ACTUALITATE 20 august 2021

Gaz la Ozun: detaliile unui demers presărat cu provocări

de Iulia Drăghici - Taraș | 3675 vizualizări

De ce este important ca proiectul să fie încheiat în 2023 și care este stadiul actual

Comuna Ozun va avea, până la finele anului 2023, o rețea modernă și inteligentă de distribuție a gazelor naturale în cinci din cele șapte sate aparținătoare. Cel puțin aceasta este promisiunea autorităților locale, care au câștigat un proiect, unic în județ și primul din istoria comunei, pe fonduri europene, în valoare de peste 36,7 milioane de lei. Este cel mai mare, ca valoare atrasă, dar și cel mai sensibil proiect derulat de Primăria Ozun, spune edilul Bordás Enikő, din cauza calendarului foarte restrâns. Astfel, cea mai mare provocare nu este că lucrările presupun și intervenții pe asfaltul abia turnat în mai multe străzi, ci că dacă nu se încheie până la sfârșitul lui 2023, autoritățile locale vor fi nevoite să suporte cheltuielile rămase din bugetul propriu, ceea ce va fi foarte greu. 

În date statistice, proiectul „Înființarea rețelei inteligente de distribuție de gaze naturale, branșamente și  alimentare cu gaze naturale, comuna Ozun, județul Covasna” înseamnă de fapt realizarea un sistem de distribuție cu o lungime de peste de 46 km în cinci din cele șapte sate ale comunei - Ozun, Sântionlunca, Lisnău, Lunca Ozunului și Bicfalău -, respectiv montarea a 1.846 de branșamente cu contoare inteligente. 

Potrivit documentelor oficiale, „proiectul contribuie la obiectivul specific al apelului prin crearea sistemului local de distribuție inteligentă, stație de reglare măsurare și predare, și contoare inteligente. Prin realizarea proiectului se va înființa un sistem de distribuție inteligentă în comuna Ozun, județul Covasna, cu o lungime de 46.688 m, respectiv 1.846 branșamente (din care 1.799 sunt case particulare, 28 sunt pentru clădiri publice non-comerciale, 19 branșamente pentru blocuri) și o stație de reglare măsurare și predare”. 

Totodată, un avantaj scos în evidență prin acest demers este sprijinul dat la „realizarea țintelor naționale și europene referitor la reducerea emisiei de dioxid de carbon”. 

S-a încercat și în 2008 

Demersuri de a aduce gazul în comuna Ozun au fost și în 2008, își amintește actualul primar Bordás Enikő. Aceasta spune chiar că a fost câștigat un proiect atunci, dar nu s-a implementat pentru că nu s-a identificat o firmă care să preia lucrările. 

Atunci am avut un proiect, care a fost aprobat, a primit și finanțare, numai că nu a venit nimeni la licitație. De atunci nu am mai reușit. Sper să nu pățim și acum așa, fiind o lucrare cu un volum așa de mare”, ne-a spus joi, într-o conferință de presă, primarul din Ozun, Bordás Enikő. 

Edilul a precizat în același context că proiectul de acum este cel mai mare din istoria comunei, dar o premieră și din perspectiva obiectivelor, pentru că în Ozun nu a ajuns până acum rețeaua de gaze. 

E o cerință a secolului XXI deja, să ai gaze naturale. Ozun fiind o comună mare, ca un oraș, este o necesitate pentru cetățenii comunei”, explică primarul. 

Încălzire pe lemne, chiar și la blocuri; branșare pe cheltuiala proprie 

Cea mai mare parte a gospodăriilor din comuna Ozun apelează la încălzirea cu lemne. Inclusiv blocurile din reședința de comună folosesc această alternativă. Ceea ce înseamnă că o rețea de gaze ar veni în avantajul localnicilor, mai ales că lemnele sunt tot mai scumpe și greu de găsit. 

Totuși, acest lucru presupune o cheltuială care nu e de neglijat pentru viitorii consumatori, care de la poartă spre casă se vor branșa din propriul buzunar, același care va suporta și centrala pe gaz sau celelalte sisteme necesare. 

În acest proiect este inclusă rețeaua și contorul inteligent până la limita gospodăriei, respectiv a scării blocurilor. În incinta gospodăriei deja e cheltuiala proprietarului. Noi pe proprietatea privată nu putem să intrăm”, a spus primarul. 

Pe lângă avantajul creionat și în proiectul inițial, acela al „reducerii emisiei de carbon”, deși este clar și că centralele de apartament, de pildă, poluează, un alt punct pozitiv al acestui proiect, scos în evidență de autoritățile locale din Ozun, este comoditatea, pusă la un loc cu îmbunătățirea aspectului blocurilor. 

