Filtru rutier pe DN11, la Brețcu: amenzi de peste 20.500 de lei
Din cele peste 40 de sancțiuni aplicate, aproape 30 au fost pentru viteză
O nouă acțiune pentru prevenirea și combaterea cauzelor accidentelor rutiere a avut loc la finele săptămânii trecute pe raza județului Covasna. Polițiștii au fost astfel prezenți, în 13 august, pe DN11, în raza localității Brețcu. În cadrul acțiunii au fost controlate 50 de autovehicule.
Raportul IPJ Covasna arată că, în urma verificărilor, au fost aplicate 41 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 20.500 de lei. Dintre acestea, 27 de sancțiuni au fost pentru nerespectarea regimului legal de viteză. Totodată, au fost reținute două permise de conducere.
„Obiectivul acțiunii a fost depistarea și sancționarea conducătorilor auto care pun în pericol circulația rutieră, nerespectând regimul legal de viteză, precum și prevenirea și combaterea conducerii autoturismelor sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive”, se mai arată în comunicatul trimis luni seară de IPJ Covasna.
Controale rutiere pe raza județului Covasna au fost, în perioada 12 - 15 august, în mai multe locații. Astfel, au fost aplicate în total 339 de amenzi, pentru nerespectarea normelor legale privind circulația pe drumurile publice.
Valoarea totală a sancțiunilor se ridică la 143.765 de lei.
În acest context, oamenii legii reamintesc o serie de recomandări importante, care de asemenea au rolul de a reduce riscul producerii de accidente rutiere, mai ales în această perioadă ploioasă.
„Pentru siguranța traficului rutier, polițiștii covăsneni vă fac următoarele recomandări:
- Dacă porniți la drum odihniți-vă bine înainte, iar dacă nu vă simțiți bine sau suficient de odihniți, nu conduceți.
- Întrucât se pot forma aglomerări pe drumurile publice principale, luați în calcul folosirea rutelor alternative, care pot fi mai puțin aglomerate decât arterele principale. Puteți fi informați cu privire la condițiile de trafic rutier, evenimente rutiere și eventuale rute ocolitoare prin intermediul Centrului INFOTRAFIC al I.G.P.R.
- Respectați cu strictețe regimul legal de viteză și adaptați-o în funcție de condițiile meteorologice și de drum, astfel încât să se poată efectua orice manevră în condiții de siguranță.
- Asfaltul umed reduce coeficientul de aderență. În acest sens, este foarte important să păstrați în mers o distanţă suficientă față de vehiculele din față pentru a putea opri în condiţii de siguranţă.
- Precipitațiile abundente reduc vizibilitatea, fiind necesară adoptarea unei maniere de condus preventive. Astfel, atunci când vizibilitatea este sub 100 m în condiții de ceață sau ploi torențiale, conducătorii de vehicule trebuie să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități și 50 km/h în afara localității.
- Conducerea preventivă este importantă și în condiții de vânt puternic. Rafalele de vânt pot disloca anumite obiecte din proximitatea drumului ce pot fi aruncate pe partea carosabilă, surprinzând participanții la trafic. Este recomandat să evitați oprirea sau staționarea vehiculelor în dreptul copacilor sau stâlpilor în condiții de vânt puternic.
- Nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule, iar în eventualitatea apariției unor blocaje rutiere păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
- Nu vă urcați la volan dacă ați consumat alcool. Conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice vă pune viața dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic în pericol grav.
- Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
- Totodată, îi rugăm să se asigure temeinic înainte să traverseze drumul și să o facă doar prin locurile permise. Nu uitați că, în condiții de vreme rea, vizibilitatea scade, așadar, înainte de a vă angaja în traversare, asigurați-vă că dați șoferilor suficient timp pentru a vă vedea și pentru a opri.
- În condiții de vreme rea, vă recomandăm să evitați pe cât posibil deplasarea cu bicicleta în această perioadă și să folosiți mijloace alternative de deplasare, întrucât condițiile atmosferice și de drum pot contribui la creșterea riscului de a fi implicați într-un eveniment rutier.
Reiterăm faptul că o conduită responsabilă și preventivă poate salva viața dumneavoastră, a pasagerilor cu care vă efectuați deplasarea și a celorlalți participanți la trafic”, mai arată comunicatul IPJ Covasna.
Sursa foto: IPJ Covasna