ACTUALITATE 2 aprilie 2017

Festivalul Coral George Sbârcea, la a VI-a ediție

de Sever Ioan Miu | 1494 vizualizări

Fundația Mihai Viteazul a organizat, pentru a șasea oară, la Sfântu Gheorghe, Festivalul Muzicii Corale „George Sbârcea”. Sâmbătă dimineața, înainte de festivalul propriu-zis, a avut loc colocviul „Instrumente muzicale tradiționale românești“, găzduit de Centrul Ecleziastic de Documentare  „Mitropolit Nicolaie Colan“ și moderat de către dr. Constantin Secară, etnomuzicolog la Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu“ al Academiei Române.

Colocviul a început prin prezentarea profesorului universitar dr. Ovidiu Papană de la Universitatea de Vest din Timișoara, care a cântat la mai multe instrumente din colecția domniei sale, cum ar fi tilinca. A urmat, grație lui Constantin Secară, o audiție a mai multor înregistrări cu instrumente tradiționale, după care lectorul universitar Nicolae Bucur de la Universitatea Sapientia din Miercurea Ciuc a vorbit despre instrumente și formații tradiționale la români și secui. Ulterior, profesorul Radu Iosif, directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu“ din Sita Buzăului, a vorbit despre și a cântat la câteva instrumente tradiționale. Cum dr. Ioan Lăcătușu se afla la Adunarea Forumului Românilor din Harghita, Covasna și Mureș, lucrarea sa, „Fanfara Centrului de Instrucție a Infanteriei, o prezență activă în viața publică a orașului Sfântu Gheorghe, în perioada interbelică“, a fost prezentată de către  dr. Constantin Secară. Colocviul s-a încheiat cu prezentarea volumului colectiv „George Sbârcea sau armonia pe note“, apărut în 2016 la Editura Eurocarpatica. Puțin mai târziu, în curtea Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși“ a avut loc un moment de dansuri populare, în interpretarea ansamblului Plaiuri Tulgheșene din comuna Tulgheș, județul Harghita, coordonat de către rapsodul popular Lăcrămioara Pop.

colaj foto festival G SbarceaMomentul coral al Festivalului coral „George Sbârcea“ a început de la ora 17, la Teatrul „Tamási Áron“ din municipiu. Printre grupurile care au urcat pe scenă s-a numărat DO-RE-MI, coordonat de către profesorul Alexandru Popovici și alcătuit din participanții la atelierele corale de la Școala Gimnazială „Ady Endre“, respectiv de la Liceul de Arte „Plugor Sándor“ din Sfântu Gheorghe. Alte formații au fost: Corul „Plai Întorsurean“ din Întorsura Buzăului (dirijor - Tatiana Teacă; coordonator - Cornel-Mihai Tonie); Corala „Paul Constantinescu“ de la Casa de cultură „Ion Luca Caragiale“ din Ploiești (dirijori - Vlad Mateescu, Cristian Boldorea; coordonator - Elena Grigore); Corul Despărțământului Covasna-Harghita al ASTRA din Miercurea Ciuc (dirijor - prof. Aurelia Platon; coordonator - Irina Groza); Corul „Arhanghelii“ din Toplița (dirijor Alin Gheorghe Negrea); Corul „Carmen Argessi“ al centrului  Județean pentru promovarea și conservarea culturii tradiționale Argeș, Pitești (coordonator - Cornelia Ionescu), precum și Ansamblul „Plaiuri Tulgheșene“. În încheierea spectacolului coral, interpreții Ansamblului folcloric „Rapsodia Călimanilor“ al Centrului cultural din Toplița, au încântat audiența cu melodii compuse de către George Sbârcea, cum ar fi „Dar-ar naiba-n tine dragoste“ și „Ionel, Ionelule“. Evenimentul s-a încheiat duminică, după slujba de dimineață de la Catedrala Ortodoxă, printr-un concert religios al Coralei „Paul Constantinescu“ (dirijor – Cristian Boldorea).

„Pentru mine a fost o mare bucurie să fiu aici, mi-a plăcut absolut tot ce a fost, felul cum s-au prezentat grupurile corale. Nu pot decât să-i felicit pe organizatori“, ne-a declarat subprefectul de Covasna, Necolae-Viorel Radocea. „Evenimentul mi-a lăsat o impresie deosebită. Cunoscând împrejurările (...), mi-ar plăcea ca tot sudul – Oltenia, Muntenia – și poate și o parte din Moldova să vină în pelerinaj pe-aici“, ne-a declarat prof. universitar dr. Ovidiu Papană.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.