Fostul sediu al BNR devine proprietatea municipiului Sfântu Gheorghe
Fostul sediul al Băncii Naţionale a României (BNR) din Sfântu Gheorghe a fost transferat din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o Hotărâre de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial.
În schimbul clădirii aflate la intersecţia străzilor Kossuth Lajos şi Kőrösi Csoma Sándor, Episcopia Ortodoxă a primit un spaţiu în blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.
Clădirea BNR a fost solicitată de conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a motivat că imobilul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea a fost construit între anii 1895-1897, iar spaţiul este insuficient şi inadecvat noilor cerinţe administrative.
De altfel, fostul sediu al BNR a constituit în ultimii ani subiectul mai multor procese, dreptul asupra acestuia fiind revendicat atât de Consiliul Judeţean Covasna, cât şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cele două instituţii s-au judecat pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra imobilului, care a fost „pasat” prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea ei în aplicare, drept urmare clădirea a rămas mai mult timp nefolosită.