Garda de Mediu: Amendă de 7.500 lei pentru deșeuri abandonate și transportul lemnului prin cursul apelor
Garda de Mediu Covasna a aplicat o sancțiune în valoare de 7.500 lei pentru depozitări de deșeuri abandonate, dar și pentru transportul buștenilor prin albia minoră a pâraielor. Acțiunea, realizată împreună cu Centrul Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont Covasna, a vizat zone protejate din județ.
Potrivit postării de pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu, controlul celor două instituții s-a desfășurat după un plan bine stabilit înainte.
„În perioada 30.09.2024 – 14.10.2024, comisarii din cadrul Gărzii de Mediu Covasna, împreună cu reprezentanții Centrului Județean pentru Protecția Naturii și Salvamont Covasna, au efectuat acțiuni comune în baza Planului de acțiune privind verificarea activităților desfășurate pe suprafața ariilor naturale protejate, respectiv ROSPA0082 Munții Bodoc- Baraolt și ROSCI0037 Ciomad - Balvanyos, depozitări necontrolate de deșeuri, precum și verificarea modului în care agenții economici respectă reglementările în domeniul protecției mediului”, arată sursa citată.
În cadrul acestor controale au fost date avertismente și amenzi pentru neregulile depistate.
„Noi am verificat mai multe zone și, în urma acestor controale, s-au găsit niște depozitări necontrolate de deșeuri și s-au lăsat măsuri la două Unități Administrativ Teritoriale din zona Baraolt și Aita Mare. Un agent economic a fost sancționat cu un avertisment și o amendă de 7.500 lei, pentru lipsa evidenței gestiunii și tragerea materialului lemnos peste cursul de apă”, a spus, pentru Observatorul de Covasna/ covasnamedia.ro, comisarul-șef al Gărzii de Mediu Covasna, Lucian Cândea.
Pe lângă zonele deja cunoscute, s-au mai descoperit deșeuri abandonate și în păduri.
„Mai erau undeva în pădure, pe niște văi, râpe. Noi nu știam de zonele respective, dar cu colegii de la Centrul de Salvamont, le-am identificat”, a spus reprezentantul Gărzii de Mediu.
Potrivit acestuia, față de alți ani, fenomenul abandonului ilegal al deșeurilor este în scădere. Sunt, însă, două comune care oricâte amenzi și avertismente ar primi, nu reușesc să remedieze această problemă.
„Sunt mai puține deșeuri în unele zone, iar în unele comune, din păcate, persistă această problemă. Este vorba despre primăria Vâlcele și primăria Belin. De acolo, de fiecare dată am cam avut probleme. La Vâlcele, bineînțeles, în fiecare an, chiar de mai multe ori, dar s-au văzut și din postările noastre. Noi verificăm zonele pe care le știm sensibile. Acum vor mai fi și altele pe care, poate, nu le știm noi sau nu putem avea acces”, a mai completat Lucian Cândea.
Anul acesta, primăria Vâlcele a fost sancționată de două ori, ultima dată în luna august, cu 45.000 lei. Și primăria Belin a fost amendată tot cu suma de 45.000 lei în urma unui control de verificare a gestionării deșeurilor municipale.
Sursa foto: Garda de Mediu Covasna