ACTUALITATE 15 ianuarie 2019

(Update) FOTO/VIDEO Coșul de fum amplasat necorespunzător, cauza unui nou incendiu

de Iulia Drăghici - Taraș | 2338 vizualizări

Există o serie de reguli importante, care trebuie respectate pentru a evita astfel de evenimente

O locuință din localitatea Fotoș a fost cuprinsă de flăcări marți după-amiaza, din cauza coșului de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile. Pentru stingerea incendiului a fost necesară intervenția pompierilor de la ISU Covasna. Chiar dacă nu au fost victime omenești, focul a produs pagube materiale.

Pompierii covăsneni au intervenit marți după-amiază, cu două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, la un incendiu produs la acoperișul unei case din localitatea Fotoș.

În urma incendiului, a cărui cauză probabilă o reprezintă efectul termic provenit de la un coș de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile, au ars acoperişul casei pe o suprafaţă de aproximativ 15 mp şi diferite bunuri depozitate în construcţia afectată.

Din fericire, incendiul nu s-a soldat cu victime omenești, ci doar cu pagube materiale”, arată o informare de presă, transmisă de ISU Covasna.

Doar în ultimele trei luni au fost înregistrate peste 20 de incendii ale căror cauze probabile de producere sunt determinate de coşurile de fum cu probleme.

În general, incendiile sunt determinate de: utilizarea unor coşuri de evacuare a fumului sau gazelor arse neetanşe, înfundate, fisurate ori cu deficienţe de construire; racordarea necorespunzătoare a aparatelor de încălzire la coşuri, exploatarea sistemelor de încălzire cu defecțiuni (centrală termică, sobă, şemineu, aragaz, radiator cu petrol etc.).

Pompierii reamintesc tuturor cetăţenilor că, pentru a evita astfel de evenimente, trebuie să respecte următoarele măsuri: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului etc.; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple”, informează ISU Covasna.

Iulia Drăghici – Taraș

Sursă foto: ISU Covasna

 

Sursa: ISU Covasna. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.