Funcționarii publici ar putea rămâne angajați și după pensionare
Funcţionarii publici care împlinesc vârsta de pensionare ar putea rămâne în continuare angajaţi ai statului. Cel puțin asta îşi doresc şase deputaţi PSD, care au depus la Parlament un proiect de lege în acest sens.
Ei susţin că funcţionarii pot rămâne în posturile lor după data pensionării, dacă au acordul conducerii respectivei instituţii. Proiectul este deja contestat de Sindicatul Funcţionarilor Publici.
Parlamentarii vor să modifice statutul functionarilor publici, astfel încât toţi pensionarii care doresc să ramână în sistem să primeasca derogare de la articolul potrivit căruia raportul de muncă al funcţionarului public încetează de drept la data împlinirii vârstei de pensionare. Iniţiatorii legii au evitat să explice care sunt argumentele pentru care au elaborat actul normativ.
În expunerea de motive se precizează: „Avem în vedere imposibilitatea funcţionarilor publici de a continua raporturile de serviciu în cazurile în care sunt îndeplinite condiţiile legale de pensionare pentru limita de vârstă. Amendamentul propus are scopul de a asigura perpetuarea profesionalismului în administraţia publică, valorificarea experienţei persoanelor performante".
Funcţionarii publici se împotrivesc unei astfel de idei
„Se compromite pe termen mediu şi lung buna funcţionare a unei instituţii publice, pentru că, dacă vom ţine foarte mulţi oameni de o anumită vârstă în instituţiile publice, deci care au depăşit perioada de activitate profesională, automat nu putem să formăm tinerii care să ducă mai departe instituţia respectivă", a subliniat Sebastian Oprescu, preşedintele SNFP.
În plus, analiştii atrag atenţia că, în acest fel, pot fi păstraţi în sistem oameni agreaţi de un partid politic sau altul.
„O asemenea măsură demonstrează de fapt că anumite persoane sunt dorite a rămâne în sistem pentru că anumiţi politicieni nu se pot descurca fără relaţiile de la nivelul al doile sau al treilea al piramidei astfel încât sa păstreze tipul de finanţare, tipul de organizare şi tipul de control al sistemului birocratic", a explicat Andrei Ţăranu, analist politic.
Legea urmează să intre mai întâi în dezbaterea Senatului.