ACTUALITATE 18 decembrie 2023

Festin de arome și creativitate culinară: cine știe să facă cea mai bună turtă dulce din Târgu Secuiesc?

de Daniela Luca | 692 vizualizări

Primăria Municipiului Târgu Secuiesc, în parteneriat cu Fundația Wegener Pro Sanitate, au premiat, pentru a doua oară, cele mai delicioase turte dulci de casă. Trofeele s-au acordat la cele două categorii principale: „turtă dulce tradițională” și „reform”, adică turtă dulce fără lactoză, gluten sau zahăr.

În total, douăzeci de gospodine, familii, comunități sau grupuri civile au aplicat la concurs, transmit autoritățile. Lucrările au fost evaluate de un juriu profesionist, iar rezultatele au fost făcute publice vineri, pe 15 decembrie.

„Cei cinci membri ai juriului – Katalin Kocsis, creatoare de dulciuri artizanale; Melinda Csiszár, maestru cofetar, proprietar al Süti Éden; Blanka Kovács, studentă la cofetărie; Gábor Farkas, maestru patiser; József Szántó, maestru patiser –  au evaluat candidaturile în mod independent. Evaluarea s-a bazat pe aspect și aromă, inclusiv pe mărimea, decorarea, moliciunea, aspectul general, grosimea, textura și gradul de coacere a aluatului, precum și pe aroma produsului finit. Scorurile au fost acordate de la unu la zece, iar scorurile finale reprezintă suma scorurilor individuale. Turtele dulci au concurat într-o ordine numerotată, astfel încât nimeni nu știa pe cine jurizează”, se arată pe site-ul kezdi.ro.

La categoria „turtă tradițională” câștigătorii sunt următorii:

Cea mai bună turtă dulce din Târgu Secuiesc: Marti Ibolya și Márton Irén. Cele două concurente au mai câștigat premiile pentru cea mai moale și pentru cea mai frumoasă turtă din Târgu Secuiesc.

A doua cea mai bună turtă dulce din Târgu Secuiesc: Gál Iringó.

A treia cea mai bună turtă dulce din Târgu Secuiesc: Pakó Ildikó-Katinka.

La categoria „reform” premiul a fost acordat tinerei Lovász Timea. Ea ne-a spus că nu s-a așteptat că câștige, însă distincția i-a adus o mare bucurie. Timea ne-a împărtășit că a ales să participe la categoria „reform” dintr-un motiv cu totul special și a adus în discuție importanța sensibilizării comunității asupra nevoilor persoanelor cu intoleranță la gluten.

„Am 25 de ani. Am terminat facultatea de Istorie și Filosofie. Nu lucrez în domeniu și privesc activitatea aceasta ca pe un hobby. Să fac prăjituri îmi face plăcere. Am participat la categoria reform deoarece toate prăjiturile pe care le fac sunt fără gluten pentru că am intoleranță la gluten (boala celiacă) și trebuie să urmez o dietă fără gluten. Totodată, aș vrea să ajut persoanele care se află în același situație. Mi-ar plăcea ca lumea să cunoască produsele fără gluten și să avem o diversitate mai mare din această categorie. Trebuia să fac o turtă fără gluten sau fără zahăr sau fără lactoză. Nu e neapărat să fie toate trei. Sunt persoane care tolerează lactoză și zahărul cum este cazul meu, deci am intoleranță numai la gluten. Tot ce înseamnă cereale, produse care conțin gluten. Mama mea m-a îndrumat. Am învățat multe lucruri de la ea, pentru că și ea este pasionată de gătit”, ne-a spus Lovász Timea.

Tot în cadrul concursului, câte un premiu drept apreciere a ajuns și la Asociația Pro Special și Tusa Orsolya.

Sursă foto: Primăria Târgu Secuiesc/Facebook

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.