ACTUALITATE 16 iunie 2013

Festivalul Florilor Comestibile, la a treia ediție

de Monica Vrânceanu | 140 vizualizări

Flori comestibile iunie 2012 - 7

Preparatele culinare din flori așteaptă să fie degustate astăzi, la Restaurantul Park

Luni după-amiază, de la ora 17, la Restaurantul Park din Sfântu Gheorghe are loc cea de-a treia ediție a Festivalului Florilor Comestibile. Ineditul eveniment anunță degustări de preparate din flori, iar curioșii vor putea astfel afla ce gust au salatele, sosurile, șnițele din flori de soc ori multe alte preparate ce au la bază florile.

Organizatorul Festivalului, Kovács István, ne-a declarat că ineditele preparate culinare vor fi realizate de maestrul bucătar Blasko János din Ungaria. Acesta are o experiență de 40 de ani în restaurantele din țara vecină, iar recent a participat la un eveniment asemănător, cu preparate din flori, la Kecel, în Ungaria.

Blasko János a participat și la primele două ediții ale Festivalului Florilor Comestibile din Sfântu Gheorghe, iar atunci a prezentat delicatese precum friptură de pui cu gălbenele, trandafiri şi struguri, budincă din petale de muşcată, sos din petale de trandafir, orez cu flori de dovlecel, gogoşi cu petale de trandafir sau ruladă cu brânză şi flori de dovleac. Intrarea la Festival și degustarea preparatelor va fi gratuită.

Florile, bază pentru mâncăruri inedite

Potrivit lui Kovács István, acesta este un moment numai bun pentru Festival, deoarece florile sunt acum foarte fragede și bune, în urma ploilor abundente.

„Sunt multe flori care pot sta la baza unor mâncăruri speciale – panseluțele, garoafele, florile de soc – se pot face ciorbe, șnițele, salate, sosuri și baze pentru fripturi. E o parte interesantă a artei culinare, care este răspândită în străinătate. Din păcate, la noi în țară prea puțini au făcut astfel de meniuri, sau poate deloc. Poate pentru că suntem obișnuiți să mâncăm „bine” când mergem la restaurant, iar asta nu include florile – unora nici nu le vine să creadă că e posibil așa ceva. Dar vă asigur că florile devin delicioase atunci când sunt combinate cu diverse mâncăruri, iar asta o va demonstra domnul Blasko János”, a spus Kovács István, menționând că Restaurantul Park intenționează să introducă în meniul său câteva preparate pe bază de flori.

Între florile comestibile se numără gălbenelele, care pot fi folosite drept substitut pentru șofran, iar petalele se folosesc la mâncăruri gătite pe care le colorează frumos în galben sau portocaliu. Foarte cunoscută este și păpădia, ale cărei flori sunt bune când sunt tinere și proaspete, în străinătate fiind la modă vinul de păpădie. Potrivit bucătarilor cunoscători, alte flori care se folosesc la mâncăruri sunt zorelele, limba mielului, panseluţele sau crăiţele. Foarte bune şi cu un gust special sunt multe din florile de la usturoi, busuioc, mărar, arpagic sau chimen dulce, care fac mâncarea mai atractivă.

Kovács spune că bucătăria românească și cea secuiască au nevoie de ceva nou și inedit, care să-i facă pe oameni să vină iar în restaurante, mai ales că odată cu criza s-a observat o scădere a numărului celor care ies să ia masa în oraș. În context, Kovács a spus că proprietarii de restaurante din oraș vor încerca să organizeze periodic o serie de evenimente care să atragă oamenii să iasă la restaurant, pentru a regăsi spiritul liber al socializării la masă, al cinelor târzii în razele lunii și a unui vin bun, băut alături de prieteni.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.