ACTUALITATE 24 mai 2017

Geograful Karda Zoltán, invitatul Muzeului Cinegetic din Sfântu Gheorghe, de Ziua Mondială a Africii

de Agerpres | 1617 vizualizări

Geograful Karda Zoltán din Sfântu Gheorghe, devenit cunoscut în urma mai multor expediţii solitare făcute în lume, este invitatul special al Muzeului Cinegetic din municipiu, care va organiza joi o suită de manifestări cu prilejul Zilei Mondiale a Africii.

Publicul, care va avea acces gratuit la acest eveniment, va putea vedea o expoziţie de fotografii cu titlul „Scene de viaţă din Africa”, realizate de Karda Zoltán în timpul călătoriei efectuate pe acest continent, şi va putea asista la o prelegere pe aceeaşi temă. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, de la ora 18,00, iar aceasta va fi deschisă până pe data de 14 iunie a.c.

În 2013, când a efectuat expediţia în Valea Nilului, Karda Zoltán a parcurs peste 11.000 de kilometri prin opt ţări de pe continentul african, iar traseul a fost parţial identic cu cel realizat în perioada 1861-1864 de către Sir Samuel Baker şi Flora Sass, soţia marelui explorator englez, care provine dintr-o familie de secui din Sfântu Gheorghe. Întreaga aventură a povestit-o şi într-un volum lansat anul trecut.

„Este vorba despre jurnalul expediţiei din 2013, când am parcurs Valea Nilului de la vărsarea în Marea Mediterană până la izvoarele cele mai sudice, din Burundi. Această carte conţine, de fapt, o descriere a situaţiei din 2013 a acelor ţări, precum şi aproximativ 350 de fotografii făcute de mine, respectiv o descriere a societăţilor şi civilizaţiilor din Valea Nilului. (…) Este a doua mea carte, prima a fost jurnalul expediţiei ‘Drumul mătăsii’, şi pot să vă spun că este mai reuşită decât prima pentru că am încercat să fotografiez pe Valea Nilului exact acele elemente culturale şi sociale care sunt importante pentru un european care călătoreşte în zonele acelea”, a declarat Karda Zoltán.

În anul 2010, el a făcut o expediţie în India pe urmele orientalistului Kőrösi Csoma Sándor, creatorul primul dicţionar englez-tibetan, care s-a născut în judeţul Covasna şi a plecat în urmă cu două secole în Asia pentru a căuta originile poporului maghiar.

În 2012, Karda a străbătut 25.000 de kilometri pe „Drumul mătăsii”, propunându-şi să ajungă în cele mai înfloritoare oraşe orientale din timpul Evului Mediu pe acest drum ce lega pe vremuri Asia şi Europa, dorind să aducă, în acest fel, un omagiu strămoşilor săi, comercianţi armeni, care au parcurs şi ei acest drum.

În 2014 a mers în mai multe ţări din Orient pe urmele hanului mongol Timur Lenk, stră-strănepotul lui Ginghis Han, unul dintre cele mai terifiante personaje istorice.

„Cel mai mare scop din viaţa mea este să cunosc civilizaţii, culturi, arhitecturi şi stiluri de viaţă din lume şi întotdeauna să revin în România, pentru că eu consider că ţara în care trăiesc şi locurile natale sunt cele mai frumoase. Am călătorit în majoritatea ţărilor islamice şi am avut trei mari teme de cercetare, respectiv arhitectura islamică, bisericile creştine din Orientul Mijlociu şi Îndepărtat, respectiv din Africa de Nord, şi iconografia ortodoxă, pe care am cercetat-o timp de 15 ani în diferite ţări din lume, Egipt, Turcia, Iran, Siria, Iordania, Armenia şi Azerbaidjan”, a mai spus Karda Zoltán.

 

 

Teme articol: Africa Muzeul Cinegetic
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.