ACTUALITATE 4 februarie 2016

Fotografia este un sentiment

de Covasna Media | 1097 vizualizări

Se apropie vernisajul expoziţiei Sylviei Plachy la Sfântu Gheorghe

În anul Imaginii, avem posibilitatea de a ne întâlni cu creatori şi producţii de renume mondial, care captează şi reinterpretează prezentul nostru folosind instrumente lor vizuale. Totodată, Anul Imaginii oferă posibilitatea de a ne extinde cultura noastră vizuală, prin cunoaşterea unor creaţii de excepţie. Unul din evenimentele deosebite ale Anului imaginii va fi expoziţia fotografei de notorietate mondială, Sylvia Plachy, vernisajul căreia va avea loc în data de 20 februarie 2016, la Centrul Artistic Transilvănean.

Expoziţia Sylviei Plachy este compusă din două părţi: materialele expoziţiei „Când va fi mâine”, sunt cele expuse la Casa Mai Manó din Budapesta, în timp ce expoziţia „Speranţă şi vise, Transilvania” este o premieră mondială, în cadrul căreia vor putea fi văzute fotografii realizate de artista fotografă în Transilvania, şi care au fost developate special pentru această ocazie. Vernisajul expoziţiei va fi în acelaşi timp şi deschiderea oficială a Anului Imaginii, nivelul calitativ al acesteia crescând şi datorită prezenţei Sylviei Plachy

Sylvia Plachy s-a refugiat la vârsta de 13 ani, din faţa ororilor Revoluţiei din 56, când şi-a luat rămas bun de la casa şi comunitatea ei, în probabilitatea că nu se mai întoarce în Ungaria. Cu şaizeci de ani mai târziu, fotografa premiată revine în Europa de Est cu regularitate, pentru a fi în legătură permanentă cu trecutul ei şi să-şi însufleţească amintirile. Fotografiile Sylviei Plachy, realizate prin sensibilitatea ei, şi prin viziunea ei asupra lumii, sunt admirate în toată lumea, dar Ungaria şi Transilvania se pot lega şi mai bine de aceste poze, căci evocă amintiri, trecutul devenind personal.

Cele mai multe fotografii ale artistei sunt emoţionante, şi forţează privitorul să se confrunte cu propriile temeri. Deoarece subiectele tabu apar vizual în faţa noastră, sunt mai uşor de confruntat, şi de reflectat. Probabil una din cele mai dureroase fotografii este „Mama, la mormântul tatălui” (1980), dar cu toate acestea, are ceva reconfortant, căci subliniază puterea legăturilor interumane, şi anume faptul că momentele cu adevărat importante dăinuiesc pe veci. Caracteristică vieţii şi carierei Sylviei Plachy, care sunt foarte strâns legate una de alta, este prezentarea sentimentelor de lipsă. Lipsei, i se mai asociază şi durerea şi tristeţea. Captarea propriului dolia arată acest lucru, şi anume că artista nu se uită şi vede fotografii, ci simte. „După înmormântare” (1980) este fotografia care o descrie pe mama ei, stând la masă, în fum de ţigară: „este extrem de greu să vorbesc despre aceste lucruri. Tocmai de aceea sunt fotograf, să nu fiu nevoită să vorbesc despre aceste lucruri.”

Fotografia „Bunicul şi bunica” (1979) captează perfect momentul afecţiunii proprii faţă de casa ei. Privirea perechii în vârstă, modul în care se uită la nepoata lor, zâmbetul lor, evocă copilăria tuturor. Dorul, neputinţa de a da drumul copilului din noi, dorinţa pentru o lume armonioasă, toate sunt sentimente pe care nu le putem satisface niciodată, ci doar să le înlocuim. Puterea vizuală a fotografiilor nu transmite doar stări sufleteşti, ci poate evoca şi sunete, parfumuri şi chiar atingeri, mângâieri. „Nu am fost pregătită să plec.” - spune Sylvia, iar acest sentiment este reflectat în aproape toate fotografiile ei.

„Nu puteam să spun nimănui, că vom pleca, căci dacă cineva şi-ar fi dat seama, poate ne-ar fi prins. Cred că şi acesta este un motiv pentru care am devenit fotograf. Căci nu am putut să-mi iau rămas bun de la prieteni, aşa cum mi-aş fi dorit, şi astfel am încercat să rezolv totul în amintirile mele.”

Expoziţia Sylviei Plachy la Sfântu Gheorghe nu conţine doar materialele din Casa „Mai Manó”, ci se pregăteşte şi cu o premieră. Fotografiile realizate de Sylvia Plachy, în ianuarie 1990, şi perioadele de după, cât s-a aflat în Transilvania şi în alte locuri din România, le vom putea vedea într-o altă sală, începând cu 20 februarie 2016, la Centrul Artistic Transilvănean. La vernisaj va fi prezentă şi artista care, în 21 februarie, îşi va aştepta vizitatorii la un tur al expoziţiei.

(Biroul de Imagine al Primăriei)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
R, 5 februarie 2016
ca tare greu era sa puna si o adresa, trebuie sa stie toata lumea unde e Centrul Artistic Transilvănean sau sa faca sapaturi pe net
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.