ACTUALITATE 31 mai 2009

Festivalul „Tinere Talente” - dansuri, scenete, interpretări şi expoziţii

de Covasna Media | 484 vizualizări
Între 24 şi 30 mai a avut loc cea dea XII-a ediţie a Festivalului „Tinere Talente“, în organizarea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Ediţia din acest an a fost dedicată Zilei copilului şi poetului Mihai Eminescu, cuprinzând momente precum „Căsuţa cu poveşti” - dramatizări şi interpretări din basmele româneşti, „Întoarcerea la şotron”- jocuri de mişcare pentru cei mici, „Recunoaşteţi personajul - scena”- interpretări din literatura şi

Între 24 şi 30 mai a avut loc cea dea XII-a ediţie a Festivalului „Tinere Talente“, în organizarea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Ediţia din acest an a fost dedicată Zilei copilului şi poetului Mihai Eminescu, cuprinzând momente precum „Căsuţa cu poveşti” - dramatizări şi interpretări din basmele româneşti, „Întoarcerea la şotron”- jocuri de mişcare pentru cei mici, „Recunoaşteţi personajul - scena”- interpretări din literatura şi istoriografia românească, expoziţii de creaţii artistice ale şcolarilor şi preşcolarilor.

Încheierea Festivalului a fost marcată sâmbătă, la Casa de Cul tură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe, unde a avut loc un spectacol de muzică, dansuri popu lare, obiceiuri româneşti, scenete şi interpretări din opera lui Mihai Eminescu, la care au participat copii şi tineri de toate vârstele, din diverse zone ale judeţului. Pe scenă au fost pre zentate fragmente din Scrisoarea III a lui Mihai Eminescu, dansuri populare din zona Întorsurii Buză ului, Covasnei, Dobârlăului şi Târgului Secuiesc, precum şi dansuri moderne.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad, Festivalul „Tinere Talente”, care a implicat activ, în acest an, 300 de participanţi la acţiunile evenimentului, are ca scop atât promovarea copiilor şi tinerilor cu aptitudini artistice şi sportive cât şi promovarea şi păstrarea tradiţiilor româneşti. În Festival au fost implicaţi copii şi tineri de toate vârstele, organizatorii receptând astfel un semnal pozitiv, prin care s-a arătat că folclorul şi tradiţiile româneşti sunt încă vii şi chiar iubite de tânăra generaţie. Acest semnal pozitiv le-a fost întărit organizatorilor de faptul că, spre deosebire de anii trecuţi, la Festival şi-au manifestat dorinţa de a participa grupuri din zone altădată absente, printre acestea numărându-se Târgu Secuiesc,

Dobârlău şi Lunca Mărcuş. Mai mult decât atât, interesul pentru spectacol a fost confirmat şi de o sală aproape plină, receptivă şi darnică în ceea ce priveşte aplauzele.

„Ni s-a răspuns foarte bine din teritoriu, am avut chiar şi autoinvitaţi, pe care i-am acceptat în ciuda regulamentului nostru care are fixate termene de înscriere la manifestările de acest gen. Totuşi, cred că, atunci când copiii vor să se afirme, este păcat să nu-i vedem, să nu ne bucurăm de ei şi să nu-i aplaudăm”, a declarat Maria Peligrad, adăugând că tot ceea ce ar dori în plus pentru evenimentele de acest gen este „mai mult respect din partea părinţilor”, în sensul că ar fi de apreciat dacă aceştia nu ar pleca imediat după participarea propriilor copii şi dacă ar rămâne pentru a-i vedea pe toţi participanţii la spectacol.

Premii pentru olimpici

Ediţia din acest an a Festi valului a reluat o tradiţie mai veche a acestuia, întreruptă în ultimii cinci ani din cauza lipsei de bani: premierea elevilor olim pici, apreciaţi la fazele naţionale ale diverselor competiţii şcolare. Astfel, câştigătorii unor premii de frunte la fazele naţionale ale olimpiadelor din acest an au fost răsplătiţi cu premii în cărţi, diplome şi sume modice, în vreme ce pre mianţii cu menţiuni au primit diplome şi cărţi. Resursele financiare ale Festivalului au cuprins sponsorizări dar şi co-finanţări din partea Consiliului Judeţean Covasna şi Consiliului Local Sfântu Gheor ghe, de 2.000 şi respectiv 1.500 de lei, această din urmă sumă fiind, de fapt, destinată către trei mani festări ale Fundaţiei, lăsându-se la latitudinea acesteia împărţirea sumelor.

„Mă bucur foarte mult că Fundaţia „Mihai Viteazul” se află în cel de-al nouăsprezecelea an de

activitate şi că acest Festival al Tinerelor Talente a ajuns la cea de-a douăsprezecea ediţie, fiind tot mai apreciat. Pentru că, în 2010, Fundaţia va aniversa douăzeci de ani, pregătim pentru anul viitor acţiuni şi manifestări în fiecare lună, probabil cu exce p ţia lunilor de vară”, a mai spus Maria Peligrad.

Monica Rizea

Teme articol: Tinere Talente
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.