 261, respectiv 276 de persoane care au acuzat traumatisme ortopedice, venind în acest sens la UPU. În decembrie, numărul de cazuri sărise la 458. În ianuarie au fost 343 de cazuri, în timp ce în februarie s-au înregistrat, până vinerea trecută, 178 de cazuri. Deși gheața și zăpada au fost factori ce au dus la problemele ortopedice ale celor veniți la spital, acestea nu au reprezentat singurii factori.
„Eu v-am trimis numărul total de urgențe sau traumatisme ortopedice. Între acestea pot fi și accidente domestice, de sport, de exemplu o gleznă scrântită la baschet și fotbal. Printre acestea se află și cazurile din cauza gheții. Nu ținem evidența cazurilor întâmplate, de exemplu, pentru că, fiind gheață, doamna sau domnul s-a dus la piață și a căzut și și-a fracturat humerusul - nu avem o statistică de acest gen. În situațiile în care se întâmplă că e o căzătură în oraș, în curte, că e gheață, majoritari sunt persoanele vârstnice. La un tânăr de 24 de ani reflexele sunt altele decât la o persoană vârstnică“, spune managerul Spitalului Județean de Urgență, András-Nagy Róbert.
„În fiecare an sunt aceleași probleme cu ocazia perioadelor în care temperatura scade, se face gheață, se face polei. În fiecare an sunt probleme, nu pot să spun că este ceva ieșit din comun față de anii precedenți. Este o tendință. În fiecare an este aceeași situație, mai ales în ceea ce privește persoanele vârstnice care își fracturează mai ușor membrele, oasele”, mai spune managerul.
Nu doar vârstnicii pot suferi traumatisme alunecând pe gheață. Este și cazul lui Ioan M., un tânăr de 34 de ani care a căzut într-o seară de decembrie, după ce ieșea de la cumpărături. „Cumpărasem mai multe alimente de la un magazin din zona Lenin, aveam în mâini două plase, și o geantă de laptop. Eram pe calea de acces spre trotuar, când am alunecat și am căzut. Obișnuiesc să spun că piciorul meu s-a întâlnit cu gheața, iar cel mai deștept a cedat“, încearcă să glumească Ioan, care de atunci se află în concediu medical. Potrivit site-ului TEGA, „lucrările de curățare a zăpezii sunt efectuate cu 4 utilaje de împrăștiere material solid, 2 utilaje pentru clorură de calciu, 8 pluguri de zăpadă și 8 utilaje de curățare trotuare. În prezent avem la dispoziție 200 tone de material solid și 90 tone de soluție lichidă“, se mai arată pe site-ul companiei.
Sâmbătă, la o plimbare prin oraș, pe unele porțiuni de trotuar gheața se topise, în timp ce pe altele rămăsese. De pildă, pe trotuarul din fața unei instituții de pe strada Kőrösi Csoma Sándor, oamenii păreau să patineze. Angajata unui bar de pe stradă ne-a povestit cum mama ei și-a rupt piciorul în fața unui hypermarket, iar în prezent îi e teamă de gheața de pe trotuar.
„Mai ales trotuarele pavate cu piatră alunecă foarte tare și trebuie pantofi buni (...) În fiecare dimineață curăță trotuarul cu un utilaj dar acela numai zăpada poate să o curețe. Cei de la Tega curăță, dar când e zăpada mai mare proprietarii curăță în fața caselor. Noi aruncăm sare pe trotuar, în fața porții, dar unde nu stă nimeni sau la podul de pe această stradă, de exemplu nu curăță nimeni“. Întrucât Kőrösi Csoma Sándor este pe lista de străzi care intră în grija TEGA SA, l-am contactat pe directorul TEGA, Máthé László: „Nu contează dacă locuiește cineva acolo sau nu, sau e pod, utilajele merg încontinuu pe trotuar“, ne-a declarat Máthé. Harta cu străzile din Sfântu Gheorghe arondate serviciilor TEGA arată că numeroase străzi, printre care Ciucului, dar și străzi secundare, nu intră în atribuțiile companiei. „Și drumurile care nu sunt artere principale sunt locuite de oameni, și acolo oamenii au nevoie să se deplaseze. Ideal ar fi să nu fie nevoiți să împartă drumul cu mașinile, fiindcă pe gheață este prea periculoasă deplasarea”, ne-a declarat tânăra Kovacs Orsolya, forțată, săptămâna trecută, să meargă pe carosabil pentru că trotuarul nu era curățat pe o parte din traseul ei.
Potrivit viceprimarului Toth-Birtan Csaba, „obligația privind curățarea trotuarelor de zăpadă și gheață este statuată prin Hotărârea de Consiliu Local (HCL) nr.241/2013“. Astfel, potrivit articolului 15 al HCL, „(1) Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să asigure ori de câte ori este necesar curăţirea trotuarelor de zăpadă şi gheaţă în dreptul imobilelor pe care le folosesc cu orice titlu, respectiv, a trotuarului de serviciu care leagă imobilul de trotuarul principal aflat la marginea străzii, în cazul în care acestea nu sunt arondate în responsabilitatea operatorului de salubritate“ și „(2) Zăpada şi gheaţa se depozitează pe marginea trotuarului lăsând libere gurile de scurgere ale canalelor, fără a stânjeni circulaţia pietonilor“.
Pe de altă parte, întrebat despre amenzile aplicate locatarilor și persoanelor juridice care nu și-au curățat trotuarul, viceprimarul spune: „Amenzi nu s-au aplicat însă cetățenii care nu s-au conformat au fost atenționați de către Poliția Locală și în urma somației au curățat trotuarul. Sunt cazuri în care la case nelocuite sau locuite de bătrâni bolnavi nu s-a putut curăța trotuarul dar la nivel de oraș în număr nesemnificativ (...). Nu avem cunoștințe despre solicitări de daune sau acțiuni în judecată“, adaugă edilul. Sunt două proceduri care pot fi urmate: cea administrativă, în sensul anunțării poliției locale, care va trebui să vină, să constate și să sancționeze. Dacă cetățenii orașului observă locuri care creează un eventual pericol, trebuie să sesizeze poliția locală. Dacă e vorba de intrarea în incintă a unor persoane fizice, magazine șamd. poliția locală este obligată, conform HCL (...) să sancționeze contravențional pe cei care nu au curățat intrarea. Dacă au fost și urmări, există calea judecătorească, acțiunea de răspunderea civilă delictuală (...)“, ne-a declarat un avocat din baroul Covasna, adăugând că, în urma deciziei instanței, cei care nu au respectat legea pot plăti „atât daune morale, legate de suferința efectivă, cât și de daunele materiale – cheltuielile medicale, lipsa de la locul de muncă. Cel care nu a respectat HCL și nu s-a conformat, va fi obligat să plătească omului prejudiciul cauzat. „Doamne ferește, în cazurile grave, se poate vorbi de o vătămare corporală din culpă, dacă ar fi vorba de vreo paralizie, de vreo traumă la nivelul capului“.
În ceea ce-l privește pe Ioan M., tânărul care a suferit un traumatism la picior după ce a alunecat pe gheață în fața unui magazin, acesta nu crede că va da pe cineva în judecată. „Sper să fie alții mai bătăioși. Eu mă concentrez pe exercițiile de kinetoterapie, iar când voi începe să merg normal, fără cadru și cârjă, voi fi mult mai atent pe unde pun piciorul“, încheie cu un zâmbet, tânărul.
Covasnamedia.ro
A contribuit Raymond Gheorghiță