ACTUALITATE 15 martie 2013

Focar de infecţie în cartierul Simeria?

de Székely Emőke | 143 vizualizări

Un bărbat a adunat tot felul de gunoaie într-o încăpere pe care o foloseşte şi ca să bea cu prietenii

Mai mulţi cetăţeni din cartierul Simeria sunt revoltaţi după ce câteva persoane aparent fără adăpost au decis să se mute într-o cămăruţă găsită liberă lângă un magazin alimentar. Încăperea este goală cât e ziua de lungă, însă după ce se lasă întunericul „prinde viaţă”.

O bancă, un magazin alimentar, o brutărie, un cabinet oftalmologic şi numeroase blocuri. Pare portretul unui cartier civilizat din Sfântu Gheorghe. O încăpere dezafectată pe care au pus stăpânire câţiva oameni ai străzii strică însă peisajul. Localnicii spun că este vorba de persoane de etnie romă, care se adună seara în locul cu pricina, consumă băuturi alcoolice şi fac mizerie. Am încercat să dăm de localnicii clandestini, însă pe timpul zilei cămăruţa a fost goală. O femeie care locuieşte într-un bloc din apropiere ne-a spus că în general persoanele respective apar seara. „Am văzut mai mulţi inşi care au intrat acolo, în special bărbaţi, dar a fost şi o femeie cu copii. Este revoltător pentru că în încăperea respectivă s-au adunat o mulţime de zdrenţe peste care a plouat, iar acum miroase urât” – spune femeia.

Unii sunt revoltaţi…

„Acest individ a adunat tot felul de gunoaie aici, iar odată ce vremea se va încălzi mirosul va fi insuportabil. Și aşa pute, pentru că această încăpere are acoperişul dezafectat, plouă în casă, cum ar veni, aşadar poate fi un focar de infecţie. Să nu uităm că vor ieşi copiii în faţa blocului şi din curiozitate vor merge acolo şi se pot îmbolnăvi. Cred că autorităţile locale ar trebui să ia măsuri şi să ia acest individ de aici. Eu înţeleg că trebuie să locuiască undeva, dar să meargă la adăpost, şi nu aici” – afirmă László, localnic.

…alţii înţelegători

Problema oamenilor străzii nu este una gravă în Sfântu Gheorghe faţă de alte oraşe din ţară, spune un alt localnic. „Eu îi înţeleg pe cei care încearcă să se refugieze în asemenea locuri. Până la urmă trebuie să stea undeva. Mi-e milă de ei, mai ales pe timp de iarnă, când numai Dumnezeu ştie cum supravieţuiesc aceşti oameni. E uşor să comentezi, dar poate ar trebui să ne gândim ce am face dacă am fi noi în situaţia lor. Cred că Primăria ar trebui să facă demersuri pentru a găsi soluţii la asemenea cazuri” – spune o doamnă în vârstă, care locuieşte într-un bloc din apropiere.

Magazin focar infectie Sfantu Gheorghe martie 2013 - 5

Rezolvarea începe cu o reclamaţie

Reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Lazăr Klaudia, ne-a spus că locatarii din zonă, precum şi cei de la magazinele din apropiere, trebuie să depună o reclamaţie cu privire la această problemă. „Procedura este următoarea: oamenii depun reclamaţia, după care directorul DSP Covasna numeşte echipa care se va deplasa la faţa locului şi va lua măsurile legale. Aşadar cei care au sesizat această problemă, trebuie să vină la noi, după care vom acţiona” – spune Lazăr Klaudia.

Primăria va desfiinţa „locuinţa”

Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe responsabil cu problemele sociale, Tischler Ferenc, ne-a declarat că va desfiinţa acea „locuinţă”. Tischler spune că are cunoştinţe despre această problemă, dar o va rezolva cât de curând. „Am identificat bărbatul care obişnuieşte să meargă în acea cămăruţă. Nu este un om al străzii, are o garsonieră, dar merge în acea baracă pentru a consuma băuturi alcoolice. Rezolvarea problemei a fost îngreunată de faptul că a trebui să identificăm proprietarul acelui imobil, acesta este decedat, dar am descurcat iţele poveştii, iar această locaţie va fi desfiinţată” – ne-a declarat Tischler.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.