ACTUALITATE 22 iunie 2009

Festivalul internaţional de gătit în aer liber

de Covasna Media | 940 vizualizări
12 echipe din trei ţări au gătit ieri la ceaun, pe grătar sau în tigaie numeroase reţete tradiţionale

Comuna Turia s-a transformat ieri într-o adevărată „bucătărie“ în aer liber, în care 12 echipe din Germania, Ungaria şi România au venit să participe la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în Aer Liber organizat cu ocazia Zilelor Turiei. Înşirate lângă focul aprins, echipele au început pregătirile încă de dimineaţa, pentru ca la prânz jarul să fie deja încins şi uleiul să sfârâie în ceaune. Felu rite tipuri de cepe, ardei, roşii,

12 echipe din trei ţări au gătit ieri la ceaun, pe grătar sau în tigaie numeroase reţete tradiţionale

Comuna Turia s-a transformat ieri într-o adevărată „bucătărie“ în aer liber, în care 12 echipe din Germania, Ungaria şi România au venit să participe la prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în Aer Liber organizat cu ocazia Zilelor Turiei.

Înşirate lângă focul aprins, echipele au început pregătirile încă de dimineaţa, pentru ca la prânz jarul să fie deja încins şi uleiul să sfârâie în ceaune. Felu rite tipuri de cepe, ardei, roşii, carne de mistreţ, de iepuri domestici sau sălbatici, peşte au fost perpelite şi gătite de cei mai pricepuţi bucătari, dar şi amatori, veniţi de departe să gătească în aer liber.

Reţetele au fost alese cu grijă de fiecare participant dornic să iasă în evidenţă, ba cu o cârţită la grătar – un tip de ruladă de şuncă prăjită pe grătar -, un miel la rotisor, un „cocktail orgasm“ – oferit de un membru al echipei nemţilor, echipat într-o cămaşă de noapte şi cu o căciuliţă asortată şi ochii scânteind de bună dispoziţie. În timp ce aşteptau să fie gata mâncărurile pentru a le putea gusta, vizitatorii şi turiştii veniţi la Festival au fost serviţi cu smochine îmbibate în alcool, cu diferite tipuri de vin sau nelipsita pălincă, şi au putut asculta muzică la echipele din Turia şi Germania, venite cu tot cu „formaţiile“ aferente.

Cu toate că au preparat totul la vedere, echipele au păstrat şi mici secrete menite să atragă papilele gustative ale juriului de partea lor. Un delicios sos cu usturoi şi legume combinat cu cartofii şi ciupercile coapte pe grătar sau caşul afumat au atras mulţi curioşi la masa echipei din Hârja, judeţul Bacău, în timp ce o echipă de pompieri din oraşul maghiar Pilisvöváros le-a explicat celor prezenţi importanţa folosirii a trei tipuri de ceapă la tocana lor în care plutea şi o coadă de porc.

Reţete exclusiv tradiţionale

Potrivit organizatorului, preşedintele ANTREC Covasna şi primar al comunei Turia, Daragus Attila, participanţilor nu li s-a impus ce anume să gătească, dar dorinţa lor a fost ca aceştia să vină cu reţete tradiţionale din zona lor.

„Este un mare mozaic, avem echipe din Germania, Ungaria, România. Fiecare a fost liber să prepare ce vrea, să avem diver sitate, dar să nu vină o echipă transilvană cu macaroane bologneze, ci să vedem cum păstrează tradiţia, cum o prezintă”, a spus primarul. Festivalul a fost gândit pe trei categorii – gătit la ceaun, la grătar şi partea de patiserie – panificaţie. Mulţi au combinat ceaunul cu grătarul sau chiar toate trei categoriile, în timp ce pensionarii din Clubul Pensionarilor din Turia au preparat kurtos-kalacs, cei din Micfalău au gătit minciunele după o reţetă veche de 200 de ani şi înregistrată la OSIM, şi multe altele.

Festivalul a fost jurizat de o echipă formată printre alţii din primarul Daragus, care este maistru bucătar, şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor.

Aceasta a fost prima ediţie a Festivalului Internaţional de Gătit în Aer Liber organizat la Turia, cu ocazia Zilelor comunei. Echipele înscrise au fost din Germania, Ungaria, iar din România au venit reprezentanţi din Bacău, Târgu-Mureş, Turia, Micfalău, Asociaţia Naţională a Maiştrilor Bucătari, Clubul Pensionarilor din Turia, Echipa veselă din Turia, Balvanyos (varianta din Ungaria) sau Echipa Crescătorilor de Oi din Turia. Tot cu ocazia Zilelor comunei, localnicii au preparat şi un bulz de 40 de metri, ca să „nu uite“ de recordul mondial stabilit anul trecut, când au preparat unul de peste 153 de metri lungime.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Ariel, 22 iunie 2009
dom'le, numai la noi se gateste vara ca de toamna si iarna, fara a mai vorbi de "parada carnatilor", organizata si ea in luna mai. oamenii astia n-au auzit de specialitati sezoniere? de salate, de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.