Finanțări de câte 25.000 de lei de la CJ pentru programe locale
De luna viitoare, începe Programul Județean de Dezvoltare Locală
Consiliul Județean (CJ) Covasna inițiază începând de anul acesta un Program Județean de Dezvoltare Locală, după modelul PNDL de la Guvern, prin care oferă finanțări autorităților locale pentru proiecte de dezvoltare.
Inițiativa vizează 7 categorii de investiții: pentru construcția de terenuri de joacă, dotarea Căminelor Culturale, a bazelor sportive, cabinetelor medicale și spitalelor, școlilor și grădinițelor, continuarea programului Primul Ghiozdan și decontările la „Școală după școală”.
Programul se adresează acelor investiții care nu sunt foarte mari, însă care sunt foarte importante pentru comunitățile locale, a spus joi, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean, Tamás Sándor.
„Este vorba despre un Program Județean de Dezvoltare Locală. Desigur, am „furat” ideea de la Guvern. Este vorba despre acele proiecte care nu sunt așa de mari, dar sunt foarte importante pentru comunitatea locală, însă nu se pot accesa fonduri europene sau chiar guvernamentale. (...) Am modificat și simplificat derularea acestor programe. (...) Am ridicat suma de la 10.000 de lei cotă parte a Consiliului Județean Covasna, la 25.000 de lei”, a declarat președintele CJ.
Condiții de finanțare
Există o serie de condiții pe care autoritățile locale trebuie să le îndeplinească pentru a obține finanțare. În primul rând este obligatoriu să se facă dovada că imobilele pentru care urmează să fie alocați banii sunt în proprietatea autorității locale. De asemenea, este necesar să existe hotărâri de Consiliu Local prin care să se aprobe participarea la proiect. Totodată, autoritățile locale trebuie să își asume că vor contribui cu minimum 50% cotă parte în proiect.
„Din partea Consiliului Județean putem oferi câte 25.000 de lei pentru fiecare proiect, pentru fiecare comună, pentru fiecare locație, pentru fiecare imobil”, a mai spus Tamás Sándor.
Proiectele care vor fi depuse la Consiliul Județean Covasna cu finanțare pentru căminele culturale pot să se refere și la dotare, nu doar reabilitare, fiind vorba despre mobilier specific, soluții tehnice și altele.
Pentru bazele sportive, CJ va finanța înnoirea bazei materiale, cu diverse echipamente, chiar amenajarea sălilor de gimnastică sau cu sisteme audio, a dat exemplul președintele CJ.
În ceea ce privește cabinetele medicale, acestea vor putea fi dotate cu diverse echipamente necesare sau aparaturi (ecograf, paturi speciale, aparate pentru sterilizare instrumentelor etc.).
Școlile și grădinițele care aparțin de UAT-uri cu maximum 10.000 de locuitori pot beneficia prin acest program de bani cu prioritate pentru realizarea lucrărilor pe baza cărora se pot obține autorizațiile de funcționare PSI sau igienico-sanitare.
Și în programul Școală după Școală s-a intervenit, spune președintele CJ, în sensul că decontările se vor face lunar, nu semestrial, cum a fost până acum.
În programul județean vor fi alocați în permanență câte 100.000 de lei pe fiecare ramură, fond care va fi recompletat la fiecare rectificare bugetară. Nu va exista termen limită pentru depunerea proiectelor, ci se vor aloca fondurile în funcție de disponibilitatea Consiliilor Locale de a-și asuma plata a minimum 50% din investiție.
„Bugetul este permanent. Vom deschide acest program, după ce vom adopta și noi bugetul, adică peste o lună, cu 100.000 de lei, dar este un program permanent și cum trec zilele, săptămânile, lunile și cum vedem că se consumă, cu rectificare de buget punem banii respectivi. Suntem pregătiți să primim aceste proiecte, la care, de altfel, am simplificat procedurile și birocrația”, a mai punctat Tamás Sándor.
Până acum, cu fonduri de la Consiliul Județean, au fost construite 19 terenuri de joacă, s-au reabilitat 69 de Cămine Culturale – intervenții parțiale sau totale, au fost reamenajate 33 de baze sportive, 16 cabinete medicale și 13 grădinițe și școli. Peste 3 milioane de lei au fost investiți în aceste proiecte, potrivit datelor CJ.