ACTUALITATE 29 ianuarie 2021

Finanțări între 10.000 și 150.000 de lei de la CJ pentru programe locale

de Daniela Luca | 895 vizualizări

Se va pune accent pe dezvoltarea mediului rural din județul Covasna 

Consiliul Județean (CJ) Covasna a aprobat în ședința ordinară de joi, 28 ianuarie, o serie de programe prin care oferă finanțări autorităților locale pentru proiecte de dezvoltare. O mare parte dintre acestea se referă în special la mediul rural. Comunitățile locale din județul Covasna pot obține de la 10.000 până la 150.000 de lei pentru diverse investiții, cum ar fi reabilitarea și modernizarea căminelor culturale, a bibliotecilor, a bazelor sportive sau a cabinetelor medicale. 

„Sunt programe care vizează în primul rând mediul rural, pentru că în mediul rural, pe lângă sistemul de asfaltare, sisteme de apă și canalizare am dezvoltat și până acum și vrem accentuat să dezvoltăm și spațiul cultural, sportiv, educațional din aceste localități. (...) Toate programele sunt pentru perioada 2021-2024”, a spus joi, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.

Inițiativa a luat naștere în 2019 și vizează mai multe categorii de investiții. În cazul programului județean pentru reabilitarea, modernizarea căminelor culturale din mediul rural, contribuția maximă a județului Covasna pentru un proiect nu va depăși 25.000 lei, iar contribuția autorității locale, în cazul fiecărui proiect, trebuie să fie egală cu această sumă. 

Totodată, pentru că încă mai există spații publice destinate sportului care necesită renovare și dotare, județul Covasna intenționează să sprijine, în asociere cu unitățile administrativ-teritoriale, lucrările de reabilitare, modernizare a bazelor sportive din mediul rural. Proiectul are ca scop revitalizarea vieții sportive din satele județului prin cofinanțarea acestor activități și pe perioada 2021-2024, se arată în proiectul CJ. 

Suma de 25.000 de lei poate fi solicitată de autoritățile locale și în cadrul programului județean pentru reabilitarea și modernizarea clădirilor în care funcționează spații expoziționale sau biblioteci, dar și pentru dotarea personalului și spațiilor aferente serviciilor voluntare pentru situații de urgență din subordinea consiliilor locale comunale. 

Un alt program județean vizează reabilitarea și modernizarea imobilelor cu destinație de cabinete medicale din mediul rural și a spitalelor din mediul urban aflate în subordinea consiliilor locale. 

„Se va adopta un program pentru cabinetele medicale din mediul rural, respectiv a spitalelor din Târgu Secuiesc și Baraolt, pentru care în totalitate până acum am alocat 601.000 lei. Putem sprijini și anul acesta aceste cabinete medicale cu câte 25.000 lei fiecare din partea Consiliului Județean Covasna”, a declarat Tamás Sándor.

În cazul programului județean de dezvoltare a infrastructurii unităților de învățământ preuniversitar, contribuția maximă a Consiliului Județean Covasna nu va depăși 150.000 lei pe proiect. Beneficiarii acestuia pot fi orașele din județul Covasna cu până la 10.000 de locuitori, comunele sau municipiile și orașele pentru satele aparținătoare. 

Totodată, vor fi alocați bani și pentru continuarea programelor „Primul Ghiozdan” și „Școală după școală”, iar autoritățile locale mai pot obține finanțare în valoare de 10.000 de lei pentru dotarea spațiilor de joacă din mediul rural. 

Sursa foto: Kocsis-Boldizsár János 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.