Fermierii din zona Buzaielor, faţă în faţă cu directorii agenţiilor judeţene
Cea mai mare problemă a fermierilor – neplata subvenţiilor
Întâlnirea fermierilor din zonele majoritar româneşti ale judeţului Covasna, respectiv din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Valea Mare şi Dobârlău, s-a bucurat şi anul acesta de un interes major. Aproximativ 260 de persoane au fost prezente vineri, 20 ianuarie, la Căminul Cultural din Sita Buzăului pentru a lua parte la anuala întâlnire dintre crescătorii de bovine şi reprezentanţii instituţiilor care le influenţează activitatea.
În cadrul evenimentului, crescătorii de animale au aflat despre cele mai recente modificări legislative, au primit sfaturi practice, respectiv informaţii statistice despre situaţia judeţului Covasna în ceea ce priveşte, spre exemplu, absorbţia de fonduri europene în judeţ pe domeniul agricol sau amenzile aplicate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna şi principalele nereguli constatate.
„Adunarea fermierilor de azi a fost „jos cu pălăria”. Apreciez activitatea primarilor, cea a preşedinţilor asociaţiilor locale ale crescătorilor de bovine, dar şi a tuturor crescătorilor de bovine şi a lucrătorilor agricoli, care au făcut cinste cu prezenţa lor. Noi suntem obligaţi să stăm lângă fermieri şi să le rezolvăm cerinţele. Noi suntem pentru ei, nu ei pentru noi”, ne-a declarat la finele întâlnirii preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine, Ötvös Mózes.
Neplata la timp a subvenţiei, cea mai mare problemă a fermierilor
Primarul din Sita Buzăului, gazda evenimentului şi iniţiatorul acestui tip de întâlniri pentru fermierii din zona Buzaielor, a declarat pentru „Observatorul de Covasna” că fiecare dintre cei prezenţi îşi doreşte să se dezvolte, iar datoria autorităţilor este să îi sprijine. „Acest gen de întâlniri au un rol foarte important pentru că aduc la cunoştinţa fermierilor toate schimbările legislative care îi interesează. (...) Toţi fermierii care vin aici au un interes pentru a se dezvolta. Noi am reuşit să aducem în faţa lor toţi reprezentanţii autorităţilor judeţene de stat, care sunt implicate în dezvoltarea agriculturii româneşti. (...) Principalele probleme clarificate aici sunt plata subvenţiei la zi şi administrarea păşunii în comun, pentru care primarii sunt puşi în mare încurcătură din cauză că avem deficit de păşune”, ne-a spus Nicolae Stoica.
Şi Ötvös Mózes a susţinut că întârzierea la plata subvenţiei este cea mai grea problemă pe care o au de înfruntat fermierii, însă autorităţile centrale au promis deja remedierea situaţiei. „Subvenţia este prima mare problemă la care toată lumea aşteaptă rezolvare. Marţi am vorbit deja personal cu noul ministru al Agriculturii (n.red. Petre Daea) şi i-am spus faptul că aceşti crescători de animale şi producătorii agricoli aşteaptă subvenţia pentru 2016. Acesta a promis că imediat după aprobarea bugetului banii vor ajunge la fermieri”, a punctat preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine.
Rând pe rând, la întâlnirea fermierilor au luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Covasna – Tamás Sándor, subprefectul judeţului Covasna – Nicolae Radocea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Covasna – Marius Popica, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Covasna – Szakal Andras Zsolt, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Covasna – Könczei Csaba, directorul executiv al Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna – Sikó Barabási Sándor, directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna – Gheorghe Neagu, dar şi alţi invitaţi, medici veterinari sau persoane cu funcţii de conducere.
Senatorul de Covasna din partea PMP, Gheorghe Baciu, prezent la întâlnirea generală a fermierilor din zona Întorsurii Buzăului, a declarat în luarea sa de cuvânt faptul că este membru în Comisia de Agricultură a Senatului României şi a promis celor prezenţi că va avea o „preocupare permanentă faţă de acest sector”. În acelaşi context, acesta a mai susţinut că obiectivul său principal pentru acest mandat, legat de sectorul agricol, va fi cel de finalizare a măsurătorilor cadastrale şi a procesului de înapoiere a titlurilor de proprietate.
Anul viitor întâlnirea ar putea avea loc la Dobârlău
Primarul comunei Dobârlău, Bogdan Barbu, a propus celor prezenți ca întâlnirea de anul viitor a fermierilor să se organizeze în localitatea pe care acesta o conduce, iar liderii Asociațiilor Crescătorilor de Bovine au „salutat” iniţiativa.
Preşedintele Asociaţiei Judeţene aniversează 80 de ani
Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine are în prezent aproximativ 4.000 de membri, fermieri din judeţul Covasna. Crescătorii de bovine, dar şi producătorii agricoli din judeţul Covasna au de câteva decenii bune un lider care luptă neîncetat pentru rezolvarea problemelor cu care aceştia se confruntă. La întâlnirea de la Sita Buzăului a fermierilor, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine din Covasna, Ötvös Mózes, a fost felicitat de toţi cei prezenţi cu ocazia unei aniversări speciale: împlinirea a 80 de ani.
Octogenarul Ötvös Mózes s-a remarcat întotdeauna printr-o prezenţă tonică şi plină de vitalitate şi este pentru mulţi dintre fermierii covăsneni şi nu numai un adevărat model de urmat.
„Ca să îmi menţin condiţia fizică şi la această vârstă lucrez în mod permanent, sunt ambiţios şi energic. Mă trezesc devreme, întotdeauna am în gând tot ce am de făcut şi îmi respect promisiunile. Pentru mine este o mare mulţumire când pot să rezolv câte ceva pentru aceşti crescători de animale. Cel mai fericit sunt când reuşesc acest lucru. În momentul de faţă, pentru interesul fermierilor covăsneni, deja am fost la Ministerul Agriculturii şi personal am vorbit cu domnul ministru. Vasăzică lupt pentru interesele oamenilor, iar acest lucru îmi aduce multă satisfacţie, fapt care mă ţine în mişcare permanentă”, ne-a spus preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine.
Acesta a mai ţinut să puncteze: „Noi lucrăm să obţinem respect pentru fermierii din judeţ şi să rezolvăm toate problemele acestora. (...) În momentul de faţă, în situaţia în care suntem, dacă nu ai pe cineva care să apere interesele crescătorilor şi ale producătorilor agricoli, nu se va rezolva nimic. De la sine lucrurile nu se rezolvă. (...) Fermierii din judeţul Covasna sunt pregătiţi, sunt uniţi, sunt respectaţi şi respectă la rândul lor. Ei ştiu că noi facem orice ca să le rezolvăm problemele şi să fie mulţumiţi cu activitatea Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna”.