ACTUALITATE 18 noiembrie 2015

Fructele și legumele au devenit flori, prin arta carvingului [FOTO]

de Sever Ioan Miu | 1662 vizualizări

Peste 70 de copii, îndeosebi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, au participat miercuri la Restaurantul Park la demonstrații de carving, în cadrul evenimentului „Carving de Toamnă”. Meșteșug de origine thailandeză, carvingul transformă fructele și legumele în adevărate opere de artă, după cum s-au putut convinge elevii și adulții prezenți la eveniment.

În deschidere, directoarea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, Carmen Tordai, a prezentat expoziția de fructe și legume transformate în flori și alte ornamente, cu ajutorul carvingului. Din expoziție, cel mai tare atrăgeau atenția pepenii, din care Carmen Tordai și Kovács Gábor, chéf la un important restaurant din Sfântu Gheorghe, au reușit să „scoată la iveală” mai mulți trandafiri. Pe altă masă, o vază expunea un aranjament floral făcut exclusiv din fructe și legume.

Atât Carmen Tordai, cât și Kovács Gábor au subliniat că în zilele noastre nu mai e de ajuns să știi să gătești feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi ciorbele sau șnițelul, iar carvingul poate fi un avantaj pe piața locurilor de muncă.

A urmat o demonstrație în care, alături de mai mulți elevi, însăși directoarea de la „Constantin Brâncuși” și chéf Kovács Gábor au arătat cum se lucrează cu cuțitul de carving, transformând în ornamente alimente ca pepeni, dovleci, castraveți, ardei sau ridichi. „Morcovii aceștia sunt fragezi, nu-s buni pentru carving. Vom avea o petală din această floare care se va rupe. Există însă scobitori care pot ascunde defectul”, a explicat Carmen Tordai, în timp ce transforma un morcov într-o crizantemă.

Mai mulți elevi, dar și adulți, și-au luat inima în dinți și au făcut la rândul lor ornamente sau au învățat să scrie pe legume. Odată transformate prin carving, legumele și fructele au fost pusă în apă rece, pentru a se păstra. „Se lucrează cu cel mult 12 ore înainte pentru o expoziție de carving. Legumele se pun în apă foarte rece pentru ca florile să se deschidă”, a precizat Carmen Tordai.

O artă la modă

Carvingul e o artă la modă, dar nu la fel de căutată peste tot. „În Sfântu Gheorghe cred că nu au atâția bani și de aceea nu vor să pregătim o masă de fructe. La Brașov poți primi cu 30-40% mai mult pentru o masă cu decorațiuni obținute prin carving, pentru că oamenii vor să facă o nuntă frumoasă, vor și fântână de ciocolată, nume scrise în pepene și altele”, a declarat Kovács Gábor. „Practic carvingul de șase ani de zile, dar ultima oară am făcut în iunie o masă de fructe. Sunt chéf bucătar, nu am timp pentru asta, și trebuie cel puțin 10 ore pe săptămână să practici carvingul”, a adăugat Kovács.

„Am fost anul trecut, pentru prima dată, în Republica Moldova, într-un schimb de experiență și am învățat foarte multe lucruri. Apoi am exersat foarte mult, acasă și la școală. Când am exersat acasă, părinții au fost surprinși, nu se așteptau, nu știau că-mi place atât de mult”, ne-a declarat eleva Maria Ramona Gheorghiță, aflată în clasa a XII-a la Liceul „Constantin Brâncuși” la specializarea organizator de evenimente. „Carvingul mă ajută foarte mult în această specializare”, a subliniat eleva.

„Știți cum este, nu doar cu gura mănânci, ci și cu ochii”, ne-a declarat, pe un ton șăgalnic, patronul Hotelului Best Western Park, Kovács István. Tot el ne-a spus că și hotelul oferă, prin restaurantul său, astfel de decorațiuni la evenimente speciale. „Carvingul de Toamnă” a fost organizat de Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” în colaborare cu Centrul Europe Direct din cadrul Consiliului Județean Covasna și cu sprijinul Hotelului Park. La eveniment au participat peste 70 de elevi, îndeosebi din liceul amintit, dar și de la Liceul Tehnologic „Berde Áron” din municipiu, precum și de la Liceul Liceul „Kőrösi Csoma Sándor” din orașul Covasna.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.