ACTUALITATE 3 iunie 2015

Fermierii covăsneni, împinși în stradă de nemulțumiri

de Mirela Cara Dragu | 869 vizualizări

Miting agricultori fermieri iunie 2015 - 16

Aproape 1.000 de fermieri au protestat faţă de preţul mic al laptelui

Nemulțumirile fermierilor din județul Covasna au adunat miercuri în stradă aproape 1.000 de crescători de animale și mici producători agrari din toată zona, care, la îndemnul președintelui Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine din Covasna, Ötvös Mózes, au participat la o manifestație de protest. Marșul a început la Stadionul Municipal și, trecând prin centrul orașului, s-a oprit în Piața Mihai Viteazul.

„Înarmați” cu pancarte pe care era inscripționat numele localității din care provin, fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de modul în care Guvernul înțelege să gestioneze problema subvențiilor din agricultură și zootehnie.

Cea mai arzătoare problemă este aceea a prețului laptelui, care pleacă de la producător cu maximum 50 de bani litrul. „Faceți dumneavoastră un calcul și vedeți dacă merită să producem și să vindem lapte. Ca să luăm 5 lei, noi trebuie să vindem 10 litri de lapte și la orice magazin la care mergeți cât e laptele? E 5 lei litrul. Ăla de 1,5% grăsime! Noi ieșim în pierdere mereu. Trebuie să se facă ceva și pentru noi. Așa nu mai putem trăi, ne-a spus un fermier.

„Noi nu ne-am adunat degeaba. Noi am venit aici ca Guvernul să ne ajute, altfel, agricultura dă faliment. Cum să vină din străinătate un investitor dacă de la o zi la alta se schimbă legile, domnilor? Cine are să facă investiții în România?”, au fost cuvintele președintelui Ötvös Mózes către membrii Guvernului și către premierul Victor Ponta.

Cei prezenți la mitingul de protest au subliniat și faptic ideea pagubei la care sistemul agrar din România îi supune de mai multă vreme, aruncând sute de litri de lapte pe trotuarul din fața Prefecturii. Gestul simbolizează pierderea pe care producătorii de lapte o suportă în fiecare an. „Ce dacă îl aruncăm? Ori că luăm 50 de bani pe un litru, ori că îl aruncăm e tot una, a spus contrariat un protestatar.

O altă problemă majoră a fermierilor este exportul blocat la ovine și bovine, în urma infestării animalelor cu boala limbii albastre. Crescătorii de animale solicită ca statul român să acționeze concret în direcția deblocării exportului, astfel încât situația să se normalizeze.

Miting agricultori fermieri iunie 2015 - 33

Consiliul Judeţean sprijină protestul

Cauza fermierilor beneficiază de susținere și din partea Consiliului Județean Covasna. „Susţin doleanțele agricultorilor pentru că în primul rând cunosc județul, cunosc oamenii, de ani de zile sunt între ei și încercăm să rezolvăm problemele. Aceste probleme nu se pot rezolva pe plan local sau pe plan județean pentru că sunt probleme de interes național. De la 1 aprilie, s-a liberalizat exportul de lapte și, din cauza acestui fapt, a scăzut prețul de achiziționare a laptelui la 50 de bani în anumite locații. Și nu este normal ca oamenii noștri să muncească și să dea cu 50 de bani laptele și să ne trezim că pe rafturile magazinelor, laptele adus din străinătate se vinde cu 5 lei litrul, a spus președintele CJ Covasna, Tamás Sándor.

La rândul său, prefectul județului, Sebastian Cucu, a afirmat că a luat cunoștință de toate problemele cu care se confruntă fermierii covăsneni și că a făcut toate demersurile necesare, care sunt de competența instituției pe care o reprezintă, în vederea soluționării problemelor semnalate de agricultori. „Cunoaștem nemulțumirile. Majoritatea au fost aduse la cunoștința Ministerului Agriculturii și cu ocazia unor memorii care au fost deja înaintate instituției noastre și avem, de asemenea, un memoriu recent depus de către organizatorii de astăzi ai evenimentul pe care de asemenea îl vom transmite ministerului pentru a găsi soluții la probleme, ne-a spus prefectul Sebastian Cucu.

Laptele să fie vândut prin cooperative

Primarul Comunei Malnaş, Kasléder József, el însuși producător de lapte, nu a participat la protest, în schimb este solidar cu cauza crescătorilor de bovine și consideră că problema are și o rezolvare. „În fiecare localitate trebuie formată o asociație sau o cooperativă, care trebuie să fie bine organizată. Laptele să fie vândut prin cooperative, iar prețul să fie negociat pe nivel de județ. Niciodată n-am găsit înțelegere din punctul acesta de vedere și acum am ajuns unde am ajuns. Știți foarte bine că sunt unii producători care vând laptele cu 45 – 50 de bani litrul. S-au format niște grupuri de interese, a spus Kasléder József, adăugând că este și vina producătorilor pentru că nu știu să se organizeze, nu știu ce vor și nu au o strategie.

De o altă părere este subprefectul județului Covasna, Nicolae-Viorel Radocea. Acesta consideră că protestele de miercuri nu reprezintă cel mai bun mod de a soluționa problema fermierilor. „Nu este nici momentul, nici locul, pentru că anterior ar fi trebuit să aibă negocieri cu instituțiile abilitate, respectiv cu Ministerul Agriculturii, cu Guvernul”, a spus subprefectul care a adăugat că, în calitatea sa de producător agricol, a primit subvențiile din acest an, dar a admis că prețul laptelui este o problemă care trebuie soluționată.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 4 iunie 2015
"Negocieri", cu cine?! Poate cu Dumnezeu! Ca de negocieri cu guvernantii s-au saturat romanii, adica s-au saturat de promisiuni si de minciuni, de VORBE GOALE! Dl subprefect, pe ce lume citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.