Avem 320 de apartamente în cele 19 blocuri care de la începutul anilor 2000 nu mai au încălzire centrală și au folosit sobe și lemne de foc. Probabil ați văzut hornurile pe pereții blocurilor, care arată foarte rău. Noi sperăm ca prin această rețea să se rezolve această situație. E clar că locuitorii o să aibă cheltuieli la început, pentru că va trebui să își monteze centrale termice, să facă racordul, dar eu consider că merită. După aceea o să fie mai ușor pentru ei”, ne-a mai declarat, în conferința de presă de joi, Bordás Enikő. 

Lucrări noi pe străzile nou-asfaltate 

Pe lângă avantaje, ca orice lucrare, și aceasta va produce deranj, iar în comună sunt deja discuții în jurul ideii că noul asfalt, de care au parte câteva străzi din comună, va fi din nou stricat pentru că rețeaua de gaz va trece prin pământ. 

Avem deja o parte din străzi asfaltate. Le-am recepționat anul trecut. Au fost proiecte finanțate prin AFIR. Acolo trebuie să cerem acordul executantului, pentru executarea acestor lucrări pentru că va fi nevoie să se refacă asfaltul așa cum este în momentul de față. (...) Caietul de sarcini va fi făcut în așa fel încât să arate că cine vine să depună ofertă pentru lucrare știe că trebuie să refacă drumul, din bugetul proiectului. E o cheltuială inclusă. (...) Asta este! Dacă până acum nu am reușit cu gazele, ar fi trebuit să abandonăm proiectul cu drumurile până nu facem gazele? Nici nu știam că o să avem posibilitatea aceasta. Deci unde o să se spargă asfaltul, va trebui refăcut la fel”, dă asigurări primarul Bordás Enikő. 

Edilul a făcut apel și la răbdare și cooperare din partea cetățenilor. 

Va fi din nou dezordine, cum este și acum cu străzile, cu apa și canalizarea și cu tot. Și cu gazele naturale iar va trebui să se sape, să se pună în pământ conductele, că nu vor fi la suprafață. Acesta este mesajul meu către cetățeni: să aibă răbdare. Și după aceea, să aibă o gândire pozitivă față de acest proiect, pentru că știu că o să aibă cheltuieli în plus (n.red. cu branșarea), dar va merita, pentru că altfel, de exemplu, o să arate blocurile fără hornurile urâte”, a punctat edilul. 

Presiunea termenelor și asupra bugetului local 

Acum, noul proiect se află încă la faza de birocrație, adică se fac pașii următori pentru a putea lansa licitația publică pentru proiect tehnic și execuția lucrării. Calendarul prevede că licitația ar urma să fie lansată în septembrie a.c. și până în noiembrie să se atribuie contractul. Așa că, din primăvara anului viitor, ideal ar fi să demareze lucrările și pe străzi. 

Va trebui să fim gata cu proiectul până la finalul anului 2023. Deci timpul ne presează un pic. (...) Din 2022 până în 2023, la final, se poate finaliza. (...) Important e să avem executant. (...) Din câte știm, contractul de finanțare nu poate fi prelungit. Asta ne presează foarte tare, pentru că dacă nu terminăm până la sfârșitul anului 2023, atunci o să avem dificultăți, pentru că ceea ce nu am făcut până atunci va trebui să plătim din buget local, ceea ce nu știm cum o să fie, deci nu ne putem permite acest lucru. Sper să nu ajungem acolo. Să fim optimiști!”, a declarat primarul

Proiectul, unul ambițios de altfel, pentru că își propune să aducă pentru prima dată gaz în comună, prevede că rețeaua va veni din direcția Ilieni. Planul este ca aceasta să fie adusă de-a lungul drumului, pentru că altfel ar trebui expropriate porțiuni din terenuri private, ceea ce înseamnă altă cheltuială, ne-a mai spus joi primarul din Ozun. 

Sunt probleme tehnice care trebuie clarificate până la licitația lucrării, pentru că executantul trebuie să știe acest aspect”, e explicat edilul.  

Tot primarul ne-a spus și că satele Lisnău Vale și Măgheruș au fost lăsate deoparte în această parte a proiectului din cauza bugetului, dar și pentru că atunci când s-a solicitat părerea cetățenilor, prea puțini dintre sătenii de acolo ar fi manifestat interes. 

Ce mai arată informațiile transmise de autorități este că valoarea totală a proiectului este de 36.711.023,18 de lei cu TVA, iar din aceasta, valoarea cofinanțării UE este de 28.476.954,07 de lei fără TVA. 

Primarul din Ozun spune și că deși acesta este cel mai mare proiect din comună, ca valoare obținută, primul finanțat prin POIM și cu cerințe puțin diferite de celelalte, nu este unul ieșit din comun și în principiu se aseamănă cu celelalte proiecte derulate. De altfel, pe lângă acest demers, Primăria Ozun mai derulează în prezent și alte patru proiecte prin AFIR, patru prin PNDL și altul prin AFM.  

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.