ACTUALITATE 20 aprilie 2016

Festivalului kurtoskolacs-ului, la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 982 vizualizări

Municipiul Sfântu Gheorghe va găzdui la începutul lunii viitoare a doua ediţie a Festivalului kurtoskolacs-ului, cum i se spune în limba maghiară colacului secuiesc învelit în zahăr ars, iar organizatorii au dat miercuri startul înscrierilor pentru concursul ce va avea loc cu acest prilej.

Albert Zoltan, reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna, a declarat, pentru AGERPRES, că scopul festivalului este de a promova acest produs tradiţional, dar şi de a atrage turiştii.

„Kurtoskolacs-ul, alături de pâinea de casă cu cartofi, este brandul nostru, toată lumea care vine aici îl cumpără ca souvenir. Noi vrem să promovăm cât mai mult acest produs, vrem să se ştie originea lui şi cum se prepară, pentru că este o reţetă foarte simplă (...) Kurtos-ul are şi o poveste, şi o formă interesantă, este cilindric şi are o gaură în mijlocul lui, dar şi tehnologia de preparare e deosebită“, a declarat Albert Zoltan.

Potrivit acestuia, la concursul ce va avea loc pe 7 mai la Sfântu Gheorghe, în preajma Zilei Europei, vor putea participa atât bucătari profesionişti, cât şi amatori. Termenul limită pentru înscrierea în competiţie este 2 mai.

La prima ediţie a festivalului, desfăşurată anul trecut tot la Sfântu Gheorghe, au participat 13 echipe de cofetari şi patiseri profesionişti şi amatori din judeţul Covasna, iar organizatorii speră ca anul acesta să fie şi mai mulţi.

Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Dezvoltarea Turismului în judeţul Covasna şi Centrul de Informare Europe Direct din cadrul Consiliului Judeţean, care au editat anul trecut o carte despre colacul secuiesc.

Potrivit autorilor, prima atestare documentară a kurtos-ului datează din 1450, iar prima reţetă cunoscută este din 1784, cea a contesei Mikes Maria din Zăbala. În carte sunt prezentate şi produse din întreaga lume înrudite cu acesta, cum ar fi „Baumkuchen“, o specialitate răspândită în Germania, „šakotis“, „Gâteau à la broche“ sau „Sękacz“, un desert similar preparat în Lituania, Franţa şi Polonia sau „Prügeltorte“ ori „Prügelkrapfen“, o prăjitură comună în Austria, în special în satele tiroleze. Alte produse înrudite cu kurtos-ul sunt „Spettekaka“ din Sudul Suediei, „Trdlo - Trdelnik - Trdelnice“, o delicatesă destul de răspândită în Cehia şi Slovacia, precum şi „Baumstriezel“, popular în satele săseşti din Transilvania.

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.