Fermierii covăsneni, lideri în Regiunea Centru la absorbţia de fonduri europene
În cadrul întâlnirii anuale a fermierilor din zona Întorsurii Buzăului, organizată vineri, 20 ianuarie la Sita Buzăului, directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Covasna, Szakal Andras Zsolt, a dezvăluit că fermierii din judeţul Covasna ocupă primul loc în Regiunea Centru la absorbţia de fonduri europene.
„Covasna, cel puţin pe anul 2016, stă foarte bine din punctul de vedere al investiţiilor în exploataţiile agricole. Noi am plătit din PNDR 2014 – 2020 deja vreo 6 milioane de euro. (...) Eu pot spune că este o sumă acceptabilă astăzi pentru judeţul Covasna. La sfârşitul anului 2016 am făcut o analiză la nivel naţional, iar pe Centrul Regional 7, unde mai sunt judeţe destul de mari, cum ar fi Braşov sau Alba, Maramureş sau Sibiu, Covasna este pe primul loc din punctul de vedere al sumelor împărţite la fermieri pe baza proiectelor depuse. La nivel naţional, statistica ne plasează undeva pe locul 22, ceea ce iar este un lucru bun, ţinând cont de dimensiunea judeţului Covasna. Eu cred că tot ce s-a făcut la AFIR, în momentul de faţă este bine, dar poate fi mult mai bine. Putem să împărţim mult mai mulţi bani pe baza unor proiecte eligibile şi bune”, a declarat Szakal Andras Zsolt.
Acesta a ţinut de asemenea să le atragă atenţia fermierilor că este necesar să aibă alături de ei, la realizarea proiectelor, consultanți buni şi oneşti, pentru că altfel riscă să piardă timp şi energie. Mai mult, acesta a invitat fermierii la dialog şi le-a transmis că alte 8 milioane de euro aşteaptă să ajungă la ei prin intermediul proiectelor europene.
„Foarte important pe depunerea proiectelor sunt consultanţii. Dacă avem consultanţi buni, avem proiecte bune. Rugămintea mea este să vă căutaţi, cei care veţi dori să depuneţi proiecte pe AFIR, consultanţi buni, care ştiu ce au de făcut şi care să nu vă inducă în eroare de a crea nişte condiţii artificiale pentru a crea proiectul, pentru că oricum aceste condiţii sunt descoperite la noi, iar ulterior proiectele vor fi declarate neeligibile. (...) Vă spun din experienţă, undeva prin martie, cel târziu începutul lunii aprilie, probabil se vor lansa noile măsuri. Se lucrează deja la noile ghiduri. Judeţul Covasna este specific pe tot ce înseamnă măsurile 4, adică dezvoltarea exploataţiilor agricole, în sector zootehnic, sector vegetal. Aici stăm foarte bine. (...) Consultaţi site-ul AFIR-ului în perioada următoare, noi suntem deschişi la dialog, dispuşi să vă dăm o mână de ajutor. (...) Am ajuns la concluzia că este nevoie de un dialog între experţii AFIR, consultanţi şi beneficiari, pentru că altfel nu reuşim să cheltuim aceşti bani. Dacă nu mă înşel sunt undeva la 8 miliarde de euro care în această perioadă, 2014 – 2020 trebuie cheltuiţi”, a mai transmis public directorul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Covasna.
La întâlnirea fermierilor de la Sita Buzăului au participat peste 260 de persoane, crescători de bovine din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Barcani, Dobârlău şi Valea Mare, dar şi reprezentanţi ai direcţiilor judeţene cu atribuţii pe ramura aceasta a zootehniei.